praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Wil je een trauma goed verwerken, dan moet je dat doen op 3 niveaus.

Trauma zit in het hoofd, in het hart, en in het onderbewuste.

Je kunt een trauma alleen goed verwerken, als je het op alle drie niveaus oplost. In het denken, in het gevoel, en in het onderbewuste. Of met andere woorden, in het rationele brein, in het emotionele brein, en in het oerbrein (of reptielenbrein). Praten helpt niet. Erover praten helpt alleen op het mentale niveau. Met visualisatie kun je het trauma goed verwerken op alle niveaus.

Een voorbeeld:

Stel, je vader slaat je. Elke vrijdagmiddag.

  • Het rationele brein zegt: "Hij kan er niks aan doen. Hij had het ook moeilijk. Zijn vader sloeg hem ook altijd." Maar in je hoofd blijft het onrustig omdat je voelt dat er iets niet klopt.
  • Het emotionele brein zegt: "Ik wil dat hij van mij houdt. Dus ik ga extra lief doen". Maar dat voelt ook niet goed.
  • En het reptielenbrein zegt: "Wacht maar tot ik groot ben. Want dan zal ik eens wat terug doen". En wát je dan terug wilt doen, dat zie je al helemaal voor je. En dat is grof. Daar voel je heftige emoties bij. Haat. Woede. En je lichaam verstijft.

Dus je hoofd wil hem vergeven, je hart wil pleasen, en je onderbewuste zit vol heftige emoties die er niet uitmogen.

Een trauma beschadigt op drie niveaus.

1 Het trauma verstoort het rationele brein. Het denken kan vastlopen, als je niet kunt begrijpen/accepteren wat er gebeurd is. Dan kun je het dus niet verwerken. Bepaalde gedachten komen steeds terug. Je blijft in kringetjes denken. Negatieve gedachten. Saboterende gedachten. En gewoon foute gedachten. De conclusie die je trok toen je dat trauma meemaakte, zit nog steeds als vaststaand feit in je hoofd. Foute logica zoals "Zijn vader sloeg hem ook". Ga jij je kind slaan, omdat jouw vader jou sloeg? Is dat logisch?

2 Het trauma verstoort het emotionele brein. Daardoor krijgt je zelfbeeld (hoe je je voelt over jezelf) een deuk. Bij trauma's uit de kindertijd vooral. Bij agressie, misbruik, alcoholisme of verwaarlozing voel je, dat jij blijkbaar niet belangrijk bent. Dat gevoel blijft. En het blijft storen. Maar ook in een slechte relatie kan je zelfbeeld beschadigd raken. Je wilt niet horen dat ze van je houdt. Je wilt het voelen. En als je dat niet voelt, dan voel je je waardeloos.

3 En het trauma stoort in het reptielenbrein. Je gevoel van veiligheid is beschadigd. Sommigen voelen continu angst of onrust. Anderen voelen altijd boosheid diep van binnen. Die emoties gaan in je lijf vastzitten. Daardoor krijg je lichamelijke klachten. Sommigen weten dat het met een trauma te maken heeft. Anderen hebben deze klachten, maar snappen niet waarom ze zich zo voelen. Dan kan er een onbewust trauma zijn.

Ik ben echt een beetje flabbergasted. Omdat het zo raak is. Het raakt zó in de kern.

Het zijn 3 verschillende niveaus van bewustzijn.

1 Het rationele bewustzijn, het verstand.

Het  verstand werkt met woorden. Praten doe je ook met woorden. Met praten kun je je gedachten veranderen. Ordenen. In je hoofd krijg je pas rust, als je het snapt. Als het logisch is. Sommige dingen zijn gewoon niet te begrijpen. Waarom iemand je zoiets aandoet. Waarom je huis afbrandt. Toch is je hoofd pas rustig als je een verklaring hebt. Ik help je die verklaring te vinden.

2 Het emotionele bewustzijn, het gevoel en je zelfbeeld.

Gevoel is je hart. Dat is gevoelig voor liefde en waardering. Als je genoeg liefde en waardering kreeg, dan voelt het hier wel prima. Dan voel je je goed over jezelf. Maar als je te weinig liefde of waardering kreeg, dan voel je je slecht over jezelf. En daar kun je uitgebreid over praten, maar dat gevoel verandert er niet door. Als het in je hart niet goed voelt, dan heb je nog steeds liefde en waardering nodig. Dat blijf je zoeken bij je ouders. Ook bij anderen, maar dat geeft nooit voldoening.

3 Het onderbewuste. De bron van de échte emoties.

Woede, angst, jaloezie, haat, enz zijn emoties die het reptielenbrein naar het emotionele brein stuurt, en die hebben altijd te maken met overleven. Overleven van het lichaam, of van het ego. En daar hebben woorden helemaal geen invloed op. Dat is een heel andere vorm van bewustzijn. Je onderbewuste communiceert met beelden. Wat je wilt, dat ZIE je in gedachten. Problemen in je onderbewuste kun je alleen oplossen met beelden. Met een goede visualisatie.

Het onderbewustzijn is heel oud. En niet zo genuanceerd. Grof, eigenlijk.

Dat stamt uit de tijd dat we holenmensen waren. Als iemand je slaat, dan sla je 10x zo hard terug. Die neiging heb je nog steeds, diep in je onderbuik. Maar wij, fatsoenlijke mensen, wij leren dat af. Opvoeden is: Emoties leren onderdrukken. Je mag wel zéggen dat je boos bent. Maar je mag niet boos doen. Eigenlijk leer je alleen, je buik-bewustzijn te negeren, en naar je hoofd te gaan.

We gooien het deksel op de put. Die emoties worden dus niet opgelost. Ze worden genegeerd. Eigenlijk blijven ze daar in de diepte ronddobberen. Je kunt er niets mee. En als je het goed hebt afgesloten, dan weet je niet eens meer, dat je die emoties hebt.

Daarom moet je trauma's op alle drie niveaus oplossen.

1 Om het trauma goed te verwerken op rationeel niveau, moet je begrijpen en accepteren wat er gebeurd is.

In je hoofd kun je het helder maken, met logica. Ik help je, van een andere kant tegen de gebeurtenis aan te kijken. Dan zie je het opeens helder. En dan kan je hoofd het loslaten. Het gaat niet om praten over je emoties. (Praten helpt niet bij trauma verwerking). Het gaat om de juiste inzichten, zodat alles helder wordt. Foute conclusies uit je kindertijd gaan we rechtzetten. Begrijpen en accepteren wat er gebeurd is heeft normaal gesproken veel tijd nodig. Maar het kan sneller, en op een goede manier, met visualisatie.

2 Om het trauma goed te verwerken op hart niveau, heb je troost nodig. Van je ouders.

Het was verschrikkelijk wat er gebeurd is, en daarom had je troost nodig. En als je dat niet voldoende gekregen hebt, dan heeft je innerlijke kind dat nu nog steeds nodig. Het gekke is, dat je dat nodig hebt van je moeder. Of van je vader, soms. Maar een ander kan je dat niet geven. Natuurlijk helpt het niet om nu je ouders te vragen om troost. Ik heb truckjes om tóch te krijgen wat je nodig hebt. Jij krijgt troost, en je innerlijke kind ook. Met visualisatie natuurlijk. Je voelt direct alles van je af glijden. Je voelt je goed over jezelf.

3 Wil je het trauma goed verwerken in het onderbewuste, dan moeten de emoties er uit. Op een goede manier.

Zo lang de emoties er zitten, is het onrustig in je lijf. Omdat het reptielenbrein de angst-reactie heeft ingeschakeld. Emoties hebben een richting. Voor elke emotie is er een ideale manier om hem eruit te laten. Een veilige manier. Slaan op een kussen helpt niet. Met een goede visualisatie kun je woede ontladen. Of angst kalmeren. Verdriet kun je laten wegstromen. En dan voel je het ook zachter worden in je buik. Je voelt dat je hele lichaam ontspant. Pas als de emoties er uit zijn wordt het rustig in je lijf. De angst-reactie van het reptielenbrein wordt uitgeschakeld. Stress verdwijnt en je zit weer goed in je lijf.

Als je een afspraak maakt, gaan we het trauma goed oplossen. Op alle drie niveaus. In een uur.

Eerst help ik je, de gedachten over het trauma te veranderen. Ik praat met je onderbewuste, ik gebruik simpele taal en simpele logica. Je rationele brein denkt dan meestal: "Ja, dat weet ik wel". Toch voelt het dan anders, omdat die positieve gedachten nu ook echt in het onderbewuste landen. Ik breng je denken en voelen weer met elkaar in balans.
Daarna gaan we visualiseren om de emoties te ontladen. Schuldgevoel, schaamte, woede en onmacht, intens verdriet en verlammende angsten kunnen zomaar oplossen met een goede visualisatie. Nou ja, zomaar? Het rationele brein begrijpt niet hoe dit kan, maar als je beeldentaal kent is het heel logisch.
En tenslotte gaan we de hele traumatische ervaring veranderen of ontladen. Ook dat kan met visualisatie. Als we het trauma zo op 3 niveaus hebben ontstoord, dan voelt het niet meer als een trauma, maar als een normale herinnering. Lees hier meer over een consult om trauma goed te verwerken.

Reacties van klanten:

Ik had al heel wat therapieën gehad maar dít heeft in een keer zo'n uitwerking dat ik denk: "Hoe kan het?". Ik kijk ook in een keer heel anders tegen dingen aan.

Zelf werk ik als klinisch psycholoog vooral met praat-therapieën, dus ik weet uit ervaring dat die niet altijd effectief zijn.

Toen ik hier de deur uit liep was ik die weerstand helemaal kwijt.

Lees hier meer reacties van klanten.

Ook een beetje hulp nodig?

Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost. Eén consult is meestal genoeg.

Nieuwste artikelen:

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven