energetische therapie en visualisatie

menu

Hartverwarmende herfstrecepten

In deze tijd hebben we behoefte aan voeding die verwarmt. Pompoen, bieten, aubergine, stoofpotten, met ui (maar niet rauw), kaneel, kruidnagel of soyasaus, gebakken of gestoofd, niet koken. Verder zijn sinaasappel en mango, thee, kamille en anijs hart-verwarmers. Hieronder een paar hartverwarmende recepten.

Pompoensoep met gebakken paprika en olijven

Snijd drie rode paprika's in stukjes en bak die in olijfolie tot ze zacht zijn. Gooi er een bakje gekruide olijven bij (pesto-olijven, italiaans gekruid ofzo) en bak die even mee. Dan het vuur uit.

Snijd een halve pompoen in blokjes. Snipper een teentje knoflook (en een halve rode peper). Doe olijfolie in een grote pan, fruit de knoflook (en rode peper) en doe er dan de blokjes pompoen bij. Blijven omscheppen. Beetje zout en basilicum erbij en een verkruimeld blokje kruidenbouillon, nog eens omscheppen, en dan zoveel water erbij schenken dat alles net onder water staat. Kwartiertje laten koken dan is het wel gaar. Dan in de blender, eventueel nog wat water toevoegen, tot het een gladde soep is. Paprika en olijvenmengsel erdoor roeren en warm laten worden, en dan smullen. Beetje stokbrood erbij smaakt prima!

Pittige pompoen

Snijd de aubergine in plakken, bestrooi ze met zout en na een half uur droogdeppen. Dan bakken in olie (of op de grilplaat) tot ze aan beide kanten bruin zijn. Apart houden.
Olie in de pan, snippers rode peper bakken, sesamzaad mee bakken tot het lichtbruin kleurt, snippers ui, knoflook en rode paprika meebakken. Een klein scheutje balsamicoazijn en citroensap erbij en een lepel bruine suiker. Zachtjes laten sudderen tot het wat droger wordt. Dan het vuur hoger zetten, blokjes pompoen erbij doen en omscheppen. Klein scheutje rode wijn erbij en de deksel erop en het vuur weer zacht. Even laten stomen. Snijd de aubergineplakken in reepjes, schep ze door de pompoen en direct opdienen.

Pompoen met kaneel en wijn

Scheutje olie in de pan, 3 kruidnagels erin, heet laten worden. Dan blokjes pompoen erin en omscheppen tot alles met een laagje olie is bedekt. Blijven omscheppen op heet vuur. Kaneel erover strooien en omscheppen, dan een scheutje rode wijn erin en direct de deksel op de pan en het vuur laag draaien. De pompoen stoomt gaar in de wijn. Dat duurt 2 tot 5 minuten, afhankelijk van de soort pompoen en hoe gaar je hem wilt hebben. Lekker met couscous of rijst. Klaar in 5 minuten.

Heerlijke, hartverwarmende pompoensoep

Ingrediënten:
Scheut olie,
1 ui,
2 teentjes knoflook, (maakt het zoeter en voller, maar kan ook zonder)
1 pompoen (wel een eetbare!) van ongeveer een kg
Kruidenbouillonblokjes
2 theelepels thijm
3 theelepels basilicum
Evt scheut rode wijn

Snipper de ui en knoflook, was de pompoen, snijd hem open, en haal met een lepel de zaden en draden eruit. Snijd hem dan in repen, en de repen in blokjes van 2 cm.

Doe de olie in de pan en fruit de ui en knoflook even op matig vuur, als het glazig begint te worden gaan de pompoenblokjes erbij, goed blijven omscheppen, ui en knoflook moeten niet bruin worden. Als de pompoen zacht begint te worden mogen de kruiden erbij, nog even omscheppen en dan water toevoegen tot alles onder water staat. Bouillonblokjes erbij en eventueel een scheutje rode wijn, en aan de kook brengen. Op laag vuur een half uurtje laten pruttelen… wel opletten dat het niet te droog wordt, af en toe een scheutje water toevoegen als dat nodig is.

Dan alles in de blender, dan wordt het een mooie gladde soep.

Hartverwarmende vruchten/kruidendrank

Bij het horen van "Warme appelsap" reageren véél mensen met: "Nou nee dank je wel, ik niet". Maar na proeven vinden de meesten het toch héééééérlijk. Vergelijkbaar met glühwein, maar dan zonder wijn.

Benodigdheden:
-1/2 liter water
-5 kruidnagels
-1 kaneelstokje of 1 eetl. kaneel
-3 sterretjes anijs
-1 citroen met schil en 1 zonder, in schijven gesneden
-1 sinaasappel met schil en 1 zonder, in schijven
-2 liter appelsap
-suiker naar smaak

Doe het water met de vruchten en kruiden in een pan, 3 kwartier tegen de kook houden, dan zeven en zoeten, appelsap erbij en alles weer opwarmen.

Dit recept is ook heerlijk met druivensap of sinaasappelsap in plaats van appelsap.

 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven