praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Pleasen afleren als je HSP bent? Makkelijker dan je denkt!

Wil je stoppen met pleasen en ben je hooggevoelig? 7 Tips waar je wél iets aan hebt.

Pleasen afleren? Alle tips van internet ken je wel, maar je hebt er niets aan, als je hooggevoelig bent. Want als je hooggevoelig bent, dan is pleasen geen keuze, maar noodzaak. Je voelt je rot als de ander zich rot voelt. Daardoor moet je wel zorgen dat iedereen om je heen zich goed voelt. Als je HSP bent, is pleasen een overlevingsstrategie uit de kindertijd. Hoe kun je stoppen met pleasen, als je je onveilig voelt als de ander niet tevreden is? Gelukkig kunnen hooggevoelige mensen toch heel makkelijk het pleasen afleren. Je moet het alleen een beetje anders aanpakken. Niet je gedrag veranderen, maar de oorzaak aanpakken.

 

HSP please-gedrag ontstaat in de kindertijd.

Een kind is afhankelijk van de ouders, en als je het een beetje leuk wilt hebben moet je zorgen dat je ouders tevreden over je zijn. Daarom past een jong kind zich aan, aan wat de ouders van hem nodig hebben. Voor een hooggevoelig kind gaat dit nog een paar stapjes verder. Zij zijn hoogsensitief, en voelen haarscherp aan, wat er van ze verwacht wordt. Ze zijn hooggevoelig, dus als ze niet voldoen aan wat er verwacht wordt, komt de afwijzing en teleurstelling van hun ouders veel harder binnen.

Voor hooggevoelige kinderen is pleasen een overlevingsstrategie.

Pleasen door hooggevoeligheid heeft 3 kanten: een HSP kind is te gevoelig voor kritiek, het voelt te intens de emoties van anderen aan, en een HSP kind heeft vaak een kwetsbaar zelfbeeld.

1 Toen je een hooggevoelig kind was moest je pleasen, omdat kritiek enorm pijnlijk is.

Afkeuring kwam heel hard binnen. Jij voelde je verschrikkelijk als je ouders niet tevreden waren. Ook als je moeder alleen maar zuchtte. Een moeder over haar hooggevoelige kind: “Als wij haar corrigeren, ook al doen we dat op een rustige manier, ervaart ze dat toch als kritiek en denkt ze dat we boos zijn.” Om dat te voorkomen wil je van tevoren weten wat je ouders van je willen, en het voelt erg onveilig om daar niet aan te voldoen. Pleasen wordt een overlevingsstrategie. Ook als je een volwassen HSP-er bent geworden voel je nog steeds de behoefte om te pleasen, en ben je nog steeds bang voor kritiek.

2 Toen je kind was moest je pleasen, omdat je je onveilig voelde als je ouders niet rustig en tevreden waren.

Een hooggevoelig kind heeft behoefte aan harmonie. Alles wat die harmonie verstoort komt enorm hard binnen. Ook de emoties van je ouders. Als ouders zich niet prettig voelen, dan voelt hun hooggevoelige kind zich nog veel slechter. Het maakt niet uit of ze ontevreden waren over jou of over je broertje, of over hun werk, gezondheid, relatie, familie of huishouden. Hun ontevredenheid was voor jou beangstigend. Je MOEST zorgen dat ze tevreden waren. Anderen tevreden houden wordt een overlevingsstrategie. Je kunt een overlevingsstrategie niet negeren. De rest van je leven probeer je te stoppen met pleasen, maar voel je je onveilig als iemand niet tevreden is.

3 Je moest wel pleasen, als je alleen gewaardeerd werd als je lief was.

De meeste HSP kinderen hebben geen sterk ego, en voelen zich snel waardeloos. Ze willen lief zijn en helpen, om toch waardevol te zijn voor hun ouders. Ook dit wordt een gewoonte. Dan wil je niet alleen je ouders blij maken, maar uiteindelijk iedereen. Als die HSP kinderen hooggevoelige volwassenen zijn geworden, voelen ze zich nog steeds minder waard dan anderen, en willen ze nog steeds lief zijn en helpen. Pleasen is dan noodzakelijk, om je waardevol te kunnen voelen. Het geeft je bestaansrecht. Je kunt niet meer stoppen met pleasen.

Stoppen met pleasen is lastig voor een HSP, als je alleen het gedrag wilt afleren.

Als een HSP-er al volwassen is, heeft hij nog steeds de neiging om te pleasen. Omdat het een overlevingsstrategie is, als je hooggevoelig bent. Het komt als een drang vanuit het onderbewuste. Als iemand verdrietig is moet je troosten, als iemand boos is moet je kalmeren. Je doet je werk overdreven goed, want je voelt je nog steeds onveilig als iemand teleurgesteld is. Als je iets verkeerd hebt gedaan, heb je daar dagen last van. Ook als er niemand boos op je is. Als de collega naast je gestrest is, voel jij je beroerd. Daarom is pleasen afleren lastig als je hooggevoelig bent.

Het internet staat vol tips om please-gedrag af te leren. Maar daar heb je niets aan.

"Besef dat je altijd een keus hebt, bepaal je eigen grenzen, oefen met 'nee' zeggen, wees assertief in je communicatie..." Dat lukt niet als je hooggevoelig bent! Pleasen afleren lijkt een gevecht tegen jezelf, en dat kun je niet winnen. Terwijl je je gedrag probeert te veranderen, blijft je onderbewuste signalen sturen dat je moet pleasen om je veilig te voelen.

Wil je stoppen met pleasen, dan moet je de oorzaak oplossen: je hooggevoeligheid.

Bij hooggevoeligheid voel je de emoties van anderen. Als een spons zuig je die in je op. Dat komt doordat je energieveld te groot is, als je hooggevoelig bent. Daardoor komt iedereen in jouw persoonlijke ruimte. Als ze in je energieveld staan, dan voel jij hun emoties in je eigen bewustzijn. En daardoor ben je zelf helemaal uit balans. Dat gebeurde al toen je kind was, en dat gebeurt nu nog steeds. Daarom doe je je best om te zorgen dat iedereen rustig en tevreden is: Omdat ze in je aura staan. Alle mensen om je heen moeten rustig en tevreden zijn, dan pas is het rustig in jouw energieveld. En dán pas kun jij je ontspannen.

Als je je energieveld beschermt, stopt de overprikkeling door emoties van anderen. Dan voel je niet meer de behoefte om te pleasen.

Pleasen door hooggevoeligheid heeft dus 3 kanten: Te gevoelig voor kritiek, te intens aanvoelen van emoties van anderen, en een kwetsbaar zelfbeeld. Als je die drie oorzaken van het pleasen weg haalt, dan verandert het please-gedrag ook vanzelf. Dat betekent dus, dat je iets aan je hooggevoeligheid moet doen, en aan je zelfbeeld.  Je energieveld beschermen is simpel. Je zelfbeeld opkrikken, daar kan ik je ook wel mee helpen. Zelfs als dat zelfbeeld beschadigd is door ouders die geen verstand hadden van opvoeden. Dat is een trauma dat opgelost kan worden. Je zult zien dat je dan vanzelf stopt met pleasen.

 

7 Tips en inzichten om pleasen af te leren als je hooggevoelig bent

1: Wees niet boos op jezelf!

Veel HSP-ers die pleasen zijn steeds met zichzelf in gevecht omdat ze het willen afleren. Als je als kind al hooggevoelig was, en daardoor bent gaan pleasen, dan begrijp je nu waarom. Dus wees zacht voor jezelf.

2: Als je jezelf ander gedrag wilt aanleren, begin dan bij je innerlijke kind.

Want zelf veranderen is lastig, je kunt je innerlijke kind makkelijker ander gedrag aanleren. Dat doe je, door te visualiseren. Visualiseer een gesprek met je innerlijke kind. Leer je innerlijke kind dat het waardevol is, en dat hij/zij niet hoeft te pleasen. Je zult zien dat dat heel diep in je neerdaalt.

3: Ben je hooggevoelig, leer dan je energieveld te beschermen.

Hier staat hoe je dat zelf kunt doen. Maar als pleasen echt een probleem is, dan werkt het beter om het samen te doen. Hooggevoelige mensen in mijn praktijk zijn verbaasd hoe anders het voelt na het consult.

4. Hooggevoelige pleasers zijn meestal onzeker.

Ook dat wordt veroorzaakt door een te groot energieveld. Dus als je afleert te pleasen door je energieveld kleiner te maken, dan heb je ook minder last van onzekerheid. Lees dit maar: Waarom hooggevoelige mensen zich vaak onzeker voelen (…maar dat niet zijn)

5. Had je een vader of moeder die narcistisch of agressief was?

Logisch dat je ging pleasen om te overleven. Grote kans dat jij nu té lief en aardig bent voor je eigen kinderen. En daardoor kunnen je kinderen weer dominant en egoïstisch worden. Pleasen afleren is dus belangrijk, ook voor je toekomstige kleinkinderen!

6. Goed gronden, dan sta je steviger in je schoenen

Als je ziet dat je ouders zuchten om het gedrag van je broertje, dan zorg jij wel dat ze nooit last zullen hebben van jou. Je maakt jezelf klein en onzichtbaar. Ook dat wordt een gewoonte. In dit geval gaat het niet alleen om pleasen, maar ook om ‘je eigen ruimte durven innemen’. Zit je wel goed in je lijf? Ben je wel gegrond? Gronden/aarden helpt om steviger in je schoenen te staan.

7. Heb je er een beetje hulp bij nodig?

Maak dan een afspraak voor een consult. Één consult is meestal genoeg. Tijdens een consult leer ik je gronden en afsluiten, wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en trauma’s worden opgelost.

Hoe kan ik je helpen pleasen af te leren?

  • Ik kijk wanneer en waarom je geleerd hebt te pleasen. Die situatie uit je kindertijd gaan we oplossen, net zoals een trauma.
  • Het kind dat je toen was kunnen we helpen, met visualisatie. Je innerlijke kind leert dan andere manieren om zich veilig te voelen, en jij hoeft dan niet meer te pleasen.
  • Pleasen door hooggevoeligheid heeft 3 kanten. Die gaan we alle drie oplossen.
  • Ik leer je hoe je je energieveld afschermt. En dan laat ik je voelen dat je nu makkelijk kunt omgaan met kritiek, en dat je geen last meer hebt van emoties van anderen.
  • Had je als kind een kwetsbaar zelfbeeld, dan gaan we met visualisatie dat zelfbeeld veranderen.

Wil je leren hoe je zélf je klachten aanpakt met visualisatie?

 

Ik ben Jackelien Cerrone.

Energetisch therapeut en paranormaal therapeut.

Ik communiceer niet met je ratio maar met je onderbewuste.
Via het energieveld en het onderbewuste zoeken we de oorzaak van je klachten. Met helder waarnemen zie ik wat er gebeurd is.
Met energetische therapie brengen we je energieveld in balans.
En met visualisatie lossen we problemen op in het onderbewuste.
Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking en hooggevoeligheid.

Meer over mij lees je hier.

 

Inspiratie en Tips: Hooggevoeligheid & Hoogsensitiviteit

Inspiratie en Tips: Hooggevoeligheid & Hoogsensitiviteit

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven