energetische therapie en visualisatie

menu

Je trauma zelf verwerken, kan dat? En hoe doe je dat?

Kun je een trauma zelf verwerken? Zonder therapie, zonder therapeut, zonder er over te praten?

Veel mensen willen een trauma zelf verwerken, zonder therapeut. Zij willen geen traumatherapie, zij willen er niet over praten, zij willen alleen een handleiding om het zelf te doen. Voor deze mensen schrijf ik dit artikel. Je kunt een trauma zelf verwerken met visualisatie. Maar hoe doe je dat? En waar moet je op letten?

Lees hier de complete handleiding om zelf je trauma op te lossen.

 

Een trauma zelf verwerken is lastig.

Als je het trauma zelf wilt verwerken, dan moet je een behoorlijke dosis mentale discipline hebben, en je moet je goed kunnen focussen. Want dan ben je therapeut en klant tegelijk. Daarnaast is het lastig, omdat een groot deel van de traumatische gebeurtenis waarschijnlijk onbewust is. Weggezakt of weggestopt. Om het echt goed op te lossen, moet je de kern van het trauma oplossen. Vaak is die kern niet bewust. Toch is er een heleboel wat je wél zelf kunt doen.

Even een serieuze waarschuwing:

Sta je mentaal of emotioneel niet stevig in je schoenen? Begin er dan niet aan. Je wilt de chaos niet groter maken dan hij al is.
Ben je gevoelig voor psychoses of dissociatie? Dan kan visualiseren meer schade brengen dan dat het oplevert. Dan is het GEEN goed idee om je trauma zelf te verwerken. Niet zelf doen, zoek goede hulp.
Wil je een trauma zelf verwerken, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Maar met goede begeleiding kun je een trauma veel beter en sneller verwerken.

Welke trauma's kun je zelf verwerken?

'Nieuw' trauma: Is het pas gebeurd? Zorg dat het geen trauma wordt

Is het pas gebeurd? Geef het tijd. Na een schokkende gebeurtenis is het normaal dat je van slag bent. De emoties zijn overweldigend, je moet er steeds aan denken, en misschien zie je sommige beelden steeds weer voor je. Waarschijnlijk slaap je slecht en kun je je nergens meer op concentreren. Dat is allemaal normaal. Dat heeft te maken met de manier waarop het drievoudige brein reageert op trauma. Het rationele brein moet alle indrukken in het emotionele brein nog verwerken, als de stukjes van een enorme puzzel. Dat heeft gewoon tijd nodig. Lees hier hoe je ervoor zorgt dat een heftige ervaring geen trauma wordt.

Als het na weken of maanden nog steeds niet beter voelt, dan is het blijkbaar een trauma geworden. Dan kun je aan de slag met traumaverwerking of (zelf)therapie.

Ouder trauma kun je zelf verwerken met visualisaties

Is het trauma maanden of jaren geleden gebeurd? Dan kun je met de technieken op deze pagina aan de slag. Om een trauma te kunnen verwerken, moet eerst de chaos in het emotionele brein worden opgelost. Dan schakelt de angst-reactie uit, en dan pas kan het rationele brein het trauma verwerken.

Een jeugdtrauma kun je zelf verwerken met extra technieken voor je innerlijke kind

Is het een trauma uit je kindertijd? Dan moeten er extra technieken gebruikt worden. Je herinneringen zijn de herinnneringen van een kind. Toen het gebeurde dacht je anders, en voelde je je anders dan nu. Je had toen minder mogelijkheden om jezelf te redden. Het kind dat je toen was, heeft hulp nodig. Maar het wil ook zichzelf kunnen helpen. Ik geef verderop voorbeelden van technieken die je kunt toepassen als je een jeugdtrauma zelf wilt verwerken. Technieken die je toepast vanuit het standpunt van het kind, en vanuit het standpunt van de volwassene die je nu bent.

Een meervoudig trauma kun je ook zelf verwerken.

Een meervoudig trauma is iets dat vaker gebeurde. Bijvoorbeeld herhaaldelijk misbruik, of regelmatige mishandeling. Dan behandel je eerst de laatste keer, dan de ergste keer en tenslotte de eerste keer. In die volgorde. Een trauma, en je reactie daarop, heeft invloed op alles wat daarna gebeurt. Daarom behandel je trauma's van achter naar voren. Hoe je een trauma zelf behandelt lees je verderop.

Een dubbel trauma kun je zelf verwerken, als ze beide bewust zijn.

Een dubbel trauma is twee keer hetzelfde trauma. Bijvoorbeeld twee keer dominantie mannen (je vader en je ex), of twee keer bedrogen worden door mensen die je vertrouwde. Je behandelt gewoon beide trauma's. Eerst de laatste, daarna de eerste. Lees hier meer over dubbele trauma's. Maar een onbewust trauma kun je niet zelf verwerken. Dus als het gaat om een dubbel trauma, waarvan de eerste niet bewust is, dan zullen de klachten waarschijnlijk verminderen, maar niet verdwijnen. Omdat het onbewuste trauma niet is verwerkt.

Een trauma met een trigger kun je zelf verwerken, als je weet waardoor dat ontstaan is.

Een trauma met een trigger is een trauma, waarbij emoties steeds oplaaien als je in aanraking komt met de trigger. Die trigger herinnert je aan het trauma. Voorbeelden: Angst voor honden, haat voor dominantie mensen, niet over bruggen durven, door de grond zakken bij kleinerende opmerkingen, angst voor onweer. Een trauma met een trigger kun je zelf verzachten, als je weet wat de oorzaak is. De eerste keer dat je in die situatie zat. Die eerste keer is dan het originele trauma, en die kun je behandelen. Soms voel je de heftigste emoties pas de tweede keer, als het trauma getriggerd wordt. Die tweede keer behandel je dan ook, daarna. (Dit is een uitzondering op de regel, dat je trauma's van achter naar voor behandelt.)

Was je plotseling in paniek, geen idee waarom? Dan is de oorzaak onbewust. Dan kun je het ook niet zelf oplossen.

Een onbewust trauma kun je NIET zelf verwerken. Totdat het wel bewust is geworden.

Een onbewust trauma is een trauma waarvan je helemaal niet weet dat je die hebt. Je bent het vergeten of je hebt het weggestopt. Dat onbewuste trauma heeft wel gevolgen. Meestal angst- of stress-klachten. Je weet niet wat de oorzaak is. Dan valt er ook weinig zelf op te lossen. Met goede hulp kun je dat onbewuste trauma wel boven tafel krijgen, en dan kun je het verder zelf verwerken.
Ben je bij een regressietherapeut of hypnotherapeut geweest, en is daar een trauma gevonden dat je je niet bewust herinnerde? Dat onbewuste trauma kun je nu wel verwerken, met de kennis die je nu hebt. Je kunt met beelden werken om trauma's op te lossen, zelfs als het fantasie lijkt. Je gevoel laat je weten of je goed zit. Voel je er niets bij? Dan klopt het niet. Voel je sterke emoties? Dan kun je ook voelen dat het zachter wordt bij de juiste visualisaties.

PTSS kun je NIET zelf verwerken.

Heb je last van ongewenste herinneringen, emoties en angsten, waardoor je niet meer goed functioneert? Dan heb je echt goede begeleiding nodig. Dat kun je niet alleen. Het trauma in het onderbewuste heeft al zo'n grote invloed op je bewustzijn, dat je daar zelf geen grip meer op hebt. Maar met goede hulp kan het wel enorm verbeteren.

 

Met welke techniek kun je het trauma zelf verwerken?

Visualisatie in de vorm van Imaginaire Rescripting is de beste techniek om zelf een trauma te verwerken.

Gebruikelijke traumatherapie bestaat over het algemeen uit praten en exposure. Praten helpt niet, daar zijn we het allemaal wel over eens. Imaginaire Exposure is een vorm van visualisatie, daarmee bereik je diepere lagen van het bewustzijn. Maar met Imaginaire Exposure los je nog niets op. En het is pijnlijk. Je moet in gedachten steeds weer terug naar de pijnlijkste herinneringen. Logisch dat je dat niet wilt. Visualisatie in de vorm van Imaginaire rescripting werkt beter en het is niet pijnlijk. Helaas wordt dit bij gebruikelijke trauma-therapieën alleen gebruikt als aanvulling op exposure.

Als je een trauma zelf wilt verwerken, dan kun je dat het beste doen met Imaginaire Rescripting.

Visualisatie (of imaginatie) is een techniek waarmee je communiceert met het onderbewuste. Met visualisatie in de vorm van Imaginaire Rescripting kun je verandering brengen op een diep niveau. Je visualiseert een ànder verhaal, een àndere afloop, een àndere reactie van jezelf of een ander. Dat andere verhaal (de visualisatie) wordt door het emotionele brein gezien als een echte ervaring. Je voelt dan op een dieper niveau opluchting, geruststelling. Een goede visualisatie geeft je precies het gevoel dat je nodig hebt. Dat kan veiligheid zijn, of troost, of een uitweg, of daadkracht. Verderop geef ik verschillende mogelijkheden voor visualisaties om trauma's te verwerken.

Nadat het trauma opgelost is kun je met exposure controleren of de emoties tot rust gekomen zijn.

Als je na de zelf-therapie visualiseert dat je weer in dezelfde situatie zit, dan voel je dat het nu minder pijnlijk is. De emoties zijn normaal, de lading is er af. Exposure bevestigt dan, dat het probleem is opgelost. Dan is het geen trauma meer, maar alleen een herinnering. En die herinnering kan je rationele brein gewoon verwerken.

Voel je na de doe-het-zelf traumatherapie nog steeds heftige emoties als je aan het trauma denkt?

Dan zijn er twee mogelijkheden:

1: Ben je erg rationeel? Als je blijft denken dat het niet echt is, dan is visualisatie niets voor jou. Dan werkt het niet omdat je de alternatieve afloop niet accepteert.
2: Misschien zit er nog een ouder onbewust trauma onder. Zie dubbele trauma's. In dat geval is bet beter toch een afspraak te maken om te checken of er onbewuste trauma's zijn.

 

Hoe doe je dat, je trauma zelf verwerken?

Voorbereiding: Eerst een stukje zelfreflectie. Kun jij dit zelf?

Als je bang bent dat je wordt overweldigd door emoties, probeer het trauma dan niet zelf te verwerken. Het is niet handig om alles maar ongecontroleerd naar boven te laten komen. Heb jij voldoende focus om zelf te bepalen waar je gedachten naartoe gaan? Als er emoties of nieuwe herinneringen boven komen, kun jij dan de focus terugbrengen naar waar je mee bezig was? En als je visualiseert dat je tegenover de dader staat, heb jij dan de neiging om te vluchten?

Als je bang bent dat je wordt overweldigd door emoties, verwerk het trauma dan niet zelf maar zoek goede hulp. Denk je dat je het wel aan kunt? Dan kun je zelf je trauma verwerken.

Blijf helder en rationeel.

De hersenen bestaan uit drie verschillende lagen of systemen. Het trauma zit in het emotionele brein (het limbische systeem) en de angst-stress-reactie komt uit het oerbrein (de hersenstam). Blijf zelf in het rationele brein zitten. Tot nu toe bestond het trauma uit een warboel van emoties en herinneringen. Beelden, geluiden, geuren, met daar aan vast angst, woede, machteloosheid, en nog veel meer. Als je er aan terugdenkt komen die emoties en herinneringen weer naar boven. Je bewustzijn zakt terug in de tijd, terug naar toen, terug naar het lymbische systeem. Het onderbewuste. Logisch dat dat een warboel is.
Lees ook: Wat gebeurt er bij trauma in het drievoudige brein?

Als je het trauma zelf wilt verwerken moet je zorgen dat je niet in de emoties weg zakt.

Hoe doe je dat? Houd je aan het script (uitleg verderop). Blijf met je aandacht bij de visualiusatie, laat je gedachten niet afdwalen naar hoe het toen echt was. Komen er emoties? Geef dan woorden aan wat je ziet en voelt. Door er woorden aan te geven blijf je in het mentale, rationele denken. Dan zak je niet weg in de emoties. Voel je weer angst? Geef er woorden aan: “Ik voel angst”. Dan kun je verder.

 

Fase 1: De feiten helder krijgen.

Om de feiten van het trauma helder te krijgen heb ik een paar simpele vragen. Probeer deze vragen zo kort en bondig mogelijk te beantwoorden. Ga jezelf geen hele verhalen vertellen. Je wilt geen uitgebreid verslag, je wilt alleen de antwoorden op deze vragen.

  • Hoe begon het?
  • Hoe eindigde het (wanneer was het echt helemaal afgelopen?
  • Is het iemands schuld?
  • Is er iets waar je spijt van hebt?
  • Wat had je op dat moment nodig? (veiligheid, gerechtigheid, troost, hulp, erkenning, gehoord worden, geld, iets anders?)
  • Welke emoties moest je onderdrukken?

Je beschrijft zo kort mogelijk jouw trauma aan de hand van deze vragen. Met een beetje geluk kom je tot inzichten, en vallen puzzelstukjes op hun plek. Dan wordt het al wat rustiger in het rationele brein. Maar de antwoorden op deze vragen zijn vooral belangrijk omdat je ze nodig hebt om een goede oplossing te kunnen vinden in fase 2 en 3. Daarna wordt het ook rustiger in het emotionele brein.

 

Fase 2: De kern van het trauma: Waarom kon je het niet verwerken?

Bij een trauma is er altijd een kernpunt, een probleem dat nooit opgelost werd.

Het kernpunt van een trauma is de reden waarom het verwerkingsproces vast liep. Die kernpunten gaan we veranderen met visualisatie, dusdanig dat het wél te verwerken wordt. Het is heel lastig om de kern van het trauma zelf te vinden. Want de kern van een trauma is meestal onbewust, vergeten of weggedrukt. Om de kern te vinden moet je er helemaal in duiken, en dat is pijnlijk. Met trauma-kern bedoel ik iets anders dan de hotspots uit de psychologie. Hotspots zijn de momenten waar de heftigste emoties zitten. De kern is de reden dat het verwerkingsproces blokkeerde.

Vijf standaard trauma-kernen waar je mee kunt werken

Vaak komt het op dezelfde dingen neer. Zo is een trauma altijd niet-te-verwerken omdat je vindt dat het nooit had mogen gebeuren. Een tweede veel voorkomende kern is de machteloosheid; je blokkeerde omdat je niets kon doen. En omdat je blokkeerde kon je het niet verwerken. De dader moet gestraft worden, de slachtoffers moeten gered worden, en als je ergens spijt van hebt, dan wil je dat kunnen terugdraaien. Deze vijf veel voorkomende trauma-kernen worden behandeld in fase 3. Hier kun je mee werken.

Wil je jouw persoonlijke kern boven tafel krijgen?

Als je je persoonlijke kern boven tafel wilt krijgen, dan moet je er helemaal in duiken. En dat is pijnlijk. Ga dan op zoek naar de hotspots, de meest pijnlijke momenten. En als je daar bent, stel jezelf dan de vragen: Wat was volkomen onbegrijpelijk? Wat was volkomen onacceptabel? Ga er dan steeds dieper op in (waarom dan?) tot je de kern raakt. Hoe heftiger de emoties, hoe dichter je bij de kern bent.

Als je de kern vindt, dan voel je een herkenning. Een Aha moment. En waarschijnlijk komen daar heftige emoties bij vrij. Als je de kern niet vindt, kun je deze fase verder overslaan. Of maak een afspraak. Met een heel klein beetje hulp kun je het trauma verder zelf verwerken.

 

Fase 3: Het bedenken van de oplossing. Schrijf een script voor de visualisaties.

Nu je alles weet van dit trauma, kun je een lijstje maken van behandelpunten. Je gaat de kernpunten veranderen. Als jij almachtig was, wat zou je dan veranderen in deze situatie in het verleden? Wat is er nodig om het oké te maken? Bedenk dan scripts voor de verschillende behandelpunten. Niet direct gaan visualiseren, je moet eerst weten wat je gaat doen.

Wees creatief! In een visualisatie is alles mogelijk.

De bliksem kan inslaan waardoor de dader geroosterd wordt. Je kunt vleugels krijgen en wegvliegen. Dit zijn extreme voorbeelden om te laten zien dat er geen beperkingen zijn. Alles kan. Maak daar gebruik van. Maar maak het niet té ver van de werkelijkheid. Het moet acceptabel zijn voor jouw diepere lagen. Je rationele brein vindt het misschien onzin, maar je zult merken dat zo'n visualisatie een diep effect heeft op je gevoel. Er zal een hele lading emotie van je af vallen. Niet als je dit leest, en niet als je dit script bedenkt, maar wel als je met aandacht visualiseert.

Bedenk een visualisatie waarin er hulp komt.

Visualiseer dat drie keer: Nadat het gebeurd was, tijdens, en voordat het gebeurde. In die volgorde.

Visualiseer dat jij zelf degene bent die zorgt dat het stopt.

Vaak voel je je tijdens een traumatische gebeurtenis machteloos. Die machteloosheid is een kernpunt. Visualiseer dat je de held van het verhaal bent, voel je sterk, maak korte metten met de situatie.

Bedenk een script waarin je krijgt wat je nodig hebt.

Verander het verhaal van de traumatische gebeurtenis zodanig dat jij krijgt wat je nodig had op dat moment. (zie fase 1, de laatste vraag.) Als er emoties waren die er niet mochten of konden zijn, bedenk dan een script waarin je deze emoties wél uit.

Als het speelde in je kindertijd: Help je innerlijke kind

Bedenk een script waarin jij (de volwassene) 'het kind dat je was' komt helpen. Jij stapt in de situatie, je ziet het kind daar zitten, jij helpt het kind. Geef het kind wat het nodig heeft (zie fase 1, de laatste vraag). Let op: Jij bent de volwassene, JIJ helpt het kind. Als je dit leest en al bang wordt dat de emoties omhoog zullen komen, probeer dan niet het trauma zelf te verwerken. Zoek hulp om je hier bij te begeleiden.

Als er iemand schuld heeft (maar niet jij), bedenk dan een script waarin die persoon gestraft wordt.

Als de dader gestraft wordt, dan is er gerechtigheid. Dan is het weer in balans. Dat de dader nooit gevonden werd, of nooit gestraft werd, is een veelvoorkomend kernpunt van trauma's. Vaak voelt het goed als jij degene bent die straft. Niets terug kunnen doen is ook een veelvoorkomend kernprobleem.

Als je ergens spijt van hebt, bedenk dan een visualisatie waarin je je excuses aanbiedt.

Je kunt met visualisatie ook excuses aanbieden aan mensen die al zijn overleden, of mensen die geen contact meer willen. Daarnaast bedenk je bij spijt ook een script waarin je weer voor dezelfde keuze staat, maar nu een andere beslissing neemt. Visualiseer ook dat deze beslissing nu betere gevolgen heeft.

Zijn er beelden die je steeds weer voor je ziet?

Laat die beelden het begin zijn van je visualisatie, en maak er dan een verhaal van waarin alles goed afloopt. Een goede afloop kan van alles zijn. Voorbeeld: Zie je steeds weer al dat bloed na een ongeluk? Kijk er naar, stel je voor dat het gaat regenen en zie al dat bloed in de put verdwijnen. Zie dan ook dat de straat daarna helemaal schoon is. Wees creatief, bedenk een script dat goed voelt.

Gaat het om een meervoudig trauma?

  • Was het iets dat meerdere keren gebeurde (mishandeling, misbruik, enz)? Bedenk een visualisatie waarin datgene waardoor het uiteindelijk stopte, direct na de eerste keer al gebeurde. Visualiseer dat het eenmalig was, en straf de dader, en troost het kind dat je was.
  • Als het vaker gebeurde hoef je niet elke keer apart te behandelen. Je kunt het meervoudige trauma verwerken door de laatste keer, de ergste keer en de eerste keer te behandelen (in die volgorde).
  • Als laatste visualisatie kun je een script bedenken waardoor het hele verhaal nooit gebeurd is. Deze visualisatie werkt alleen nadat je het trauma op voorgenoemde manieren ontstoord hebt. Maar dan is hij ook echt rustgevend.

Heb je je eigen persoonlijke kernpunt van het trauma gevonden? Bedenk dan een script waarin je dat probleem oplost.

De kern is een probeem dat niet was opgelost. Bedenk een (fantastische) oplossing.

Voel zelf welke oplossingen voor jou goed zullen voelen, en schrijf je eigen script.

De scripts zul je helaas zelf moeten bedenken. De scripts waarmee ik werk kan ik hier niet neerzetten, omdat ze dan niet meer zouden werken voor mensen die toch een afspraak maken voor hulp bij traumaverwerking. Bovendien is iedereen verschillend. Wat voor de één te ver gaat, gaat voor de ander niet ver genoeg. Voel zelf wat voor jou goed voelt.

 

fase 4: Het visualiseren van de oplossing, vanuit verschillende standpunten.

Visualiseren is zien en voelen. Niet denken dus!

Als je aan het denken bent, dan ben je niet aan het visualiseren. Hoe kom je in de juiste stemming om te visualiseren?

  • Je kunt beginnen met een kwartiertje yoga of meditatie
  • Kijk om je heen. Gewoon kijken, luisteren en voelen, zonder te denken.
  • Volg je andemhaling, luister naar je hartslag, voel dat je hart steeds rustiger wordt.
  • Voel dat je meer in je lijf zakt, bij iedere uitademing zak je dieper in je lichaam.
  • Als je hoofd rustiger wordt kunm je gaan visualiseren.

Neem er de tijd voor, zorg dat je niet gestoord wordt. Doe niet teveel visualisaties achter elkaar. Het gaat om aandacht en focus. Als de aandacht verslapt, rond je het af. Stop niet halverwege met een visualsatie. Een visualisatie eindigt altijd pas als het oké voelt.

  • Let op: houd je aan het script. Blijf gefocust en doelbewust. Zorg dat je niet wegzakt in herinneringen of emoties.
  • Bij jeugdtrauma's: Kies een standpunt. Eerst ben je in de visualisatie de volwassene, die het kind komt helpen. Daarna doe je dezelfde visualisatie nog een keer, maar dan ben je het kind dat geholpen wordt. Laat het niet door elkaar lopen. Doe ze helemaal apart van elkaar.

 

fase 5: Controleren of het nu oké voelt

Met visualisatie in de vorm van Imaginaire Exposure kun je nu controleren of het probleem is opgelost. Visualiseer dat je weer in dezelfde situatie zit. Als het goed is voelt het nu beter. Minder angst, minder stress, minder woede. Als je verbetering voelt, dan kun je er van uit gaan dat het na elke visualisatiesessie nóg beter gaat voelen.

Voel je geen verbetering, dan heb je toch een beetje hulp nodig.

Misschien heb je de kern van je trauma gemist.
Misschien heb je onderdrukte emoties gemist. Als je niet beseft dat er emoties onderdrukt zijn, dan heb je die ook niet behandeld.
Misschien was je niet voldoende gefocust op de visualisatie, en dwaalden je gedachten toch af naar hoe het toen was.
Misschien zit er een onbewust trauma onder. Iets vergelijkbaars dat nog eerder gebeurd was, maar dat je bent vergeten.
Misschien hebben je klachten een andere oorzaak. Als het trauma is opgelost maar de klachten blijven, dan was ditt trauma niet de oorzaak van je klachten.
Als je een afspraak maakt kijk ik met je mee.

 

fase 6: herhalen

Het werkt het beste als je de visualisaties 2 weken lang af en toe herhaalt. Dat hoeft niet elke dag. En je kunt een verkorte versie doen. Als je een heel script heb gevisualiseerd de eerste keer, dan is het voldoende om alleen het belangrijkste gedeelte te herhalen.

 

Het kan ook veel makkelijker.

Ik help je door dit hele proces heen, in 1 uur.

Ik ben paranormaal therapeut. 1 Consult is meestal voldoende om een trauma goed op te lossen. Mijn werkterrein is het energieveld en het onderbewuste. Ik begeleid mensen bij traumaverwerking door middel van visualisatie (Imaginaire Rescripting) sinds 1993. Als ik me afstem op je klachten dan vind ik de trauma's en de kernpunten zonder dat jij de emoties weer helemaal moet voelen. Als er onbewuste trauma's zijn dan vind ik die. Vaak zie ik details die je zelf bent vergeten. Voor alle kernpunten geef ik je een kant-en-klaar pakket aan passende visualisaties. Die doen we tijdens dat consult samen. Ik begeleid je daarbij, zodat je niet verdwaalt in emoties en herinneringen. Als je tegenstrijdige behoeften had, kan ik je daar makkelijk doorheen leiden.

Je kunt het trauma verder zelf verwerken door de geluidsopname af te luisteren.

Als je een opname maakt van het consult, kun je thuis de visualisaties herhalen, simpelweg door de opname af te luisteren. Voordeel is dat ook thuis mijn stem je steeds terug brengt bij de visualisatie, zodat je niet weg zakt in herinneringen.

Een consult duurt een uur, en kan ook telefonisch.

Als er meerdere trauma's zijn kan het nodig zijn het te splitsen in 2 consulten. Meestal lukt het wel 2 of 3 trauma's te behandelen in 1 consult. Ik werk efficient. We gaan er niet uitgebreid over praten, we gaan direct aan het werk.

Je moet het dus nog steeds zelf doen.

Maar dit scheelt je een hoop tijd, moeite en emotie. Met die visualisaties ga je zelf aan de slag, en na 2 weken is je trauma meestal opgelost. Hoewel er ook veel klanten direct na het consult klachtenvrij zijn. Als dat voor jou ook geldt: Blijf wel 2 weken je visualisaties herhalen.
Maar ook hier geldt: Als je erg rationeel bent, en blijft denken dat visualisatie niet echt is, dan heeft Imaginaire Rescripting geen effect. Een consult bij mij heeft dan ook weinig zin.

 

 

Ook een beetje hulp nodig?

Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost. Eén consult is meestal genoeg.

Meer lezen?

Nieuwste artikelen:

Inspiratiemails: Ik wil jou inspireren.

Met inzichten vanuit het energieveld en het onderbewuste.

Mét tips en visualisaties waarmee je zelf aan de slag kunt. Die artikelen staan onder de knop Inspiratie. Nieuwe artikelen met tips verstuur ik als Inspiratiemails.  Direct in je mailbox, 1x per maand.  Gewoon gratis.

Schrijf je in voor de Inspiratiemail, en ik leg je uit hoe je in 60 seconden ontspant.

Je kunt ontspannen in 1 minuut. Je wilt iets dat direct verlichting geeft. Iets dat snel en makkelijk is, altijd en overal kan, en direct helpt. En dat heb ik voor je.

Bovendien krijg je bij aanmelding gratis:
*de beste Inspiratiemail-tips van de afgelopen 5 jaar
*de cursus Eenvoudig Mediteren!

 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven