praktijk voor natuurlijk genezen

menu

"Hallo Jackelien 
Begin dit jaar was de eerste keer dat ik je vroeg om een droom uit te
leggen. De uitleg sloeg de spijker op de kop.
Daarom vraag ik je ook nu weer voor een droomuitleg."

"Sinds je me hebt uitgelegd wat mijn droom betekende heb ik hem nooit meer gehad! Bedankt!"

"...Ik heb gedaan wat mijn droom zei en nou is het allemaal okee..."

"Klopt helemaal! Ongelooflijk zeg..."

"... gek dat ik dat zelf nooit begrepen heb... zo duidelijk in de droom..."

"Mijn zus droomde ook zoiets en toen ik haar vertelde van jouw uitleg zei ze dat het voor haar ook klopt!"

Wat wil je droom jou vertellen?

"Ik kijk er nu heel anders tegenaan... ben veranderd door die droom."

"... en nu droomde ik dat ik het wél kon... en voel me ook veel sterker en meer zelfvertrouwen."

"...heb geen nachtmerries meer gehad..."

"...heb weer over mijn moeder gedroomd maar nu veranderde ze niet meer zo eng.  Maar ze was lief en geduldig tegen me."

"Heel erg bedankt voor deze uitleg. Als ik er op deze manier op terug kijk valt alles op zijn plek."

"Mijn angst is nu een beetje afgenomen".

Wat is de betekenis van die droom?

Soms wéét je gewoon dat de droom een betekenis heeft. Maar welke betekenis?

In dromen ben je aan het verwerken en bewustworden. Ook als je je dromen niet herinnert. Een droom helpt je heftige ervaringen te verwerken, door het in je droom nóg eens mee te maken, maar dan symbolisch. Daardoor lijken moeilijke dingen de volgende ochtend minder erg. Dromen zijn boodschappen van je onderbewuste aan jou. Dromen zijn in beeldentaal. Als je die taal kent, kun je de betekenis van de droom achterhalen. Die betekenis van een droom is altijd symbolisch. Hoe weet je, wat je droom betekent?


Soms wéét je gewoon dat de droom een betekenis heeft. Maar welke betekenis?

Elk beeld, elk begrip dat je tegenkomt in dromen, heeft een betekenis. Je droom wil je iets vertellen. Jouw eigen onderbewustzijn wil jou iets vertellen. Niet in woorden maar in beelden. Die beelden zijn symbolisch. Het is niet wat het lijkt. Er zit een diepere betekenis achter. Een boodschap die je onderbewuste jou wil geven. Het is de kunst om die beelden terug te vertalen naar woorden.

Hoe moet je een droom uitleggen? Volgens Jung, volgens Freud, of volgens jouw persoonlijke ervaring?

Jung zou een droom anders uitleggen dan Freud. Volgens Freud gaat het in het onderbewuste altijd over seksualiteit en de relatie met je moeder. Dus alle dromen gaan over seks of over je moeder. Dus vergeet Freud. Volgens Jung werkt het onderbewuste met archetypen. Een archetype is een begrip dat wij allemaal kennen in ons onderbewuste. Bijvoorbeeld 'moeder'. Iedere moeder is anders maar wat het begrip 'moeder' inhoudt is toch (volgens Jung) voor iedereen hetzelfde. Omdat het iets is in ons collectieve onderbewuste.  Maar je hebt ook je eigen levenservaring. Daarom hebben sommige begrippen voor jou een heel eigen betekenis. Die geldt alleen voor jou.

Een voorbeeld van droomuitleg: Stel je droomt over een lantaarnpaal.

Freud zal zeggen: "Dat is een lang dun ding. Dús een fallussymbool."
Jung zal het uitleggen als een lichtpunt. Iets positiefs of verhelderends dat jou helpt de weg te vinden op jouw levenspad.
Maar als jij ooit eens in volle vaart tegen een lantaarnpaal bent gelopen... dan zal het in JOUW droom ook "Gevaar!" kunnen betekenen.

 

Toch even wat algemene uitleg van droomsymboliek en de betekenis


De betekenis van dromen over een huis: Je droom zegt iets over wie jij bent:

 • Droom je over een woonkamer?: Je zelfbeeld, en hoe denkt op anderen over te komen.
 • Dromen over de kelder: Onderbewuste. Water in de kelder = onverwerkte emoties in je onderbewuste.
 • Als je droomt over de keuken: Hoe je met voeding omgaat. Ook psychische voeding, inspiratie.
 • Dromen over de zolder: Je denken, je hoofd. Een zolder vol oude spullen betekent dat je hoofd vol zit met oude gedachten. 
 • Dromen over de slaapkamer: Rust en intimiteit.
 • Als je drromt over de badkamer: Zuiveren.
 • Droom je over het toilet: Loslaten. Loslaten van emoties, mensen, gewoontes, het kan van alles zijn.
 • Dromen over een tuin, of planten: Energie, levenskracht.  Maar een overwoekerde tuin kan betekenen dat alles je teveel wordt.

De betekenis van dromen over een vervoermiddel: Je droom zegt iets over de manier waarop jij vooruit komt in je leven:

 • Zit je in een droom op je fiets: Op eigen kracht.
 • Dromen dat je in de auto achter het stuur zit: Jij bepaalt zelf hoe je je doel wilt bereiken.
 • Dromen dat je in de auto naast de bestuurder zit: Je laat een ander bepalen wat je doet en waar je naartoe gaat.
 • Als je droomt dat je in de auto achterin zit: Een ander bepaalt wat je doet en waar je naartoe gaat, en jij bent machteloos
 • Dromen over een trein: Het leven zelf brengt jou waar je wezen moet. Maar als je de trein of een station gemist hebt voelt het alsof jij niet komt waar je wezen moet.
 • Bus: Je laat je leiden door anderen, met de massa mee.
 • Ben jij in de droom de chauffeur van een bus, dan voel je je verantwoordelijk voor anderen.
 • Droom je dat je in een bootje zit, in woelig water of tegen de stroming in: Je hebt het gevoel dat je bent overgeleverd aan de grillen van het leven.

De betekenis van dromen over lichaamsdelen: Je droom zegt iets over eigenschappen.

 • Dromen over tanden en kiezen: Doorzettingsvermogen, vastbijten.
 • Dromen over de maag: Verwerken, te verwerken krijgen.
 • Droom je over je hart: Het kunnen geven en ontvangen van liefde, ook liefde voor jezelf.
 • Dromen over handen: Handelen, durven actie te ondernemen.
 • Als je droomt over longen: Je ruimte durven innemen, de ruimte krijgen.
 • Droom je over je keel: Je mening geven, voor jezelf opkomen
 • enz

Dus ook de plek waar je klachten zitten zegt iets... 

 

Voorbeelden van dromen en hun betekenis

Een voorbeeld van een droom:

Ik droom af en toe dat ik ergens doorheen moet kruipen waar ik bijna niet doorheen kan. Wat zou dit kunnen betekenen?

Dat hangt er vanaf, moet je ergens UIT of juist NAAR BINNEN? Is het een lange weg, donker, modderig, scherpe uitsteeksels, enz? Hoe meer info hoe duidelijker de betekenis.

Ik moet ergens in, het is er steenachtig, beetje donker.

De betekenis van deze droom:

De droom betekent dat je bij jezelf naar binnen moet, en dat je dat moeilijk vindt. Dat je diep in jezelf naar warmte en kracht moet zoeken. Maar dat voelt koud en hard. Als je ook nog (schuin) naar beneden moet, dan moet je naar je onderbewuste. Waarom moet je naar binnen keren? Misschien blijf je wat oppervlakkig? Durf je je emoties niet echt te voelen? Misschien moet je een vervelende herinneringen een plaats geven?... Ga naar binnen en zoek daar de veiligheid. Dan zal de smalle donkere gang een breed pad worden. Of het wordt een deur waar je gemakkelijk doorheen kan!

Bedankt voor je uitleg. Ik denk dat het wel kan kloppen. Ik heb een paar weken geleden een miskraam gehad. En ik duw inderdaad mijn verdriet weg.

 

Nog een voorbeeld van droomuitleg: 

Ik liep langs een weg, door de berm. Ik liep naar de zee ofzo, water in ieder geval. Toen moest ik met een grote boot. Die schommelde enorm. Ik werd er misselijk van. Ik ben toen met een reddingsbootje verder gegaan. Dat schommelde niet, maar ik moest wel erg hard roeien. Ik kwam nauwelijks vooruit. Ik was doodmoe toen ik wakker werd!
Ik weet niet waar ik heen ging. Het was een gewone weg. De auto's reden heel hard langs. Op de grote boot waren veel mensen. Die vonden het allemaal wel leuk dat de boot schommelde. Ik was de enige die mij ziek voelde. Ik weet niet hoe ik in het reddingsbootje kwam. Ik zat er ineens in. Maar wel helemaal alleen. Ik werd niet gered ofzo. Dus ik moest zelf roeien. Dat was heel zwaar. Alsof het water heel dik was.

Droom betekenis:

De weg, de boot, en het reddingsbootje zijn manieren om vooruit te komen in het leven. Manieren om je doel te bereiken. Lopen is op eigen kracht. Je liep niet óp de weg maar ernaast. Alle anderen gaan sneller, lijkt het. Misschien voelt het alsof iedereen om je heen meer zelfvertrouwen heeft, carriëre maakt, een goede relatie heeft. En dat jij maar wat aan klungelt en niet opschiet. Misschien heb je het gevoel dat je gepasseerd wordt, op weg naar jouw doel.
Dan ga je met de boot. Dat is een 'weg' over water, dus over je emoties of je onderbewuste heen. In de grote boot laten mensen zich brengen door de schipper: zij laten zich leiden. Een ander bepaalt welke kant zij op moeten in het leven. Ze hoeven zelf geen moeilijke keuzes te maken. Maar dit is duidelijk niets voor jou!  Die boot schommelt op het water. Dat wil zeggen je wordt heen en weer geslingerd door emoties. Jij gaat liever je eigen weg. Op eigen kracht. Zélf roeien in je eigen bootje. Nu blijven de emoties rustiger. Maar je komt toch niet vooruit...
Dus: Je bent op weg maar het lijkt alsof je er maar niet kunt komen. Of je nu loopt of roeit, je gaat niet snel genoeg. Maar je wilt het ook niet aan een ander overlaten. Met de massa mee is niets voor jou. Lopend kwam je wél ergens. Roeiend ook wel. Maar blijkbaar zit je tegen een weerstand in te roeien. Iets houdt jou tegen. Iets in jouw emoties of het onderbewuste. Je zult dat 'iets' moeten oplossen, voordat je verder kunt.
Ik heb het gevoel dat dit over je werk gaat. Zit je te wachten op promotie die maar niet komt? Je doet niet wat je zou wíllen doen. Je kunt je talent en je creativiteit er niet in kwijt. Je past je aan, aan wat er van je verwacht wordt. Aan wat de baas wil (boot, schipper). Maar dan voel je je niet happy. De reddingsboot is waarschijnlijk het idee om ander werk te zoeken, of zelfstandig te worden. Dat voelt als een bevrijding, maar je ziet er ook enorm tegen op.
Het kan ook gaan over zelfwaardering. Voldoe je niet aan je eigen verwachtingen? Zijn alle anderen mooier, sneller, populairder? Als jij je aanpast aan de massa (boot) dan voel jij je niet jezelf. Je voelt je 'anders'. Als je gewoon jezelf bent en je eigen gang gaat, dan is dat wel erg moeilijk. Maar wat een ander van je denkt kan jou alleen kwetsen, als je het zelf ook denkt!

Het klopt helemaal! Ik ben HSP, heb ik ontdekt. Ik kan moeilijk met mijn collega's en mijn baas overweg en zoek een andere baas. Maar dat is nog niet gelukt.

 

Nog een droomuitleg. De droom:

Ik ben in een schuur die best groot is van binnen, maar van buiten klein. Plots word ik achterna gezeten. Door een vreemde man, met een slang om zijn nek. Ik begin te rennen. Die man is op het dak en het dak stort in. Ik word niet geraakt. Ik zie mijzelf in die droom, zoals nu een volwassen vrouw. Maar ik voel me een kind in het lichaam van een volwassene. Mijn man probeert die andere man te pakken. Mijn moeder staat buiten. Ik roep om mijn oma. Ik ben buiten en mijn moeder brengt me naar mijn oma. Ze slaapt en ze is erg ziek. Ze kan elk moment overlijden. Ik krijg een knuffel van haar. Ik begin ontzettend te huilen en laat haar niet meer los. Ze heeft een lichtgroene blouse aan en zegt: "Wat is het toch wat hè meisje". (mijn oma is 2 jaar geleden overleden)
Ik schrik wakker maar val direct weer in slaap. Dan droom ik weer. Nu word ik niet achterna gezeten, het dak stort niet in, mijn man en moeder zijn er niet. Maar mijn oma wel. We knuffelen elkaar en zeggen niks.
Ik voel me heel raar door die droom. Het huilen staat me nader dan het lachen.

De betekenis van de droom:

Dit is een droom waarin je je iets bewust mag worden. 
Schuur = onderbewuste, de plek in je bewustzijn waar oude rommel wordt weggepropt. Van buiten lijkt het weinig voor te stellen. Maar als je er middenin zit is het enorm. Achtervolgen = achtervolgende emoties. Wat je niet wilt weten of voelen, komt toch achter je aan. Omdat het bewust wil worden. Slang = Kan verschillende betekenissen hebben: verleiding, of gluiperig onderkruipsel... een gedachte of emotie die stiekem onder je bewustzijn door glipt, en toch bovenkomt. Het dak stort in = Je bescherming valt weg, je wereld stort in. Alle emoties die met haar dood te maken hebben verwarren je. Mensen in een droom (Je man en je moeder) zijn meestal niet die mensen, maar een deel van jezelf. Dat deel van jezelf, dat de moeder- en de man-rol vervullen. Je oma is wél je oma. Lichtgroene bloes: natuurlijk, zacht, liefdevol, begripvol.
Deze droom laat je zien dat je haar dood nog aan het verwerken bent.  Ik denk dat je aan je oma gehecht bent. Toen zij zou sterven stortte jouw wereld (je dak) in. Als volwassene weet je dat de dood bij het leven hoort. Dat er een eind aan haar lijden zou komen. Maar diep van binnen voel je je ook gewoon een kind dat de dood van oma niet kan accepteren. Daar komt angst bij kijken, en je ratio stopt die angst direct weg in het onderbewuste (de schuur). Als je nu je droom bekijkt:
In je onderbewuste (schuur) word je achtervolgd door je angst voor de dood (van oma) (man met slang). Als je dit droomt zit je in de fase van verwerken. Je voelt hoe haar dood, of jouw gevoelens daarover, je veilige wereldje laten instorten. Je probeert die angst tegen te houden ('jouw man', maar dat is het sterke beschermende stukje van jouw eigen persoonlijkheid). Je roept je oma omdat je terug wilt naar de normale veilige toestand. Voordat zij je wereld op de kop zette. Je moeder ben je zelf. Dat is het stukje van jou dat de problemen oplost, en doet wat het beste is. En je oma zegt "Wat is het toch wat hé meisje", waarmee ze je angst en verwarring bedoelt.
Natuurlijk mis je je oma. Door deze droom heb je een stukje emoties verwerkt, en kon je weer even bij haar zijn.
Denk eens terug aan deze droom. Stel je voor dat je weer bij haar bent. Dat je haar knuffelt. Dan zul je zien dat je meer rust en vrede vindt in jezelf. Niet alleen om haar dood te verwerken. Of het feit dat ze er niet meer is. Je zult hiermee ook het gevoel krijgen dat je je oma een beetje terugkrijgt. Misschien voel je soms haar aanwezigheid... Misschien ruik je haar parfum als je aan haar denkt... mooi toch?

Heel erg bedankt voor deze uitleg.
Als ik er op deze manier op terug kijk valt alles op zijn plek.

 

Een bijzondere droom is de lucide droom. Bij een lucide droom weet je, dat je droomt

De droom:

Ik ben 13 jaar oud. Ik ben een topsporter en ik train vaak. Als ik een heftige training heb gehad, of als mijn trainer tegen mij zat te praten in de les, dan droom ik daar over. En wat ik dan ga doen ik noem het 3D dromen. Want het lijkt wel alsof ze in mijn hoofd zit. En dan zegt ze wat ik moet doen. En dan voer ik het uit. Ik bedoel: Ik ben soort van wakker, maar ook weer niet. Mijn trainer zegt tegen mij in mijn droom, dat ik moet opdrukken enzo. En ik voer dat dan uit. Ik weet van me zelf dat ik dan aan het opdrukken ben in mijn slaap. Maar ik word niet wakker. Vannacht had ik weer zoiets. Iemand zei in mijn hoofd dat ik moest gaan leren, voor de 2 toetsen die ik de volgende dag heb. Voor ik naar bed ging had ik alles nog met mijn moeder doorgenomen. Dus ik viel in slaap, en iemand in mijn hoofd zei: "Pak je laptop en ga leren". Dus ik pakte mijn laptop uit de oplader en startte hem op. Ik tikte helemaal mijn wachtwoord in enzo. En toen ik chrome had opgestart werd ik wakker en dacht ik van: Nee ik ga gewoon slapen.

Droomuitleg:

Dat zijn lucide dromen: Dromen terwijl je bewust bent. Zo leer je 's nachts verder in je slaap. De meeste mensen hebben ook wel dit soort dromen, maar dat weten ze niet meer als ze wakker worden. Jij weet het zelfs al terwijl je slaapt. De betekenis is duidelijk: Je trainer of iemand anders in je droom, dat ben je gewoon zelf. Maar dan vermomd als trainer. Of als iemand anders. Dus degene die tegen je zegt dat je moet gaan trainen of leren, dat ben je gewoon zelf. Succes met sporten!

 

Ook een bijzondere droom is de inwijdingsdroom. Een voorbeeld:

Voorbeeld van een inwijdingsdroom:

Ik was in mijn slaapkamer met een vriendin. Er was een radio. We kletsten wat. Er kwam een hand richting mijn gezicht. Wie zijn hand weet ik niet. Daarna werd het donker. Ik zei tegen mijzelf: "Nee ik mag niet in slaap vallen, nee ik mag niet in slaap vallen". Op dat moment droom ik dat ik geen lucht meer krijg. Ik stik. Iemand zegt tegen mij: "Wakker worden! Want je krijgt geen lucht". Meerdere malen. Wie? geen idee. Ik probeer te vechten om wakker te worden. Maar ik kan mijn lichaam niet bewegen. Mijn ogen probeer ik open te doen, en het lijkt even te lukken. Maar ik zak weer weg. In mijn droom lig ik met mijn handen gevouwen. Ik krijg het steeds benauwder. Ik heb het gevoel dat ik ergens rond zweef. Iemand roept heel hard: "Nu echt wakker worden want anders ga je dood!" Ik word wakker met het gevoel of ik terug naar aarde word geschopt. Happend naar lucht, en helemaal trillend. Ik heb een hele intense kou gevoeld in mijn droom, en overal tintelingen in mijn lichaam. Ik werd ook met gevouwen handen wakker. Hierna durfde ik niet meer te gaan slapen. Na ongeveer 3u viel ik toch weer in slaap. Ik droomde weer dat ik overal tintelingen voelde. Mijn handen en nagels werden blauw. Ik riep om hulp en probeerde een ambulance te bellen. Maar die was niet bereikbaar. Ik keek naar mijn rechterborst en deze was doorzichtig. Ik zag al mijn klieren erdoorheen. Er kwamen blauwe blazen op mijn handen. Ook hier werd ik weer wakker. Ik heb nooit angst van mijn dromen maar zo'n kou heb ik nog nooit gevoeld! Maar het was niet koud in mijn bed. En zo hard trillen dat het gewoon 5min duurde voordat ik dat onder bedwang had. Ook zonder het echt koud te hebben. En die tintelingen waren ook heel vreemd! Ik hoop dat u mij misschien verder kan helpen want ik heb nu angst bij het slapen gaan.

De betekenis van de droom:

Dit was een bijzondere droom, een inwijdingsdroom. Dit was een ervaring waardoor je groeit. Je kon niet wakker worden, omdat dit geen gewone droom was maar een inwijdingsdroom. Je hebt een doods-ervaring gehad in je droom. En daarbij wakker-momenten terwijl je droomt. Je was je bewust dat je wakker moest worden. De stem die je wakker maakte is je eigen bewustzijn dat zich verzette tegen de droom. De hand was je inwijder die je vriendelijk en liefdevol door deze ervaring zou loodsen. Als ze je dit van tevoren hadden verteld was je niet angstig geweest. Dan had je het ervaren als een inwijding. Maar juist door je angst is de droom vervormd. Daardoor zag je enge dingen in/aan je lichaam. Het was de bedoeling geweest dat je zou ervaren dat je, als je lichaam sterft, zelf verder leeft in een 'andere dimensie' of zoiets. Dat is een inwijding. Een stap verder op het pad van bewustwording. Na deze droom zou je nooit meer bang zijn om te sterven. Omdat je dan weet dat wie-jij-bent nooit kán sterven. Mocht je ooit weer zoiets dromen: Nu weet je dat je er doorheen geholpen wordt. En dat het maar een droom is. Geef je er maar aan over. Je zult zien dat je als een ander mens wakker wordt. Een hele ervaring rijker en veel bewuster en zelfbewuster!

 

Ik ben Jackelien Cerrone.

Energetisch therapeut en paranormaal therapeut.

Ik communiceer niet met je ratio maar met je onderbewuste.
Via het energieveld en het onderbewuste zoeken we de oorzaak van je klachten. Met helder waarnemen zie ik wat er gebeurd is.
Met energetische therapie brengen we je energieveld in balans.
En met visualisatie lossen we problemen op in het onderbewuste.
Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking en hooggevoeligheid.

Meer over mij lees je hier.

 

Wil je leren hoe je zélf je klachten aanpakt met visualisatie?

 

Test: Ben je hooggevoelig, of hoogsensitief, of allebei?

Inspiratie en Tips: Spiritualiteit & de Spirituele Wereld

Inspiratie en Tips: Spiritualiteit & de Spirituele Wereld

 

 

 

 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven