praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Trauma's moet je oplossen op 3 niveaus

In het hoofd, in het hart, en in het onderbewuste

Een trauma stoort op drie niveaus. In het denken, in het gevoel, en in het onderbewuste. Daarom moet je het ook op alle drie niveaus oplossen. Erover praten helpt alleen op met mentale niveau. Met visualisaties kun je het op alle niveaus oplossen.

 

Stel: je vader slaat je. Elke vrijdagmiddag.

  • Je verstand zegt: "Hij kan er niks aan doen. Hij had het ook moeilijk. Zijn vader sloeg hem ook altijd."
  • Je gevoel zegt: "Ik wil dat hij van mij houdt. Dus ik ga extra lief doen".
  • En je onderbewuste zegt: "Wacht maar tot ik groot ben. Want dan zal ik eens wat terug doen". En wát je dan terug wilt doen, dat zie je al helemaal voor je. En dat is grof. En daar voel je heftige emoties bij. Haat. Woede. En je lichaam verstijft.

Een trauma ervaar je op drie niveaus.

Het trauma verstoort het denken. Het denken kan vastlopen, als je niet kunt begrijpen/accepteren wat er gebeurd is. Dan kun je het dus niet verwerken. Bepaalde gedachten komen steeds terug. Je blijft in kringetjes denken. Negatieve gedachten. Saboterende gedachten. En gewoon foute gedachten. De conclusie die je trok toen je dat trauma meemaakte, zit nog steeds als vaststaand feit in je hoofd. Foute logica zoals "Zijn vader sloeg hem ook". Ga jij je kind slaan, omdat jouw vader jou sloeg? Is dat logisch?

Het trauma verstoort je gevoel. Je zelfbeeld. Bij trauma's uit de kindertijd vooral. Bij agressie, misbruik, alcoholisme of verwaarlozing voel je, dat jij blijkbaar niet belangrijk bent. Dat gevoel blijft. En het blijft storen. Maar ook in een slechte relatie kan je zelfbeeld verstoord worden. Je wilt niet horen dat ze van je houdt. Je wilt het voelen. En als je dat niet voelt, dan voel je je waardeloos.

En het trauma verstoort je emoties. Bewust of onbewust. Sommigen voelen altijd boosheid diep van binnen. Anderen voelen continu angst of onrust. Die emoties gaan in je lijf vastzitten. Daardoor krijg je lichamelijke klachten. Sommigen weten dat het met een trauma te maken heeft. Anderen snappen niet waarom ze zich zo voelen.

Ik ben echt een beetje flabbergasted. Omdat het zo raak is. Het raakt zó in de kern.

Het zijn 3 verschillende niveaus van bewustzijn.

  • Het verstand werkt met woorden. Praten doe je ook met woorden. Met praten kun je je gedachten veranderen. Ordenen. In je hoofd krijg je pas rust, als je het snapt. Als het logisch is. Sommige dingen zijn gewoon niet te begrijpen. Waarom iemand je zoiets aandoet. Waarom je huis afbrandt. Toch is je hoofd pas rustig als je een verklaring hebt. Ik help je daarbij.
  • Gevoel is iets anders dan emotie. Gevoel is je hart. Dat is gevoelig voor liefde en waardering. Als je genoeg liefde en waardering kreeg, dan voelt het hier wel prima. Dan voel je je goed over jezelf. Maar als je te weinig liefde of waardering kreeg, dan voelt het rot in je borstkas. En daar kun je uitgebreid over praten, maar dat gevoel verandert er niet door. Als het in je borstkas niet goed voelt, dan heb je nog steeds liefde en waardering nodig. Dat blijf je zoeken bij je ouders. Ook bij anderen, maar dat geeft nooit voldoening.
  • In je onderbewuste zitten de échte emoties. Woede, angst, jaloezie, haat, enz. En daar hebben woorden helemaal geen invloed op. Dat is een heel andere vorm van bewustzijn. Je onderbewuste communiceert met beelden. Wat je wilt, dat ZIE je in gedachten. Problemen in je onderbewuste kun je alleen oplossen met beelden. Met een goede visualisatie.

Het onderbewustzijn is heel oud. En niet zo genuanceerd. Grof, eigenlijk.

Dat stamt uit de tijd dat we holenmensen waren. Als iemand je slaat, dan sla je 10x zo hard terug. Die neiging heb je nog steeds, diep in je onderbuik. Maar wij, fatsoenlijke mensen, wij leren dat af. Opvoeden is: Emoties leren onderdrukken. Je mag wel zéggen dat je boos bent. Maar je mag niet boos doen. Eigenlijk leer je alleen, je buik-bewustzijn te negeren, en naar je hoofd te gaan. We gooien het deksel op de put. Die emoties worden dus niet opgelost. Ze worden genegeerd. Eigenlijk blijven ze daar in de diepte ronddobberen. Je kunt er niets mee. En als je het goed hebt afgesloten, dan weet je niet eens meer, dat je die emoties hebt.

 

Daarom moet je trauma's op alle drie niveaus oplossen.

In je hoofd kun je het helder maken, met logica. Ik help je, van een andere kant tegen de gebeurtenis aan te kijken. Dan zie je het opeens helder. En dan kan je hoofd het loslaten. Het gaat niet om praten over je emoties (erover praten helpt niet). Het gaat om de juiste inzichten, zodat alles helder wordt.
Foute conclusies uit je kindertijd gaan we rechtzetten.

In je hart: Je hebt liefde en waardering nodig. En troost, als je een trauma hebt. Het gekke is, dat je dat nodig hebt van je moeder. Of van je vader, soms. Maar een ander kan je dat niet geven. Ik heb truckjes om tóch te krijgen wat je nodig hebt. Dat gaan we doen op verschillende manieren. Met visualisatie natuurlijk. Je voelt direct alles van je af glijden. Je voelt je goed over jezelf. Waarom helpt liefde en waardering van je partner niet voldoende? Omdat je ouders je zelfbeeld hebben gekleurd. Alleen je ouders kunnen jou vertellen, wie je bent. Ik weet het: Dit klinkt niet logisch. Maar zo werkt het in je onderbewustzijn wel.

In je onderbewuste: Die emoties moeten er uit. Op een goede manier. Emoties hebben een richting. Voor elke emotie is er een ideale manier om hem eruit te laten. Een veilige manier. Slaan op een kussen helpt niet. Met een goede visualisatie kun je woede ontladen. Of angst kalmeren. Verdriet kun je laten wegstromen. En dan voel je het ook zachter worden in je buik. Je voelt dat je hele lichaam ontspant.

 

Nog een voorbeeld van de drie niveaus van bewustzijn:

Stel je bent 5, en je moeder is druk met je babybroertje.

  • In je hoofd denk je: Ik moet wachten tot mamma klaar is met die baby. Ik ben groot dus ik kan al wachten.
  • In je hart voel je: Ben ik nou niet meer belangrijk? Hou je niet meer van mij?
  • En in je buik wil je: Je wilt die rotbaby knijpen. Verstoppen. In de prullenbak gooien. En dat zie je jezelf al doen.

Ik had al heel wat therapieën gehad maar dít heeft in een keer zo'n uitwerking dat ik denk: "Hoe kan het?". Ik kijk ook in een keer heel anders tegen dingen aan.

Zelf werk ik als klinisch psycholoog vooral met praat-therapieën, dus ik weet uit ervaring dat die niet altijd effectief zijn.

Toen ik hier de deur uit liep was ik die weerstand helemaal kwijt.

 

Ook een beetje hulp nodig?

Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost. Eén consult is meestal genoeg.

Nieuwste artikelen:

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven