praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Valse herinneringen: Spontane visualisaties uit de kindertijd

Ik herinner me dat mijn opa naar zijn eigen begrafenis ging.

Ik was 4 maar ik zie het nog helemaal voor me. Hij had zijn mooie grijze pak aan, met een stropdas. Hij zag er heel statig uit. Hij stapte in de taxi, en de taxi reed weg. Naar zijn begrafenis. Oma ging niet mee. Zij bleef bij mij, in de woonkamer van opa en oma. Ik zat aan tafel, op de knieën op de stoel. Ik herinner me dat ik het een beetje eng vond. Waarom ging opa? Ik zou stiekem niet gegaan zijn. Want ik wilde liever niet begraven worden... Hoe ontstaan valse herinneringen?

Ik heb jarenlang gedacht dat je een uitnodiging krijgt om begraven te worden. En dan moet je daar naartoe, en dan ga je dus dood.

Ik was 4 toen mijn opa overleed. Waarschijnlijk had ik van zijn dood niet veel meegekregen. De eerste keer bij oma, zonder opa, was vreemd. Mijn oma zal mij wel hebben uitgelegd, waarom opa er niet was. In mijn hoofd zag ik het allemaal voor me, als een filmpje. Bovenstaande verhaal is mijn interpretatie van de woorden van oma. Ik had het gevisualiseerd. Mijn kinderbrein dacht dat het echt zo gebeurd was, omdat ik het gezien had.

Dit 'filmpje' is opgeslagen in mijn geheugen, tussen alle andere herinneringen. 

Het lijkt nu nog steeds een echte herinnering. En zo voelt het ook. Ik zie de patronen in de vitrage, ik ruik de geur van de kamer, ik kan voelen hoe de stof van de stoelen aanvoelt. Oma was wel een beetje verdrietig, maar ook berustend. Zij had er vrede mee. Opa keek niet om, alsof hij met zijn gedachten ergens anders was. Dat ik vanaf de tafel door twee muren moest kijken om hem in de taxi te kunnen zien stappen, dat bedacht ik pas vorig jaar.

Als je het gezien hebt, dan voelt het echt.

Valse en echte herinneringen zitten allemaal opgeslagen in het limbische systeem in de hersenen (het emotionele brein, het roze kloddertje op de tekening linksonder). Daar veroorzaken ze emoties en stemming. Ben je altijd somber, onrustig of angstig? Dat kan komen door iets vervelends in het verleden. Misschien iets, dat je vergeten bent. Voor volwassenen is alleen de inhoud van het rationele brein bewust.

Met een goede visualisatie kun je pijnlijke herinneringen veranderen.

Je kunt de inhoud van het emotionele brein veranderen. En dan voel je je ook echt beter. Dit werkt ook voor grote trauma's. Rationeel weet je wel dat het niet echt is wat je visualiseert, maar het emotionele brein trapt er wel in. Die krijgt eindelijk wat het nodig heeft. Dan kun je het verleden eindelijk loslaten.

8 Tips over (valse) herinneringen

Wat kun je er zelf aan doen?

 • Bij kinderen is het rationele brein nog niet goed ontwikkeld. Het emotionele brein staat op de voorgrond, en dat werkt met beeldentaal. Dat emotionele bewustzijn hebben wij, volwassenen, ook nog. Daarom werkt visualiseren ook voor volwassenenen.
 • Visualiseren werkt op je gevoel en op het onderbewuste. De werkelijkheid wordt niet direct anders, maar wel je reactie daarop.
 • Als iemand emotioneel is kun je beelden/visualisaties gebruiken om de emoties weer in balans te krijgen. Tegen iemand praten werkt dan niet.
 • Je kunt herinneringen maken of veranderen, met visualisatie. Door een herinnering een beetje te veranderen, kan het verleden zachter worden. Je kunt de wereld mooier maken. Je kunt rust krijgen in je lijf. En vertrouwen in de toekomst.
 • We hebben spiegelneuronen in de hersenen. Die zorgen ervoor, dat we iets, wat een ander overkomt, een beetje mee-ervaren. Je ziet iemand zijn teen stoten, en je trekt een pijnlijk gezicht. Je ziet iemand die verdriet heeft, en de tranen schieten je in de ogen. Je hele lichaam laat je voelen, wat die ander voelt. Zo kun je als klein kind het gevoel hebben dat jou iets is overkomen, terwijl je het op tv gezien hebt.
 • Een kind maakt overal plaatjes van in het hoofd. Kun je ergens geen plaatjes van maken, dan is het lastig te begrijpen. Daarom gebruik je tegen kinderen beeldende taal. Woorden die plaatjes oproepen in je gedachten. En let een beetje op, wat je eigenlijk zegt tegen je kind.
 • Weet je niet zeker of een herinnering echt was, of niet? Kijk naar details. Met je volwassen verstand kun je foutjes ontdekken, die er op wijzen dat de herinnering niet klopt.
 • Heb je er een beetje hulp bij nodig? Maak dan een afspraak voor een consult. Één consult is meestal genoeg. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en trauma’s worden opgelost. 

Wat kan ik voor je doen?

 • Soms zijn er sterke aanwijzingen, dat je een onbewust trauma hebt. Zolang je niet zeker weet of er wel of niet iets gebeurd is, kun je het ook niet verwerken. Je rationele brein kan er niets mee, je emotionele brein blijft met angst en stress zitten. Ik kan je helpen onbewuste trauma's op te lossen.
 • Als je overtuigingen hebt uit je kindertijd, dan kan ik helpen die los te maken.
 • Ik geef je de juiste visualisaties, speciaal voor jouw situatie.
 • Ik haal stress en spanning uit je lijf.

Wil je leren hoe je zélf je klachten aanpakt met visualisatie?

 

Ik ben Jackelien Cerrone.

Energetisch therapeut en paranormaal therapeut.

Ik communiceer niet met je ratio maar met je onderbewuste.
Via het energieveld en het onderbewuste zoeken we de oorzaak van je klachten. Met helder waarnemen zie ik wat er gebeurd is.
Met energetische therapie brengen we je energieveld in balans.
En met visualisatie lossen we problemen op in het onderbewuste.
Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking en hooggevoeligheid.

Meer over mij lees je hier.

 

Inspiratie en Tips: Je verleden & je Onderbewuste

Inspiratie en Tips: Je verleden & je Onderbewuste

Nieuwste artikelen:

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven