energetische therapie en visualisatie

menu

Pubers zijn eigenwijs, ontevreden, dwars en brutaal. En dat hoort zo.

Hoe ga je om met je Lastige puber? 15 Tips.

Puber gedrag zit in de genen. En onze reactie daarop ook. Pubers zijn eigenwijs, ontevreden, dwars en brutaal. En dat hoort ook zo. Een eind terug in de evolutie waren mensen volwassen als ze 14 zijn. Maar wij behandelen pubers als kinderen. Dáárom komt die puber in opstand. En helaas worden wij daar een beetje dominant en onredelijk van. Hoe ga je om met je lastige puber?

Een jong dier is volwassen als het seksueel rijp is.

Mensen zijn hormonaal volwassen als ze 14 zijn. Dan kunnen ze zelf al een gezin beginnen. Een eind terug in de evolutie wáren we ook volwassen op die leeftijd. Blijkbaar zit dat nog in de genen. Maar wij vinden mensen pas volwassen als ze 21 zijn. Dus wij behandelen pubers als kinderen. En dat is het probleem.

Zo lang iedereen in jouw huis zich aan jouw regels moet houden, zal je puber opstandig zijn. Of doodongelukkig.

Vaders en moeders proberen hun kind te dwingen, zich aan regels te houden. En dat is nou net waar die pubers niet tegen kunnen. Want het zijn jóúw regels, en jóúw gewoontes waar hij aan mee moet doen. Maar hij is er aan toe zijn eigen weg te gaan. Hij neemt zijn eigen beslissingen. Hij heeft een mening en hij eist respect. Dat zit in zijn genen.

Wij ouders hebben ook last van evolutionair gedrag. We ergeren ons aan dat pubergedrag. We gaan ze lastig vallen.

We moeten dat kind onder de duim houden. Anders voelen we ons bedreigd door die opstandige puber. Wij moeten onze leiderspositie verdedigen. We worden uitgedaagd. Er komt strijd, en dat moeten we winnen natuurlijk. Net als in de natuur: De sterkste is de baas. Jij hebt meer ervaring en wijsheid. Zij hebben meer lef, motivatie en energie. Wie gaat dat winnen?

Als wij die pubers niet onder de duim kunnen houden, gaan we ze verstoten. Ook dat zit in de genen.

Als wij die puber op de bank zien hangen denken we: “Ga alstjeblieft weg”. We ergeren ons aan ze, daarom gaan we tegen ze zeuren. Dan roepen we dingen zoals: “Ga eens wat doen, hang je jas op, kijk niet zo chagrijnig, help in huis, maak je huiswerk, doe eens gezellig, leg die telefoon nou eens weg, ga nou naar bed, sta nou eens op, eet je groente”. Wat hebben we toch veel kritiek op die pubers. Logisch dat ze dat zat zijn. Als je je partner zo zou behandelen ben je snel weer vrijgezel. Eigenlijk zijn we ze gewoon aan het wegjagen.

Een puber-olifant of leeuw gaat strijden om zijn plek in de groep te bepalen.

Strijd met leeftijdgenoten en strijd met de leider van de groep. Daar zit het probleem bij ons, mensen: De ouders vinden dat hun puber in de kinderrol moet blijven. Dáárom komt dat kind in opstand. Hij wil een tree omhoog op die ladder. En als jij dat blijft tegenhouden zal hij jou willen verslaan. Lukt dat niet, dan vlucht hij weg. Naar zijn eigen wereld. Naar zijn vrienden, in een depressie, of in drugs.

Mensen die dichter bij de natuur staan hebben volwassenheidsrituelen.

Een mens van 13 wordt ritueel opgenomen in de volwassenen-groep. Daarmee geef je de jongere respect en vrijheid. Tegelijk blijft de hele groep deze jonge mensen steunen en begeleiden. De jongere zelf voelt zich gewaardeerd en gerespecteerd. Hij is tevreden met de plek die hij heeft in de groep. Die heeft het niet nodig om de leider uit te dagen.

Behandel je puber niet als een groot kind, maar als een jonge volwassene.

Verander het beeld dat jij hebt van je puber. Weet je nog, toen je naar de middelbare school ging? In groep 8 van de basisschool voelde je je zo groot, en opeens was je weer de kleinste van de school. Dan ken je je plek weer. Behandel je puber niet als een groot kind, maar als een jonge volwassene. Dan zal hij jou ook respecteren.

15 Tips om makkelijker om te gaan met je puber

Hoe kun je de relatie met je puber verbeteren?

  • Zie hem als toekomstige volwassene. Behandel hem, zoals je een 10 jaar jongere broer zou behandelen. Of behandel hem, zoals je je personeel zou behandelen, als jij directeur was. Je mag bijsturen en tips geven, maar probeer niet te commanderen. Behandel hem zoals je zelf behandeld wilt worden door jouw baas.
  • Wat pubers nodig hebben? Laat ze met rust, luister naar ze, neem ze serieus.
  • Er zijn regels voor kinderen en regels voor volwassenen. Respecteer je puber, door alleen volwassen regels op te leggen. Leg geen regels op waar je je zelf niet aan wilt houden. Als jij naar vrienden gaat, moet je dan ook om 11 uur thuis zijn van je partner? Nee. Moet je stil doen als je laat thuiskomt? Ja. Dat verschil bedoel ik.
  • Als je iets van ze wilt, vraag er dan om. “Wil jij de vuilnis buiten zetten” kan voelen als een verzoek, of als een opdracht. Het gaat om hoe het voor je puber voelt.
  • Is jouw puber verschrikkelijk dwars en opstandig? Dan doet hij het dus héél goed als puber. Dan zal het ook wel een prima volwassene worden.
  • Je puber vindt dat hij het zelf wel bepaalt. Je kunt hem dus niet meer opvoeden. Je hoeft je dus ook niet meer verantwoordelijk te voelen voor zijn gedrag, zijn gewoontes of zijn uiterlijk. Laat het maar los. Bevrijd jezelf er van!
  • Geef je kind de verantwoordelijkheid. Komt hij niet uit bed? Dan komt hij te laat op school. Als dat een paar keer gebeurt neemt hij zelf de verantwoordelijkheid.
  • Gun je kind ook zijn privacy. Je hoeft niet altijd te weten waar hij is. Vraag niet steeds naar details. Belt hij dat hij later komt? Vraag dan niet waarom.
  • Het slaapritme van pubers is echt anders. Ze gaan héél laat naar bed. Dat zit in de genen. Dat is handig. Want toen we nog in grotten woonden, was er altijd iemand wakker ’s nachts. Eerst de pubers, dan de moeders van 3 tot 5, en dan de ouderen en kinderen. School begint dus te vroeg.
  • Pubers schoppen overal tegenaan. Ze willen de regels veranderen. Beter maken. Eerlijker, logischer, vrijer, respectvoller. Dat is toch geweldig?
  • Pubers willen maar twee dingen: Met rust gelaten worden, en hun eigen ding doen. Vaak betekent dat: De hele dag hangen met een telefoon, of de hele nacht gamen. Dat hebben ze nodig. Hersenloos hangen. Want ondertussen gaan ze door enorme veranderingen. Niet alleen lichamelijk. Ze moeten hun hele opvoeding en wereldbeeld updaten, naar hun eigen inzichten. Dat kost een heleboel tijd en energie. Als je computer een update krijgt is hij ook traag.
  • Pubers willen gerespecteerd worden. Ze willen meetellen. Meebeslissen. Vraag ze eens om hun mening of geef ze wat vaker een keuze. Worden ze blij van.
  • Wil je je kind opvoeden om een goede werknemer te worden? Of wil je je kind opvoeden om zelfstandige te worden? Moet je kind leren gehoorzamen, of zelf denken? Wat wil hij zelf worden?
  • Veel opvoedingsproblemen komen door het verschil in leeftijd… tussen hoe je je kind ziet en hoe het zichzelf ziet. Beetje onduidelijke zin, maar ik leg het uit. Een kind van 12 ziet zichzelf als 14. Jij moet er nog aan wennen dat hij geen 10 meer is. Je kind is gericht op de toekomst. Jij denkt: “Vorige week had je nog een luier om”.
  • Door problemen met je puber komt je eigen machteloosheid en frustratie (weer) naar boven. Heb je daar een beetje hulp bij nodig? Maak dan een afspraak voor een consult. Één consult is meestal genoeg. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en trauma’s worden opgelost.

 

...Daarom vond ik jou, omdat ik in mijn wanhoop Googelde naar 'als je je kind irritant vindt' (haha) en toen kwam ik jouw briljante stukje over pubers tegen, dat mij al meteen helpt! Gisteren ging mijn dochter uit en in plaats van mopperen over '23 uur thuis is te laat voor doordeweeks', heb ik het gewoon gelaten. Wat een opluchting eigenlijk.

 

Hoe kan ik je helpen makkelijker met je puber om te gaan?

  • Ik kan je helpen de relatie met je puber te verbeteren. Lees dit eens: relatietherapie in je eentje.
  • Ik haal stress en spanning uit je lijf.
  • Ik kan je helpen stevig in je schoenen te staan. Vooral als je hooggevoelig bent is dat belangrijk.

Wil je leren hoe je zélf je klachten aanpakt met visualisatie?

 

Ik ben Jackelien Cerrone.

Energetisch therapeut en paranormaal therapeut.

Ik communiceer niet met je ratio maar met je onderbewuste.
Via het energieveld en het onderbewuste zoeken we de oorzaak van je klachten. Met helder waarnemen zie ik wat er gebeurd is.
Met energetische therapie brengen we je energieveld in balans.
En met visualisatie lossen we problemen op in het onderbewuste.
Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking en hooggevoeligheid.

Meer over mij lees je hier.

 

Test: Ben je hooggevoelig, of hoogsensitief, of allebei?

Inspiratie en Tips: Communicatie & Relaties

Nieuwste artikelen:

Inspiratiemails: Ik wil jou inspireren.

Met inzichten vanuit het energieveld en het onderbewuste.

Mét tips en visualisaties waarmee je zelf aan de slag kunt. Die artikelen staan onder de knop Inspiratie. Nieuwe artikelen met tips verstuur ik als Inspiratiemails.  Direct in je mailbox, 1x per maand.  Gewoon gratis.

Schrijf je in voor de Inspiratiemail, en ik leg je uit hoe je in 60 seconden ontspant.

Je kunt ontspannen in 1 minuut. Je wilt iets dat direct verlichting geeft. Iets dat snel en makkelijk is, altijd en overal kan, en direct helpt. En dat heb ik voor je.

Bovendien krijg je bij aanmelding gratis:
*de beste Inspiratiemail-tips van de afgelopen 5 jaar
*de cursus Eenvoudig Mediteren!

 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven