praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Trauma's die niet echt gebeurd zijn, zijn wel echte trauma's

Ik herinner me dat mijn opa naar zijn begrafenis ging.

Hij had zijn mooie grijze pak aan, met een stropdas. Hij zag er heel statig uit. En toen stapte hij in de taxi, en de taxi reed weg. Naar zijn begrafenis. Oma ging niet mee. Zij bleef bij mij, in de woonkamer van opa en oma. Ik zat aan tafel, op de knieën op de stoel. Oma zat in de stoel naast de opkamer. Ik herinner me dat ik het een beetje eng vond. Waarom ging opa? Ik zou stiekem niet gegaan zijn. Want ik wilde liever niet begraven worden.

 

Ik heb jarenlang gedacht dat je een uitnodiging krijgt om begraven te worden. En dan moet je daar naartoe, en dan ga je dus dood.

Ik was 4 toen mijn opa overleed. Dat deze herinnering niet klopt, lijkt mij nu logisch. Waarschijnlijk had ik van zijn dood niet veel meegekregen. Daarna was ik een keer bij oma, en opa was er niet. Waarschijnlijk heb ik gevraagd waar opa was. En waarschijnlijk heeft oma het mij uitgelegd. In mijn hoofd zag ik het allemaal voor me, als een filmpje. Bovenstaande verhaal is mijn interpretatie van de woorden van oma. Maar mijn kinderbrein dacht dat het echt zo gebeurd was, omdat ik het gezien had. Het lijkt nu nog steeds een echte herinnering.

Op dezelfde manier kunnen kinderen trauma's krijgen door iets wat ze gehoord hebben, of gezien op tv.

Of op internet, of in een droom. Jonge kinderen kunnen niet goed onderscheiden wat werkelijkheid is, en wat fantasie. Het feit dat het niet echt gebeurd is maakt het trauma niet minder erg. Het kan juist ook erger worden, omdat niemand je gelooft. Je krijgt geen troost, geen begrip, geen oplossing, als het volgens anderen niet echt gebeurd is.

Trauma's die niet echt gebeurd zijn moeten daarom als echte trauma's opgelost worden.

Daarbij moet ook aandacht gegeven worden aan de reactie van anderen. Want die was ook traumatisch.

 

Ook een beetje hulp nodig?

Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost. Eén consult is meestal genoeg.

Nieuwste artikelen:

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven