praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Hooggevoelig of hoogsensitief? Of overgevoelig? Of hypersensitief? Wat is het verschil?

Met de woorden hooggevoelig en hoogsensitief wordt meestal HSP bedoeld. Dat is een verzamelnaam voor iedereen die gevoeliger of sensitiever is dan gemiddeld. Anderen gebruiken het woord hypersensitief. En er wordt ook geschreven dat 'hooggevoelig' gewoon 'overgevoelig' is. Hoe zit dat nou? Wat betekenen die verschillende termen?

Ik zie aura’s sinds 1983, en ik ben energetisch therapeut sinds 1992. Ik heb dus al heel wat aura’s gezien in mijn praktijk.

Het viel mij op dat mensen die HSP zijn, vaak een veel grotere aura hadden dan anderen. Zij hadden ook de typische HSP-klachten: Snel overprikkeld, snel uit balans, lage zelfwaardering, van slag raken door emoties van anderen, pleasen. De HSP-ers die géén grote aura hadden, hadden die klachten niet. Zij hadden vooral de voordelen van HSP: bewuster in het leven staan, meer details waarnemen, meer kunnen genieten van alles om hen heen. Deze groep HSP-ers had helderdere chakra’s dan gemiddeld. Ik zag dus duidelijk twee verschillende soorten HSP-ers. Daar wilde ik meer over weten, maar er was nog niets over te vinden op internet.

Ik besloot er zelf maar een stuk over te schrijven. Ik besloot de grote-aura-HSP-ers ‘hooggevoelig’ te noemen, en de heldere-chakra-HSP-ers ’hoogsensitief’. Voor mijn gevoel pasten die termen het beste. ‘Gevoelig’ en ‘sensitief’ zijn immers twee verschillende dingen. Als je sensitieve oren hebt, dan hoor je zachtere geluiden en hogere tonen dan gemiddeld. Als je gevoelige oren hebt, dan doen je oren sneller pijn. Bijvoorbeeld door geluid, kou of aanraking, of omdat je oren gevoelig zijn voor ontstekingen. Zo is hooggevoeligheid ook iets heel anders dan hoogsensitiviteit.

Ik scheef daarom in 2016 een stuk: “Het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief”.

Kern van het verhaal was: Als je hooggevoelig bent, dan kun je daar iets aan doen. Want hooggevoeligheid is niet aangeboren. Later dat jaar verschenen er meer artikelen over het verschil tussen hooggevoelig en hoogsenstitief. En er zijn nu meer schrijvers en therapeuten die hetzelfde onderscheid maken. Ook zij gebruiken daarvoor de termen hooggevoelig en hoogsensitief. Anderen vinden dat er geen verschil is, en dat wij met 'hooggevoelig' bedoelen: Overgevoelig. Daarom leg ik hier het verschil uit.

Wat is het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief?

Hoogsensitiviteit is een verhoogde sensitiviteit van het bewustzijn en de zintuigen. Hooggevoeligheid is ‘te open staan’ waardoor je snel overprikkeld raakt. Hoogsensitiviteit is aangeboren, hooggevoeligheid niet. Bij zowel hooggevoeligheid als hoogsensitiviteit verwerkt het zenuwstelsel meer prikkels. Je merkt meer subtiele verschillen op. Maar bij hoogsensitiviteit komt dat door een verhoogd bewustzijn: van alle binnenkomende prikkels worden er meer doorgestuurd naar de hersenen. Bij hooggevoeligheid komt het door de grotere aura: Er komen veel meer prikkels binnen vanuit de buitenwereld. Omdat de aura te open staat.

Hoogsensitiviteit heeft te maken met zenuwen, zintuigen, en prikkelverwerking. Er komen meer prikkels binnen in de hersenen. Daardoor zie je meer nuances.
Hooggevoeligheid is de gevoeligheid van het energieveld. Er komen meer prikkels binnen op energetisch niveau. Je voelt dingen aan, je voelt je ongemakkelijk. Je onderbewuste zit vol informatie die je niet kunt verwerken omdat het niet bewust is. Dát is overprikkeling.

Om dit duidelijk te maken vergelijk ik het bewustzijn met een ouderwetse radio. De meeste mensen ontvangen maar naar een paar zenders. Hoogsensitieve mensen hebben een fijnere afstemming, waardoor ze veel meer zenders kunnen ontvangen. Zij stemmen zich af op de zender die ze willen horen. Maar voor mensen die hooggevoelig zijn is het alsof ze alle zenders tegelijk horen. Alles komt ongefilterd binnen.

Hooggevoeligheid is een verhoogde energetische gevoeligheid.

Hooggevoelige mensen reageren sterk op energieën. Dat komt doordat hun energieveld te groot en te open is. Allerlei soorten energieën komen binnen. En die moeten verwerkt worden. Dit zijn energieën waar niet-hooggevoelige mensen zich meestal niet van bewust zijn. Het kan gaan om straling, aardstraling, zendmasten, DECT-telefoons, statische lading, WIFI, en nog veel meer.

Maar hooggevoelige mensen hebben vooral last van menselijke energieën. Zoals een negatieve of geladen sfeer, of de stress van anderen. Maar ook emoties van anderen. Iedereen heeft een energieveld en straalt energie uit. Een hooggevoelig persoon is snel van slag, doordat deze energieën het eigen energieveld verstoren. Ze raken erdoor overprikkeld. Dat is de  reden dat hooggevoelige mensen zich vaak beter voelen als ze thuis zijn. Of als ze alleen zijn.

Wat is het verschil tussen hooggevoeligheid en overgevoeligheid?

Is hooggevoeligheid dan hetzelfde als overgevoeligheid?

Nee, want ‘hooggevoelig’ is een energetische gevoeligheid, en ‘overgevoeligheid’ is een emotionele gevoeligheid. Als je zegt dat iemand overgevoelig is, dan bedoel je dat de emotionele reacties heftig en overheersend zijn. Mensen die overgevoelig zijn worden snel overspoeld door emoties. Zij lijken emotioneel kwetsbaar. En ze lijken gevoelig voor drama en wanhoop. Op deze manier betekent ‘overgevoelig’ over-emotioneel. Hooggevoeligheid is iets anders. Hooggevoelige mensen raken uit balans door de emoties van anderen. Overgevoelige mensen raken van slag door hun eigen emoties.

Overgevoeligheid is ook te zien in het energieveld: De astrale/emotionele laag van de aura is groter dan de mentale laag. Het energieveld in zijn geheel is niet groter dan normaal.

En wat is het verschil tussen hoogsensitief en hypersensitief?

Het woord hypersensitief wordt ook wel gebruikt als HSP bedoeld wordt. Sommigen bedoelen met hypersensitief gewoon hoogsensitief of hooggevoelig, anderen bedoelen 'nóg sensitiever dan hoogsensitief'. Maar het woord hypersensitief betekent 'té sensitief'. Hypersensitiviteit is een verstoring van de prikkelverwerking, meestal specifiek voor een bepaald soort prikkels. Je kunt hypersensitief zijn voor bijvoorbeeld licht, geluid en geuren. Zo is hyperacusis een hypersensitiviteit voor geluid. Sommige mensen, vooral kinderen, zijn hypersensitief voor het gevoel van kleding op de huid. Kleding kan jeuken en irriteren. Hypersensitiviteit voor licht heet fotofobie. En dat is vreemd, want dat betekent angst voor licht. Hypersensitiviteit voor geuren heet hyperosmie.

De dingen die ik hier noem worden vaak "overgevoeligheid" genoemd. Maar het gaat hierbij om prikkelverwerking, en dus hypersensitiviteit. 

Ben je hooggevoelig, overgevoelig, hoogsensitief of hypersensitief?

Kort samengvat: Gevoeligheid gaat over gevoel en emotie, sensitiviteit gaat over verwerking van zintuiglijke prikkels, door hersenen/bewustzijn.

 • Hooggevoelig: Voelen met het energieveld, snel overprikkeld
 • Overgevoelig: Voelen van te heftige emoties, snel in emoties schieten, te kwetsbaar, snel geraakt
 • Hoogsensitief: Fijner afgestemd, meer prikkels naar de hersenen, je ziet meer details, alles is levendiger, kleurrijker. (Vaak ook bewuster.)
 • Hypersensitief: Te heftige ‘binnenkomst in de hersenen’ van bepaalde zintuiglijke prikkels, je kan die niet verwerken. Bijvoorbeeld hypersensitief voor licht of voor geluid.

Je kunt in meerdere categorieën vallen.
Je kunt zowel hoogsensitief als hooggevoelig zijn. Meestal ontstaat hooggevoeligheid door stress of trauma, als je al hoogsensitief was. Mensen die hypersensitief zijn (ergens voor) zijn vaak ook hoogsensitief. Mensen met autisme zijn vaak hooggevoelig én overgevoelig.

Hooggevoelig of hoogsensitief, overgevoelig of hypersensitief, maakt het wat uit?

Als je klachten hebt, en je wilt oplossingen, dan maakt het zeker uit.

 • Ben je hoogsensitief? Als je regelmatig rust neemt komt alles goed.
 • Ben je hooggevoelig? Als je je energieveld klein houdt, stopt de overprikkeling.
 • Als je overgevoelig bent, dan zijn de lagen van je energieveld uit balans. Die kun je met visualisatie weer in balans brengen. Dat lost niet alles op, maar het maakt het wel gemakkelijker.
 • Heb je een hypersensitiviteit? De manier waarop je hersenen de prikkels verwerken kun je beïnvloeden met visualisatie. Dat kan verlichting geven.
 • Hooggevoeligheid, overgevoeligheid en hypersensitiviteit kunnen een gevolg zijn van een onbewust trauma. Als dat trauma is opgelost komt er rust, en dan werkt het bovenstaande beter.

Heb je er een beetje hulp bij nodig?Maak dan een afspraak voor een consult. Één consult is meestal genoeg. Tijdens een consult leer ik je gronden en afsluiten, wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en trauma’s worden opgelost.

 

Wat kan ik voor je doen?

 • Ik help je, je energieveld in balans te brengen. Ik leer je, hoe je dat zelf kunt doen.
 • Als er een onbewust trauma is waardoor je hypersensitief bent geworden of overgevoelig, dan krijg ik dat wel boven tafel. Ik geef je dan visualisaties om dat trauma op te lossen.
 • Ik leer je hoe je hooggevoeligheid kunt afleren: als je het op drie niveaus tegelijk aanpakt.
 • Heb je last van hypersensitiviteit? We pakken de oorzaak aan, en je krijgt visualisaties die je helpen de hypersensitiviteit onder controle te houden. Je mag daarvan verbetering verwachten, geen wonderen.

Wil je leren hoe je zélf je klachten aanpakt met visualisatie?

 

Ik ben Jackelien Cerrone.

Energetisch therapeut en paranormaal therapeut.

Ik communiceer niet met je ratio maar met je onderbewuste.
Via het energieveld en het onderbewuste zoeken we de oorzaak van je klachten. Met helder waarnemen zie ik wat er gebeurd is.
Met energetische therapie brengen we je energieveld in balans.
En met visualisatie lossen we problemen op in het onderbewuste.
Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking en hooggevoeligheid.

Meer over mij lees je hier.

 

Meer lezen?

Inspiratie en Tips: Hooggevoeligheid & Hoogsensitiviteit

Inspiratie en Tips: Hooggevoeligheid & Hoogsensitiviteit

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven