praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Affirmatie of visualisatie? Wat werkt beter (bv voor zelfvertrouwen?)

Hoe gebruik je affirmatie of visualisatie om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Met affirmatie of visualisatie kun je je automatische reacties veranderen. Alsof je je onderbewuste anders programmeert, zodat je vanzelf beter reageert in lastige situaties. Je kunt met affirmatie en visualisatie je grenzen verleggen, jezelf nieuw gedrag aanleren, of meer zelfvertrouwen krijgen. Affirmatie en visualisatie werkt goed om nieuwe eigenschappen aan te leren. Maar wat is het verschil tussen affirmatie en visualisatie? Welke werkt het beste? En hoe gebruik je ze het effectiefst?

 

Waarom affirmeren of visualiseren?

Je gebruikt affirmatie of visualisatie, om ook ‘een ander deel van jezelf’ te overtuigen. Als je iets wilt veranderen in jezelf, dan zijn er altijd twee delen van jezelf: Degene die verandering wil, en degene die veranderd moet worden. Die tweedeling kun je vaak herkennen tussen verstand en gevoel, of tussen degene die iets wil, en degene die bang is, onzeker, of pessimistisch. De rationele volwassene in jezelf gelooft wel dat je het kunt, maar dat andere deel van jezelf nog niet. Als je gaat affirmeren of visualiseren, dan probeer je dat andere deel van jezelf sterk, blij, positief en optimistisch te maken.

 

 

Wat is affirmeren?

Affirmeren: Jezelf iets inprenten

Een affirmatie voor meer zelfvertrouwen zeg je tegen jezelf, hardop, steeds weer. Zo prent je het in je onderbewuste. Met affirmeren pomp je je motivatie op. Je overtuigt jezelf, en zo overwin je angst en twijfel. Je blijft iets tegen jezelf zeggen, tot je het ook gaat voelen. Om meer zelfvertrouwen te krijgen kun je affirmeren: “Ik ben sterk en zelfbewust”. Daardoor ga je je vanzelf sterker en zelfbewuster voelen.

Hoe werkt affirmeren?

 • Zolang er geen problematische tegengestelde overtuigingen zijn werkt affirmatie als een inprenting. Je maakt een nieuwe overtuiging, en die werkt. Als er wel tegengestelde overtuigingen zijn (slechte ervaringen, tegengestelde boodschappen tijdens je opvoeding) werkt dit helaas niet.
 • Door te affirmeren geef je aandacht en energie aan dat wat je wilt laten groeien. Alsof je het mest geeft. Door te affirmeren “Ik heb zelfvertrouwen” zet je dat beetje zelfvertrouwen dat je al had in de schijnwerpers. Er gaat zoveel aandacht (=energie) naar het zelfvertrouwen, dat het gaat groeien.
 • Door te zeggen dat je zelfvertrouwen hebt, ga je je identificeren met dat deel in jezelf dat al zelfvertrouwen heeft. Je maakt dat deel van je persoonlijkheid sterker, omdat je er energie in steekt.
 • Als je affirmeert, dan hoor je dat ‘iemand’ tegen je zegt dat je zelfvertrouwen hebt. Als je dat vaak genoeg hoort, dan hoop je dat het onzekere deel van jezelf het ook gaat voelen.

Verderop in dit artikel staan affirmaties voor meer zelfvertrouwen.

Waar moet je op letten bij affirmatie

Als je affirmeert, spreek daarmee dan je innerlijke kind aan, of de angstige deelpersoonlijkheid.
Laat de affirmatie in het onderbewuste echoën, zoals een mantra, of zoals een liedje dat in je hoofd blijft hangen.
Als je affirmeert, geef dan aandacht aan de beelden die het oproept. Let op dat je je ook voelt, alsof je je doel al bereikt hebt.

 

Wat is visualiseren?

Visualiseren is verbeelden: Je zet je gedachten, je wensen en je bedoelingen om in beelden.

In je gedachten vorm je een beeld, een filmpje, van hoe je het wilt. Als het om zelfvertrouwen gaat, dan visualiseer je bijvoorbeeld dat je vol zelfvertrouwen een toespraak houdt, of een onbekende aanspreekt, of een geweldig sollicitatiegesprek hebt. Je bepaalt van tevoren het script van de visualisatie, en daar houd je je aan. Jij hebt de regie, jij maakt de film. Doelbewust. Ga niet vrij fantaseren, want dan mis je het doel. Een visualisatie mag kort en krachtig zijn.

Hoe werkt visualisatie?

Het onderbewuste gebruikt geen woorden om te communiceren, maar beeldentaal. Daarom weet het onderbewuste niet of iets een visualisatie is, of een echte herinnering. Een visualisatie wordt precies hetzelfde  opgeslagen als een herinnering. Als je visualiseert dat je een berg beklimt en de top bereikt, dan vóélt het ook alsof je de berg beklommen hebt. Omdat je onderbewuste het ziet, voelt, ruikt, ervaart en gelooft. Als je visualiseert dat je je angst overwonnen hebt, dan héb je de angst ook overwonnen. Je hebt het gezien, je hebt het gedaan, dus het is waar.

Tips om beter te visualiseren:

Visualiseer alsof het jou overkomt. Jij bent de hoofdrolspeler in je visualisatie.
Kies de visualisatie zo, dat je er ook echt helemaal achter staat.
Gebruik al je zintuigen: Luister, voel, ruik en proef met alle aandacht wat je beleeft in je visualisatie.

 

 

Wat werkt beter, affirmatie of visualisatie?

Affirmatie werkt kort, als het alleen maar woorden zijn.

Als je affirmeert dat je zelfvertrouwen hebt, dan voel je je direct zelfverzekerder. Maar zodra je stopt met het herhalen van de affirmatie, zakt dat effect weer weg. Om blijvend resultaat te hebbben moet je de affirmatie heel vaak herhalen. Visualisaties hebben een langduriger effect. Een paar keer herhalen helpt wel het resultaat nog te versterken.

De grootste beperking van affirmatie is, dat het onderbewuste niet vatbaar is voor woorden.

De woorden moeten eerst terugvertaald worden naar beelden, dán pas komt de boodschap aan in het onderbewuste. Dat komt er op neer, dat je bij affirmatie pas effect krijgt, als de affirmatie wordt omgezet naar een visualisatie. Bij mensen die baat hebben bij affirmatie gebeurt dat meestal vanzelf en onbewust. En als dat niet gebeurt, dan heb je ook geen baat bij affirmatie. Bij goede uitleg over affirmeren wordt ook gezegd dat je er beelden en gevoel bij moet laten opkomen.

Kortom: Affirmatie is geschikt om het rationele verstand te motiveren en bekrachtigen. Het werkt pas op onderbewust niveau als het vergezeld wordt door visualisatie. Dus de kracht van affirmatie is de visualisatie die er uiteindelijk op volgt.

Visualisatie gaat sneller en dieper dan affirmatie.

Bij visualisaties geef je de boodschap aan je onderbewuste direct in beelden. Die beelden zakken naar het onderbewuste, en worden daar opgenomen in de enorme verzameling herinneringen. En daar doen ze hun werk. Visualisatie gaat dus sneller en dieper dan affirmatie. Met visualisatie kun je rechtstreeks je bange innerlijke kind of je onzekere deelpersoonlijkheid laten zien dat de angst niet nodig is, dat je sterk bent en dat je het kunt.

 

Dus, hoe gebruik je affirmatie en visualisatie het beste?

Begin met een positieve, heldere affirmatie. En laat dat overgaan in de visualisatie.

De kracht zit in de visualisatie. Een goede affirmatie leidt naar een visualisatie. Door steeds weer tegen jezelf te zeggen dat je het kunt, zie je ook voor je dat je het al doet. Heb je moeite met visualiseren, dan kun je dus een affirmatie gebruiken om er in te komen. En als je visualiseert, beeld je dan helemaal in dat het gebeurt. Met geluiden, beelden, geuren, tast en smaak. Maak je eigen herinnering, en maak die zo intens mogelijk.

 

TIPS: Affirmaties en visualisaties om meer zelfvertrouwen te krijgen

Affirmaties om onzekerheid te overwinnen

 • Let op: Bij affirmeren is het erg belangrijk welke woorden je kiest. Woorden zijn krachtig. Je affirmatie moet duidelijk zijn, en vooral ook positief. Want het onderbewuste kent geen ontkenningen (geen, niemand, niet, nooit). "Ik hoef nergens bang voor te zijn" is daarom een slechte affirmatie. Want "nergens voor" is niet positief dus dat komt niet over, en dan gaat de aandacht naar "bang zijn". Als dit waarheid wordt blijf je dus voor altijd bang.

 • Goede affirmaties voor zelfvertrouwen:
  “Ik heb lef”
  “Ik sta stevig in mijn schoenen.”
  “Ik doe wat ik wil, en ik geniet met volle teugen.”
  “Ik ben goed in mijn werk”
  “Ik ben een goede vader/moeder/volleyballer/vriendin…”
  “Met elke ademhaling word ik zelfbewuster, sterker en gezonder.”

 • Meer specifiek voor rijangst:
  “Ik voel me fijn in mijn auto, en ik rijd veilig overal naar toe”
  “Ik heb de controle over de auto.”

 • Sociale angst:
  “Ik laat zien wie ik ben, want ik ben de moeite waard”
  “Ik vind het leuk nieuwe mensen te ontmoeten”
  “Ik geniet van de aandacht die ik krijg, als ik vertel over mijzelf”

 • Onzeker over uiterlijk:
  "Ik ben mooi zoals ik ben"
  “Ik ben mooi want mijn ogen stralen”

 • Dit zijn voorbeelden. De affirmatie die je zelf bedenkt zal krachtiger werken. Blijf zoeken naar de juiste woorden, de juiste boodschap. Blijf er aan schaven tot hij perfect is voor jou!

Visualisaties om meer zelfvertrouwen te krijgen

 • Wanneer voel je dat je te weinig zelfvertrouwen hebt? Visualiseer dat je in DIE situatie zit, maar nu vol zelfvertrouwen. Alsof jij de hoofdrolspeler bent in een toneelstuk, en de rol die je speelt is ‘De persoon met enorm veel zelfvertrouwen’. Ik geef hier een paar voorbeelden:

 • Visualiseer dat je een sollicitatiegesprek hebt. Je weet dat je geschikt bent voor die baan. Dat voel je ook tot in je tenen. Visualiseer dat je vol zelfvertrouwen naar binnen stapt. Je gaat rustig zitten, je beantwoordt relaxt alle vragen, je vertelt terloops iets over jezelf en je voelt je helemaal op je gemak.
 • Visualiseer hoe je bij een hardloopwedstrijd als eerste over de finishlijn gaat. Hoor daarbij het gejuich op de tribune. Voel hoe je lichaam aanvoelt na afloop: Krachtig, levend, alles stroomt!
 • Visualiseer dat je een toespraak houdt, en iedereen luistert vol aandacht. Visualiseer ook het applaus dat je krijgt na afloop. En voel hoe jij je dan voelt.
 • Visualiseer dat je op je baas af stapt, en hem rustig maar vol zelfvertrouwen vertelt, dat je opslag verdient. En voel ook dat je zijn kantoor niet uit gaat zonder zijn instemming.
 • Heb je er een beetje hulp bij nodig? Maak dan een afspraak voor een consult. Één consult is meestal genoeg. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en trauma’s worden opgelost.

Wil je leren hoe je zélf je klachten aanpakt met visualisatie?

 

Ik ben Jackelien Cerrone.

Energetisch therapeut en paranormaal therapeut.

Ik communiceer niet met je ratio maar met je onderbewuste.
Via het energieveld en het onderbewuste zoeken we de oorzaak van je klachten. Met helder waarnemen zie ik wat er gebeurd is.
Met energetische therapie brengen we je energieveld in balans.
En met visualisatie lossen we problemen op in het onderbewuste.
Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking en hooggevoeligheid.

Meer over mij lees je hier.

 

Inspiratie en Tips: Bewustzijn & Zelfbewustzijn

Inspiratie en Tips: Bewustzijn & Zelfbewustzijn

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven