energetische therapie en visualisatie

menu

Is hypervigilantie hetzelfde als aangeleerde hooggevoeligheid?

Ik maak onderscheid tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid

Ik zag in 2016 dat er twee soorten HSP zijn: De gewone hoogsenstitiviteit die je hebt vanaf je geboorte, en een andere vorm. Die andere vorm kan ontstaan na trauma, stress of onveiligheid. Ik noemde de aangeboren vorm hoogsensitief, en de aangeleerde vorm hooggevoelig. Maar dat vonden mensen vaak verwarrend. Er is een ander woord dat misschien minder verwarrend is: hypervigilantie. Wordt het tijd dat ik 'Hypervigilant' ga gebruiken in plaats van 'hooggevoelig'?


Wat vind jij?  Lees het hele artikel en laat mij weten hoe je hier over denkt.

(Lees hier wat ik bedoel met het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief)

 

Wat is hypervigilantie?

Het woord hypervigilant betekent ‘over-alert’ of ‘buitensporig waakzaam’. Hypervigilantie is (Wikipedia):  “Een hoge gevoeligheid voor prikkels” of ‘een verhoogde staat van sensorische gevoeligheid’. Dus een ‘verhoogde gevoeligheid’. Dat klinkt als hooggevoeligheid.

Hypervigilantie lijkt op hooggevoeligheid, en niet op hoogsensitiviteit

Wikipedia:
”Mensen die aan hypervigilantie lijden, scannen hun omgeving voortdurend op mogelijke bedreigingen”.
“Ze kunnen overdreven reageren op luide en onverwachte geluiden”
“Geïrriteerd raken in zeer drukke of lawaaierige omgevingen.”
Huisarts en wetenschap:
"Het zich bedreigd voelende individu is waakzaam, op zijn hoede. En niets mag aan de aandacht ontsnappen"
WebMD: (amerikaanse versie van online artsen)
“Opgewonden staat van extra gevoeligheid”
"Verhoogd waarnemingsvermogen, gedreven door angst of ongerustheid"
Gezondheid.be:
"Een chronische staat van verhoogd bewustzijn of alertheid"
Psycholoog Gerie Hermans:
"Daar bestaat een naam voor in de psychiatrie: ‘hypervigilantie’. Een vorm van even constante als nutteloze waakzaamheid, die het gevolg is van een overmaat aan stress."

'Hypervigilantie' is een medische term uit de psychiatrie. Dat heeft weinig met hooggevoeligheid te maken

De originele hypervigilantie is een symptoom van angststoornis en PTSS. Het kan optreden bij acute stress-stoornis, pijn en overspannenheid. Maar hypervigilantie wordt ook genoemd in verband met paranoia en schizofrenie: "Hypervigilantie is een staat van verhoogde alertheid. Als je hypervigilant bent, ben je extreem gevoelig voor je omgeving. Je bent je bewust van alle verborgen gevaren. Vaak zijn deze gevaren evenwel niet echt. Hypervigilantie kan je relatie met anderen aantasten of het kan paranoia in de hand werken." (Gezondheid.be) Déze hypervigilantie is een serieuze psychiatrische klacht.

Maar psychiaters zien alleen de ernstigste gevallen.

Iedereen kent de lichtere vormen van hypervigilantie wel. Als je door stress even hyper alert bent. Bijvoorbeeld als je een presentatie moet geven, of als iemand je vertelt dat er een spin onder je stoel zit. Deze lichte vorm van hypervigilantie is tijdelijk, kortdurend. Daarna kom je weer tot rust. Dan voel je je weer veilig. Maar als die stress-situatie niet verandert, dan blijf je hypervigilant. Weken, maanden of jarenlang. Dan kan die lichtere vorm van hypervigilantie chronisch worden.

De lichtere vorm van chronische hypervigilantie is hooggevoeligheid.

Bij stress, angst, pijn of onveiligheid word je extra waakzaam. Als dat chronisch wordt blijf je altijd onrustig en alert. Ook bij deze lichtere vorm van hyper-alert-zijn scan je voortdurend je omgeving af. Je bent gevoelig voor prikkels: snel overprikkeld en snel uitgeput. Ook deze lichtere vorm wordt veroorzaakt door angst, stress en onveiligheid. Deze vorm van hypervigilantie komt veel voor bij hoogsensitieve mensen, omdat die stress of angst intenser ervaren. Zij hebben er dus eerder last van. Maar ook mensen die niet hoogsensitief waren kunnen hyperalert worden door overprikkeling. Bijvoorbeeld door langdurige stress op het werk. Als je in een situatie zit die niet prettig is, dan word je alert. Als die situatie te langdurig stressvol blijft, kan je hyperalertheid chronisch worden. Dan ben je hypervigilant. En déze hypervigilantie is exact wat ik altijd hooggevoeligheid noem.

De term hypervigilantie begint ook buiten de psychologie bekend te raken. En dan wordt deze chronische lichtere vorm bedoeld.

Daarbij wordt ook aangegeven dat dit niets te maken heeft met schizofrenie of paranoia. En het is duidelijk dat hypervigilantie iets anders is dan hoogsensitiviteit (aangeboren HSP). Het zou dus minder verwarring geven als ik ook deze term ga gebruiken op mijn website. Want ook mensen die zeiden: "Er is GEEN verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit" zien wél verschil tussen HSP en hypervigilantie.

Daarom denk ik er over om zelf ook 'hypervigilantie' te gaan gebruiken. Wat vind jij? Is dat een verbetering?

Dan moet ik het overal op mijn website gaan aanpassen. Maar mijn boodschap blijft hetzelfde. En mijn behandelmethodes blijven ook hetzelfde. 

Tot slot: Wat kun je doen als je last hebt van hypervigilantie?

Als je informatie zoekt over hypervigilantie, dan lees je overal hetzelfde: Dat je er langdurige cognitieve therapie voor nodig hebt. Ja, voor de ernstige medische vorm waarbij je angsten irreëel zijn. Of als er ook paranoia of schizofrenie is. Dan wel ja. Maar voor de lichtere vorm hoef je niet naar de psychiater.

Deze tips van WebMD zijn net zo effectief als een pleister op een gebroken been:

Experts raden aan:

  •     Neem een ​​pauze – probeer yoga of zachte rek- en strekoefeningen, luister naar vrolijke muziek of mediteer.
  •     Diep ademhalen – langzaam inademen, even vasthouden en dan uitademen.
  •     Tellen – tel heel langzaam tot 10 (of 20), terwijl je diep ademhaalt.
  •     Aan lichaamsbeweging doen – beweging helpt uw ​​fysieke en mentale gezondheid.
  •     Met iemand praten: laat een vertrouwde vriend of familielid weten hoe u zich voelt.
  • Of maak een afspraak met een psycholoog/psychiater

Heb je de lichtere vorm van chronische hypervigilantie? Dat is vrij gemakkelijk en snel op te lossen.

Hypervigilantie is het voortdurend scannen van de omgeving, en dat kun je heel gemakkelijk afleren.

Dat scannen van de omgeving doe je met je voelsprieten, met je energieveld. Daardoor wordt dat energieveld te groot. Ik kan je laten voelen wat dat met je doet, maar je raadt het al: Je wordt er angstig en over-alert van. Want hoe groter de ruimte die je scant, hoe meer onrust er binnen komt.

Je scant de omgeving omdat je je onveilig voelt. Met visualisatie kun je je weer veilig voelen.

De reden van dat onveilig voelen is een traumatische gebeurtenis. Soms een onbewuste traumatische gebeurtenis. En dat is op te lossen met visualisatie (Symbolische Rescripting) zoals ik dat al jaren doe. Meestal is 1 consult genoeg.

 

Ben jij hooggevoelig (hypervigilant) of hoogsensitief? Of allebei?

De meeste HSP-tests maken geen onderscheid tussen hooggevoelig en hoogsensitief. Deze wel. Ben je nou hoogsensitief, of hooggevoelig? Of misschien wel allebei? Doe deze dubbele HSP test, dan weet je het!
Gratis, online, direct uitslag, geen emailadres nodig.

Beetje hulp nodig bij hypervigilantie of andere klachten?

Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost. Eén consult is meestal genoeg. En het kan telefonisch.

Reacties

Olga:

Ik vind hypervigilantie meer een oorzaak van hooggevoeligheid. Bij hoogsensitiviteit gebruik je ook het begrip hoogsensitiviteit zelf en niet de oorzaak ervan.

Hoe jij het verschil hebt neergezet tussen deze begrippen vind ik juist ontzettend sterk.

Mira:

Ik heb net jouw artikel over hypervigilantie gelezen, voor mij was het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid duidelijk genoeg. Echter wanneer meer hulpverleners  de term hypervigilant gaan gebruiken in plaats ven hoogsensitief  is het misschien makkelijker om zo het onderscheid te maken.

Loes:

Niet alle hooggevoeligen zijn hypervigilant. Alle hypervigilanten zijn gevoelig. Hypervigilantie is gevolg van traumatische ervaringen in je leven, of uit de levens van je voourouders dat epigenetisch is doorgegeven.
Dat is mijn ervaring.

Hallo Loes,

Bedoel je "niet alle HSP-ers"? Want op mijn website maak ik onderscheid: Hoogsensitieven zijn niet hypervigilant, hooggevoeligen wel. Als je gewend bent HSP 'hooggevoeligheid' te noemen, zonder dat onderscheid, dan hebben we hier precies de spraakverwarring die ik hoop op te lossen met het woord "hypervigilant".

Niet alle HSP-ers zijn hypervigilant/hooggevoelig, maar alle mensen met aangeleerde hooggevoeligheid hebben een te grote aura en zijn wél hyperalert (dus hypervigilant?) Dat noem ik hooggevoeligheid.

Groetjes, Jackelien

Henriette Verburgh:

Hypervigilantie zou ik persoonlijk een lichtere vorm…. of beter oppervlakkige vorm van sensitiviteit noemen dan niet aangeboren hooggevoeligheid.
Aangezien er bij de laatste categorie ook en vooral sprake is van mensen willen lezen en aanvoelen en dat ook kunnen op den duur. Om je met deze mensen vervolgens te vereenzelvigen om psychisch veilig te zijn. Dit gebeurt als de baby/peuter/kleuter, plotseling of niet, merkt dat zijn ouders niet beschikbaar zijn. Voor troost of geruststelling, voor liefdevolle en beschermende aanraking. Als dit voortduurt en voortduurt wordt het ‘aanvoelen’ een way of life.  Om te overleven.

Daarom zou ik hypervigilantie willen reserveren voor gevallen van overdreven waakzaamheid, hoofdzakelijk gericht op omgevingsgevaar van fysieke aard.

Irma:

Wel een verhelderende ontdekking hypervigilantie. En zeker een goed idee dit ook mee te nemen in jouw werk.

Hypervigilantie als in ‘over-alert’ en ‘buitensporig waakzaam’ lees ik als trauma gerelateerd of een mega stressvolle dagelijks omgeving waar je moet zijn (nare werkplek, bezoek aan familie, lopen door een winkel etc).

Dus ik denk dat de manier waarop hypervigilantie wordt beschreven toch net iets meer is dan alleen hooggevoelig of hoog sensitief. Net iets zwaarder en moeilijker. Het overlapt beide maar heeft denk ik een andere oorzaak en lading.

Marieke:

Ik vind het oprecht erg mooi wat je doet, alleen het gevaar is wel dat bepaalde mensen welke dingen aanvoelen met deze nieuwe term, welke je benoemd, een verkeerd beeld kan worden gegeven over de persoon welke alles voelt,het wordt gezegd; feitelijk dat het aan jezelf ligt, omdat je over-waakzaam bent en altijd aan staat. Ik kan je verzekeren dat ik zelf ontspannen ben en in mijn eigen energie. Ik mediteer en ken mijn energie.

Meer over hypervigilantie / hooggevoeligheid

Meer weten over hooggevoeligheid?

Nieuwste artikelen:

Inspiratiemails: Ik wil jou inspireren.

Met inzichten vanuit het energieveld en het onderbewuste.

Mét tips en visualisaties waarmee je zelf aan de slag kunt. Die artikelen staan onder de knop Inspiratie. Nieuwe artikelen met tips verstuur ik als Inspiratiemails.  Direct in je mailbox, 1x per maand.  Gewoon gratis.

Schrijf je in voor de Inspiratiemail, en ik leg je uit hoe je in 60 seconden ontspant.

Je kunt ontspannen in 1 minuut. Je wilt iets dat direct verlichting geeft. Iets dat snel en makkelijk is, altijd en overal kan, en direct helpt. En dat heb ik voor je.

Bovendien krijg je bij aanmelding gratis:
*de beste Inspiratiemail-tips van de afgelopen 5 jaar
*de cursus Eenvoudig Mediteren!

 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven