praktijk voor natuurlijk genezen

menu

HSP: Goed gronden of aarden

(Ik maak onderscheid tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid.)

 

Gronden (aarden) is erg belangrijk als je hooggevoelig bent.

Er staan allerlei oefeningen op internet. Maar werken die wel? Wortels uit je voeten laten groeien? Als je het echt nodig hebt om te aarden, dan werken die wortels niet. Veel oefeningen om te aarden zijn bedacht door mensen die best goed in hun lijf zitten. Yoga- en wellness-docenten bijvoorbeeld. Voor hen werkt het wel. Maar niet voor iedereen. Als je echt slecht geaard bent, dan zit er ergens een probleem. Dan moet je specifieke oefeningen doen die dat probleem oplossen.

Gronden is de verbinding die je maakt met de aarde. Als een bliksemafleider.

Je elektriciteitsnet in huis is ook geaard. Via een aardpin in de grond. Wij moeten ook gronden. Door je gronding kan spanning wegvloeien uit je lichaam. Drukte, emoties, stress en onrust stromen vanzelf weer weg. Uit je lichaam en uit je energieveld.

Je moet je lichaam gronden. Én je hele energiesysteem. 

De lagen van de aura bevatten de verschillende soorten energie die je uitstraalt. De chakra’s bevatten energie die rechtstreeks met bewustzijn te maken hebben. De chakra’s verbinden de lagen van de aura met het lichaam. Om het hele systeem te aarden moet je op vijf manieren gronden:

Mét je lichaam, ín je lichaam, met je energieveld, met je basis-chakra, en met je bewustzijn.

Die aardingsoefeningen, ik vind het bijzonder hoe het werkt. Ik heb al heel veel geprobeerd maar dit werkt veel en veel beter.

1.   Aarden MET je lichaam.

Als je lichaam de grond niet raakt dan wordt het lastig natuurlijk. Loop je de hele dag op rubberzolen, op synthetische vloerbedekking, in je kantoor op de 6e verdieping? Dan is het wel fijn om na je werk je schoenen uit te trekken en in de tuin te gaan staan. Aarden kan in dit geval door een boswandeling te maken. Of door te gaan graven en harken in je tuin. Je lichaam maakt dan letterlijk contact met de aarde. Dit is de enige vorm van gronden waarbij het visualiseren van wortels helpt. Draag sokken van katoen of wol. Pantykousjes en pantys blokkeren de stroming van energie over de huid. Daardoor sturen ze je hele energiesysteem in de war.

2.    Aarden IN je lichaam.

Sommige mensen zitten alleen in hun hoofd. De rest van het lichaam voelt leeg aan. Alsof je een heel huis bezit maar alleen op de zolder woont. Als je spanning en onrust krijgt zal dat vooral in het hoofd, de nek en de schouders zijn. De voeten staan daar los van. Er zit een grote leegte tussen je voeten en het gebied van de spanning. Logisch dat wortels-uit-de-voeten-laten-groeien niet helpt. Het is belangrijk dat je bewustzijn je hele lichaam vult. Aarden doe je in dit geval door eerst weer je hele lichaam te vullen. Aarden IN je lichaam dus. Daarna pas wortels visualiseren.

3.    Aarden met het energieveld.

Het energieveld moet ook geaard zijn. Als je bewustzijn vooral in je hoofd zit trekt het energieveld omhoog. Dan raakt het de grond niet meer. De eerste keer dat ik dat zag dacht ik: “Dat kán toch helemaal niet?”. Maar ik zag het steeds vaker. Mensen met adhd hebben dit. Sommige kinderen met de diagnose adhd zijn bijna klachtenvrij als ze hun energieveld geaard hebben. Maar ook mensen met ernstig energiegebrek hebben een aura die niet geaard is. Vaak stroomt daarbij de energie omhoog in plaats van naar beneden. Dan krijg je stress, drukte, overspannenheid en oververmoeidheid. Logisch. Je kunt niet goed energetisch ontspannen als je energieveld niet geaard is. Je voelt je opgejaagd. Je moet oude energie kunnen laten afvloeien om nieuwe energie te kunnen opnemen. Bij deze klachten moet je dus het energieveld zelf aarden. Wortels helpen niet.

4.    Aarden via het basis-chakra.

Het basis-chakra regelt het goed functioneren van botten, spieren en gewrichten, maar ook de manier waarop je bewustzijn met je lichaam verbonden is. En je gronding. Is de gronding via het basis-chakra niet goed dan heb je moeite om hier op aarde aanwezig te zijn. Moeite met aanpakken, doorzetten, zelfstandigheid. Mensen met een slecht werkend basis-chakra lijken een beetje afwezig. Ongrijpbaar. Veel denken en weinig doen… Voor veel HSP-ers is dit erg herkenbaar. Gronden doe je in dit geval door het basis-chakra te aarden. En de oorzaak op te lossen. Want waaróm werkt het niet goed? Wortels helpen in ieder geval niet.

5.    En tenslotte aarden met het bewustzijn zelf.

Wil je wel hier op aarde aanwezig zijn, of zweef je liever rond in je eigen gedachtenwereld? Alles begint en eindigt met je eigen bewustzijn. Aarden begint met de wil om hier in je lichaam, op aarde aanwezig te zijn. “Iets doen” kan alleen hier-en-nu. Je kunt alleen “iemand zijn” hier en nu, op aarde! Veel mensen die hooggevoelig zijn vinden het op aarde tegenvallen. Te hard, te koud, teveel agressie en geweld… Zij zijn vaak druk met oefeningen om te aarden, en tegelijkertijd willen ze liever ergens anders zijn. Terug naar de sferen. Aarden begint in dit geval met weten waarom je naar de aarde kwam. Zodat je opnieuw de keuze kunt maken om hier te WILLEN zijn. Dan heb je die wortel-oefeningen helemaal niet meer nodig.

Heb je moeite met aarden, ga dan bovenstaande 5 manieren van aarden in omgekeerde volgorde af.

  • Wil je hier wel zijn?
  • Werkt het basis-chakra wel goed?
  • Is je energieveld geaard?
  • Zit je wel goed in je lijf?
  • Sta je wel met je voeten op de aarde?

De eerste vraag waarop je “nee” antwoordt is het punt waar je aan moet werken. Als je daar een ja van kunt maken, dan kun je werken aan de volgende nee. Dan is het uiteindelijk niet eens zo erg als je op de zesde verdieping werkt. Want daar heb je ook ‘grond’ onder je voeten. En áls je wortels onder je voeten visualiseert, maak er dan wel een stevig wortelstelsel van. Denk aan de wortels van een enorme boom. Niet van die dunne sliertjes.

Of maak een afspraak. Dan doen we het samen.

Alle 5 niveaus in een keer.
Dan leer ik je ook af te sluiten voor overprikkeling. En ik geef tips voor jouw persoonlijke situatie.
En als we daar tijd voor hebben lossen we ook de oorzaak van je hooggevoeligheid op.

 

 

Nieuwste artikelen:

Ik schrijf over hooggevoeligheid, positief denken, bewustzijn, relaties en opvoeden.

  • Elk nieuw artikel direct in je mailbox.
  • Elk onderwerp gezien vanuit vanuit het energieveld en het onderbewuste.
  • Met elke maand tips en visualisaties waarmee je zelf aan de slag kunt.
  • Een keer per maand.  Gewoon gratis.   

 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven