praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Trauma

Wil je je trauma verwerken, of wil je je trauma oplossen?

Trauma-therapie is vaak 20 sessies pijnlijke herinneringen ophalen. Dat blijkt helemaal niet nodig te zijn. Je hoeft de emoties niet weer te voelen. Na 1 sessie van een uur is de lading van je trauma af. Of wil je het trauma helemaal zelf oplossen?

 

Onderzoek: Kun je een trauma wegstoppen/oplossen/onschadelijk maken met alleen maar visualisatie? Ja, dat kan.

Kun je met alleen maar Visualisatie een trauma oplossen? Zonder gesprekstherapie, zonder cognitieve therapie? Zonder begeleiding? ALLEEN MAAR visualisatie, zonder erover te praten? Dát wilde ik eens onderzoeken. De uitslag: Ja, goed toegepaste visualisatie is erg krachtig bij traumaverwerking.
Hier staat het verslag van het onderzoek.

Trauma therapie zonder de emoties weer te voelen? Dat kan met Symbolische Rescripting.

Visualisatie wordt veel gebruikt bij trauma therapie. Meestal in de vorm van Imaginaire Exposure, en dat is erg pijnlijk. Traumatherapie is veel praten, door de pijn heen gaan, de emoties weer helemaal toelaten...  En dan pas visualisatie. Ook bij EMDR moet je blijven kijken naar de pijnlijkste beelden. Maar met symbolische Rescripting kun je van je trauma af komen zonder die pijnlijke herinneringen steeds weer te moeten herbeleven.

Kun je een trauma zelf verwerken? Zonder therapie, zonder therapeut, zonder er over te praten?

Veel mensen willen een trauma zelf verwerken, zonder therapeut. Zij willen geen traumatherapie, zij willen er niet over praten, zij willen alleen een handleiding om het zelf te doen. Voor deze mensen schrijf ik dit artikel. Je kunt een trauma zelf verwerken met visualisatie. Maar hoe doe je dat? En waar moet je op letten?

Lees hier de complete handleiding om zelf je trauma op te lossen.

 

Praten helpt niet bij traumaverwerking, om 6 redenen.

Bij veel trauma-therapieën moet je er steeds weer over praten. Flink in de emotie zakken, het weer helemaal doorvoelen en doorleven. Maar praten helpt niet, het lost je trauma niet op. Een trauma is een psychische wond die steeds weer open gaat. Vergelijkbaar met een wond die is ontstoken. Emoties en beelden/herinneringen blijven ongewenst naar boven komen. Dat geneest niet vanzelf. Je kunt het niet 'een plekje geven', of loslaten.  Lees hier de 6 redenen waarom praten niet helpt bij traumaverwerking.

Wat gebeurt er bij trauma in het drievoudige brein? En wat betekent dat voor traumabehandeling?

Het drievoudige brein: Je hersenen bestaan uit 3 ‘lagen’. Het rationele brein, het emotionele brein en het oerbrein. Trauma is een probleem in alle drie lagen van de hersenen. Maar de emotionele en lichamelijke problemen die je krijgt door een trauma, zitten vooral in het emotionele brein en het oerbrein. Het rationele brein (je logische verstand) kan dat niet oplossen. Praten helpt niet, gesprekstherapie dus ook niet. Wat helpt dan wel?

 

Een traumatische gebeurtenis direct goed verwerken, hoe doe je dat?

Je moet een traumatische ervaring direct goed verwerken, anders wordt het een blijvend trauma. Onverwerkte emoties en herinneringen zakken naar het onderbewuste, waar je er geen grip meer op hebt. Daardoor kún je de gebeurtenis na een poosje niet meer verwerken. Dan worden de klachten na een poosje juist erger. Wil je PTSS voorkomen, zorg dan, dat je een schokkende gebeurtenis direct goed verwerkt. Hoe doe je dat?

 

Wil je een trauma goed verwerken, dan moet je dat doen op 3 niveaus.

Trauma zit in het hoofd, in het hart, en in het onderbewuste. Je kunt een trauma alleen goed verwerken, als je het op alle drie niveaus oplost. In het denken, in het gevoel, en in het onderbewuste. Of met andere woorden, in het rationele brein, in het emotionele brein, en in het oerbrein (of reptielenbrein). Praten helpt niet. Erover praten helpt alleen op het mentale niveau. Met visualisatie kun je het trauma goed verwerken op alle niveaus.

 

Je kunt een trauma pas verwerken als het kern-probleem is opgelost

De kern van een trauma is datgene, dat toen het gebeurde absoluut niet te verwerken was. Elk trauma heeft zo'n specifieke kern. Soms meerdere kernen. En net zoals een wond niet kan helen als er een scherf in zit, zo kan het rationele deel van je brein de gebeurtenis niet verwerken zolang het kern-probleem niet is opgelost. Het gaat om die ene gedachte, op dat ene moment. Dáár blokkeerde het verwerken. Dus dát moet je eerst oplossen.

 

Jeugdtrauma: het trauma van je innerlijke kind.

Een kind denkt en voelt anders, dan een volwassene. Daardoor is bij een jeugdtrauma de herinnering vaak verkeerd opgeslagen. Als het niet te begrijpen is, hoe moet je het dan opslaan? De herinneringen en emoties zakken als losse flarden naar het onderbewuste. Als een puzzel die niet af is. Daarom kan een jeugdtrauma zomaar weer omhoog komen, als het getriggerd wordt: Om een jeugdtrauma op te lossen moet je je innerlijke kind helpen de puzzel op te lossen.

 

Trauma's uit vorige levens veroorzaken vaak vage klachten.

Heb je een rotgevoel in de buik? Somberheid die net geen echte depressie is? Een vreemde spanning die er altijd is? Onverklaarbare pijn? Vage angst? Donker gevoel? Geremdheid? Het zijn klachten waar geen verklaring voor is. Tenminste, geen verklaring in je huidige leven. Want dat, wat in een eerdere incarnatie gebeurd is, is vaak wel een hele duidelijke en logische verklaring. Gelukkig kun je trauma's uit vorige levens gewoon oplossen, als je weet wat er gebeurd is.

 

Dubbel trauma: Twee keer dezelfde ellende

Een dubbel trauma is een trauma met een extra lading, omdat je iets vergelijkbaars al eerder had meegemaakt. Als dit eerste trauma getriggerd wordt, komen alle emoties van beide trauma's weer naar boven. Bijvoorbeeld als je een agressieve ex hebt, en je vader was ook agressief. Als je één van de trauma's oplost, is het probleem nog niet opgelost. Lees een voorbeeld van een driedubbel trauma en hoe we dat hebben opgelost.

 

Hoe weet je of je een onbewust trauma hebt?

Als je een onbewust trauma hebt, dan heb je alle verschijnselen van een trauma, maar je weet niet waaromDe herinnering aan het trauma ben je kwijt, maar niet de gevolgen. Bijvoorbeeld onrust in je lijf, woede, pijn, stress, angsten, somberheid of depressie, nachtmerries, en allerlei vage lichamelijke klachten. Fobieën zijn angsten die zijn ontstaan door een onbewust trauma. En seksueel misbruik op jonge leeftijd is ook vaak onbewust. Hoe kom je er achter, of je klachten door een onbewust trauma komen?

 

Trauma's die niet echt gebeurd zijn, zijn wel echte trauma's

Ik herinner me dat mijn opa naar zijn begrafenis ging. Ik zie het nog helemaal voor me. Hij had zijn mooie grijze pak aan, met een stropdas. Hij zag er heel statig uit. En toen stapte hij in de taxi, en de taxi reed weg. Naar zijn begrafenis. Oma ging niet mee. Zij bleef bij mij, in de woonkamer van opa en oma. Ik zat aan tafel, op de knieën op de stoel. Oma zat in de stoel naast de opkamer. Ik herinner me dat ik het een beetje eng vond. Waarom ging opa? Ik zou stiekem niet gegaan zijn. Want ik wilde liever niet begraven worden.  Lees verder...

 

Wat gebeurt er tijdens een consult?

Ik help je gronden. Alle spanning die weg kan, stroomt weg. Dan krijg ik een helderder beeld van de echte probleemplekken. Ik voel blokkades in het energieveld. Ik duik erin, en voel wat de oorzaak is. Soms vinden we trauma's, waarvan je niet eens wist dat je ze had. Dan zoeken we de kern van het trauma. De specifieke, persoonlijke, diepere oorzaak van het trauma. We gaan het eerst mentaal helder krijgen. Dan gaan we het emotioneel oplossen met visualisatie. Het trauma heeft gevolgen op verschillende gebieden. Gaan we allemaal oplossen als daar tijd voor is.

 

 

Ook een beetje hulp nodig?

Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost. Eén consult is meestal genoeg.

Nieuwste artikelen:

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven