praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Goed gronden of aarden doe je op 6 verschillende manieren

Wat is gronden of aarden?

Gronden of aarden is de energetische verbinding die je maakt met de aarde. Je elektriciteitsnet in huis is ook geaard, via een aardpin in de grond. Lichamelijk maken we allemaal verbinding met de aarde, want je voeten staan op de grond. Maar energetisch kan de gronding slecht zijn. Vergelijk het met een bliksemafleider. Als die verbinding de energie slecht door laat, krijg je een probleem als de bliksem inslaat. Wij moeten ook gronden. Door je gronding kan spanning wegvloeien uit je lichaam. Drukte, emoties, stress en onrust stromen vanzelf weer weg. Uit je lichaam en uit je energieveld.

Er staan allerlei grondingsoefeningen op internet. Maar werken die wel?

Wortels uit je voeten laten groeien? Als je het echt nodig hebt om te aarden, dan werken die wortels niet. Veel oefeningen om te aarden of gronden zijn bedacht door mensen die best goed in hun lijf zitten. Yoga- en wellness-docenten bijvoorbeeld. Voor hen werkt het wel. Maar niet voor iedereen. Als je echt slecht gegrond bent, dan zit er ergens een probleem. Dan moet je specifieke oefeningen doen die dat probleem oplossen.

Goed gronden is vooral belangrijk als je hooggevoelig bent.

Mensen die hooggevoelig zijn hebben veel meer last van stress en spanning dan mensen die niet hooggevoelig zijn. En bij hoogsensitieve mensen is het energieveld toch al sensitiever, waardoor stress heftigere reacties oproept. Hoogsensitieve of hooggevoelige mensen hebben daardoor eerder een slechte gronding.

Goed gronden is gronden met je lichaam, én gronden met het hele energiesysteem.

Het energieveld bestaat uit de 4 lagen van de aura, en 7 chakra's. De lagen van de aura bevatten de verschillende soorten energie die je uitstraalt. Chakra’s bevatten energie die rechtstreeks met bewustzijn te maken hebben. De chakra’s verbinden de lagen van de aura met het lichaam. Om het hele systeem te aarden moet je op vijf manieren gronden: Mét je lichaam, ín je lichaam, met je energieveld, met je basis-chakra, en met je bewustzijn. (Hier meer over het energieveld.)

Die aardingsoefeningen, ik vind het bijzonder hoe het werkt. Ik heb al heel veel geprobeerd maar dit werkt veel en veel beter.

1. Gronden MET je lichaam.

Als je lichaam de grond niet raakt dan wordt het lastig natuurlijk. Loop je de hele dag op rubberzolen, op synthetische vloerbedekking, in je kantoor op de 6e verdieping? Dan is het wel fijn om na je werk je schoenen uit te trekken en in de tuin te gaan staan. Aarden kan in dit geval door een boswandeling te maken. Of door te gaan graven en harken in je tuin. Je lichaam maakt dan letterlijk contact met de aarde. Dit is de enige vorm van gronden waarbij het visualiseren van wortels helpt. Draag sokken van katoen of wol. Pantykousjes en pantys blokkeren de stroming van energie over de huid. Daardoor sturen ze je hele energiesysteem in de war.

2. Aarden IN je lichaam.

Sommige mensen zitten alleen in hun hoofd. De rest van het lichaam voelt leeg aan. Alsof je een heel huis bezit maar alleen op de zolder woont. Als je spanning en onrust krijgt zal dat vooral in het hoofd, de nek en de schouders zijn. De voeten staan daar los van. Er zit een grote leegte tussen je voeten en het gebied van de spanning. Logisch dat wortels-uit-de-voeten-laten-groeien niet helpt. Het is belangrijk dat je bewustzijn je hele lichaam vult. Aarden doe je in dit geval door eerst weer je hele lichaam te vullen. Aarden IN je lichaam dus. Daarna pas wortels visualiseren.

3. Gronden met het energieveld.

Het energieveld moet ook geaard zijn. Als je bewustzijn vooral in je hoofd zit trekt het energieveld omhoog. Dan raakt het de grond niet meer. De eerste keer dat ik dat zag dacht ik: “Dat kán toch helemaal niet?”. Maar ik zag het steeds vaker. Mensen met adhd hebben dit. Sommige kinderen met de diagnose adhd zijn bijna klachtenvrij als ze hun energieveld geaard hebben. Maar ook mensen met ernstig energiegebrek hebben een aura die niet geaard is. Vaak stroomt daarbij de energie omhoog in plaats van naar beneden. Dan krijg je stress, drukte, overspannenheid en oververmoeidheid. Logisch. Je kunt niet goed energetisch ontspannen als je energieveld niet geaard is. Want dan voel je je opgejaagd. Je moet oude energie kunnen laten afvloeien om nieuwe energie te kunnen opnemen. Bij deze klachten moet je dus het energieveld zelf aarden. Wortels helpen niet.

4. Gronden via het basis-chakra.

Het basis-chakra regelt het goed functioneren van botten, spieren en gewrichten, maar ook de manier waarop je bewustzijn met je lichaam verbonden is. En je gronding. Is de gronding via het basis-chakra niet goed dan heb je moeite om hier op aarde aanwezig te zijn. Moeite met aanpakken, doorzetten, zelfstandigheid. Mensen met een slecht werkend basis-chakra lijken een beetje afwezig. Ongrijpbaar. Veel denken en weinig doen… Voor veel HSP-ers is dit erg herkenbaar. Gronden doe je in dit geval door het basis-chakra te aarden. En de oorzaak op te lossen. Want waaróm werkt het niet goed? Wortels helpen in ieder geval niet.

5. En tenslotte gronden met het bewustzijn zelf.

Wil je wel hier op aarde aanwezig zijn, of zweef je liever rond in je eigen gedachtenwereld? Alles begint en eindigt met je eigen bewustzijn. Aarden begint met de wil om hier in je lichaam, op aarde aanwezig te zijn. “Iets doen” kan alleen hier-en-nu. Je kunt alleen “iemand zijn” hier en nu, op aarde! Veel mensen die hooggevoelig zijn vinden het op aarde tegenvallen. Te hard, te koud, teveel agressie en geweld… Zij zijn vaak druk met oefeningen om te aarden, en tegelijkertijd willen ze liever ergens anders zijn. Terug naar de sferen. Aarden begint in dit geval met weten waarom je naar de aarde kwam. Zodat je opnieuw de keuze kunt maken om hier te WILLEN zijn. Dan heb je die wortel-oefeningen helemaal niet meer nodig.

Heb je moeite met gronden, ga dan bovenstaande 5 manieren van aarden in omgekeerde volgorde af.

  • Wil je hier wel zijn?
  • Werkt het basis-chakra wel goed?
  • Is je energieveld geaard?
  • Zit je wel goed in je lijf?
  • Sta je wel met je voeten op de aarde?

De eerste vraag waarop je “nee” antwoordt is het punt waar je aan moet werken. Als je daar een ja van kunt maken, dan kun je werken aan de volgende nee. Dan is het uiteindelijk niet eens zo erg als je op de zesde verdieping werkt. Want daar heb je ook ‘grond’ onder je voeten. En áls je wortels onder je voeten visualiseert, maak er dan wel een stevig wortelstelsel van. Denk aan de wortels van een enorme boom. Niet van die dunne sliertjes.

Maar er is nog een andere reden waarom veel mensen moeilijk kunnen aarden:

6. Slechte gronding door een blokkade

Werken oefeningen om te aarden niet goed genoeg? Dat kan komen door een blokkade. Die blokkade moet worden opgelost. De oorzaak van een blokkade kan lichamelijk, emotioneel of mentaal zijn. Blokkades kunnen ook ontstaan door een trauma uit een eerdere incarnatie. Ik kom het regelmatig tegen. Bv als je rug gebroken is geweest in een eerder leven, dan kan op die plek nu nog een blokkade zitten. Je hebt een nieuw lichaam, maar voelt nog dezelfde pijn. Door de blokkade stroomt de energie niet meer goed naar je onderlijf. Dan helpen grondingsoefeningen niet. Dan moet je eerst dat trauma oplossen. En de blokkade.

 

Of maak een afspraak. Dan doen we het samen.

Alle 5 niveaus in een keer, en blokkades oplossen.
Dan leer ik je ook af te sluiten voor overprikkeling. En ik geef tips voor jouw persoonlijke situatie.
En als we daar tijd voor hebben lossen we ook de oorzaak van je hooggevoeligheid op.

Nieuwste artikelen:

Ik schrijf over hooggevoeligheid, positief denken, bewustzijn, relaties en opvoeden.

  • Elk nieuw artikel direct in je mailbox.
  • Elk onderwerp gezien vanuit vanuit het energieveld en het onderbewuste.
  • Met elke maand tips en visualisaties waarmee je zelf aan de slag kunt.
  • Een keer per maand.  Gewoon gratis.   

 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven