praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Onderzoek Visualisatie bij trauma behandeling:

Kun je een trauma wegstoppen/oplossen/onschadelijk maken met alleen maar visualisatie? Ja, dat kan.

Kun je met alleen maar Visualisatie een trauma oplossen? Zonder gesprekstherapie, zonder cognitieve therapie? Zonder begeleiding? ALLEEN MAAR visualisatie, zonder erover te praten? Dát wilde ik eens onderzoeken. De uitslag: Ja, goed toegepaste visualisatie is erg krachtig bij traumaverwerking. Dit is het verslag van het onderzoek.

 

Wat is het effect van alleen maar visualisatie, zonder verder therapeutisch contact, op trauma?

Er is wel onderzoek gedaan naar traumabehandeling met visualisaties. Maar wat kun je bereiken met alleen maar visualisatie? En met visualiseren bedoel ik niet Exposure want dat lost niets op, dat is alleen maar pijnlijk. Ik bedoel Imaginaire Rescripting. Dat is een visualisatietechniek waarmee je herinneringen 'verandert', waardoor de emotionele lading er af gaat. Kun je met alleen maar Imaginaire Rescripting een trauma oplossen? Om dat te onderzoeken moet je dus een sessie doen met alleen maar visualisaties. Zonder te praten, zonder therapeutische relatie, zonder therapie. Ik zocht deelnemers die een trauma hadden. Zij kregen telefonisch 3 visualisaties. Er werd NIET over het trauma gepraat. De deelnemers zouden deze visualisaties minstens 3 keer per week, 3 weken lang, thuis herhalen. Daarna werd gekeken of er verbetering was.

Conclusies uit het onderzoek: Visualisatie is erg effectief bij trauma behandeling

De deelnemers hadden na 3 weken visualisatie gemiddeld 19% minder stress, en voelden 16% meer tevredenheid. Dat kan natuurlijk ook aan andere omstandigheden liggen. Maar dat zij 36% minder last hebben van stress, boosheid, angsten, onrust, en slecht zelfbeeld, staat niet in verhouding tot de cijfers voor stress en tevredenheid.

De percentages per onderdeel:
26% minder last van stress
30% minder last van innerlijke boosheid
38% minder last van angsten
46% minder last van onrust
40% minder last van slecht zelfbeeld

Na 2 tot 3 maanden bleken de resultaten blijvend te zijn. Na 1 jaar wordt het onderzoek afgerond. Dan wordt dit artikel verder bijgewerkt. Maar ik wilde dit nu al met jullie delen.

 

Een paar reacties van deelnemers aan het onderzoek:

Ik ben enorm verbaasd over het resultaat! Daar waar ik in het verleden al vele therapieën had besteed aan het trauma leek het al vanaf de eerste keer dat ik met jou telefonisch contact had gehad dat het trauma naar de achtergrond verdween. Tot op heden is het resultaat blijvend gebleven. Ik ben niet of nauwelijks meer met het trauma bezig.

Ja heel goed! Ik heb er nauwelijks meer last van. De herinnering schiet af en toe nog wel eens door me heen, maar ik voel er eigenlijk niks meer bij. Dus het werkt goed.

Ik ben enorm verbaasd over het resultaat! Daar waar ik in het verleden al vele therapieën had besteed aan het trauma leek het al vanaf de eerste keer dat ik met jou telefonisch contact had gehad dat het trauma naar de achtergrond verdween. Tot op heden is het resultaat blijvend gebleven. Ik ben niet of nauwelijks meer met het trauma bezig.

Ik ben verrast en blij dat het zó goed werkt! Zo veel jaren heeft het me dwars gezeten en nu lijkt het echt weg te zijn (of in ieder geval flink verminderd)! Heel erg fijn! En zo snel ook, geen eindeloze gesprekken met hulpverleners, maar gewoon een paar keer per week de opname luisteren en voor me zien wat je vertelt. Visualiseren is een prachtige techniek die ik zeker blijf inzetten. Dank voor deze waardevolle ervaring!

En ben enorm positief verrast door het resultaat! Heb het gevoel van een soort van 'kabbelend rimpeleffect' omdat het in één keer voelt alsof op meerdere fronten dingen/situaties op een hele positieve manier lijken om te slaan. Vandaag vroeg zelfs iemand aan me of er een reden was dat ik zo vrolijk was. Dank je wel Jackelien! Ik weet niet hoe het komt maar het voelt alsof ik een heel stuk lichter ben geworden..

 

De effecten van de visualisaties op trauma zijn volgens de deelnemers

 • Verbetering van trauma-gerelateerde klachten
 • Verbetering op emotioneel vlak
 • Minder last van herinneringen en terugkerende beelden
 • Verbetering op sociaal gebied (meer voor zichzelf opkomen, meer gezien worden)

Ik ervaar een soort doorbraak als het gaat om het geven van mijn mening. Op de een of andere manier voel ik geen schroom meer mijn mond zonodig open te doen. Vooral als ik voel dat ik niet helemaal rechtvaardig wordt bejegend. Dat geeft wel wat ophef in mijn familie- en vriendenkring. Zo kennen ze me niet.

...Collega’s kennen me niet weer. Ik neem initiatief en ook contact met anderen gaat nog steeds veel beter en vooral makkelijker dan voorheen.

En nu, terwijl ik regelmatig de visualisaties doe: ik voel me anders. Daadkrachtiger. Ik neem initiatief, regel van alles. Neem het woord in vergaderingen. Een grappig voorval: na een vergadering werd ik aangesproken door een jonge collega: ‘ben je nieuw?’ Ik werk er al 20 jaar! Maar nu word ik zichtbaar. Het lijkt alsof ik de drempel die ik altijd voelde, niet meer over hoef.

Ben inmiddels bezig met het 'web' te ontrafelen wat ik, als veiligheid, om mezelf heen had gesponnen en ben al een tijdje weer mijzelf aan het ontdekken

Heb het gevoel van een soort van 'kabbelend rimpeleffect' omdat het in één keer voelt alsof op meerdere fronten dingen/situaties op een hele positieve manier lijken om te slaan. Vandaag vroeg zelfs iemand aan me of er een reden was dat ik zo vrolijk was.

Lees hier het hele onderzoek en alle reacties: Onderzoek: Hoe effectief is visualisatie bij trauma therapie?

 

Voor wie is visualisatie geschikt?

Visualisatie is vooral geschikt voor mensen met een interne locus of control, dwz mensen die geloven in de eigen mogelijkheid om gedachten en gevoel te kunnen bijsturen. En het is minder geschikt voor mensen die erg rationeel zijn. Voor beelddenkers is het makkelijker.

 

Hoe moet je visualiseren voor het beste resultaat?

 • Hoe vaak moet je de visualisaties herhalen?
  Als je met visualisatie een trauma wilt oplossen/wegstoppen kun je het beste de eerste week elke dag visualiseren, en daarna nog 2 weken om de dag.
 • Opname afluisteren
  Uit het onderzoek blijkt dat het voor een goed resultaat het beste is, om visualisaties te doen door de opname regelmatig af te luisteren. Natuurlijk kost dat tijd en motivatie, maar blijkbaar levert dat ook betere effecten op de gevolgen van je trauma.
 • Direct beginnen
  De deelnemers die een paar dagen na de telefonische sessie pas begonnen met het herhalen van de visualisaties, haalden beduidend minder goede resultaten.

Lees hier uitgebreid alle tips om de beste resultaten te halen uit visualisatie.

 

De beperkingen van dit onderzoek

Geen persoonlijke benadering
In een normaal consult worden de visualisaties afgestemd op jouw persoonlijke herinneringen, angsten, beleving, details, emoties, enz. Je krijgt een visualisatie specifiek voor jouw trauma en jouw beleving daarvan. De visualisaties voor dit onderzoek waren symbolisch, dus algemeen, onpersoonlijk, niet specifiek. Ik ben daarom verrast dat de resultaten zo positief zijn.

Er was geen aandacht voor de gevolgen van het trauma
In een normaal traumaconsult werk je ook aan de gevolgen van het trauma in het dagelijkse leven. Je zelfbeeld, onzekerheid, boosheid naar ouders of daders, machteloosheid, sociale angsten, please gedrag, schuldgevoel, enz. Dat wordt allemaal meegenomen in de visualisaties, bij een normaal consult. In dit onderzoek was daar geen aandacht voor.

De deelnemers moesten het helemaal zelf doen.
Zij kregen geen uitleg, steun of begeleiding. Zij moesten zichzelf motiveren om te blijven visualiseren. Er was ook geen therapeutische relatie. Mensen die moeite hebben zichzelf te motiveren, kunnen daardoor uitvallen.

De visualisaties voor dit onderzoek waren symbolisch.
Het trauma werd in zijn geheel gerescript, zonder te kijken naar persoonlijke beleving, details of kernpunten. Dus eigenlijk is het trauma niet verwerkt door het rationele brein, het trauma is gewoon min of meer weggestopt.

 

Wat heb ik geleerd uit dit onderzoek?

Als je met alléén Symbolische Rescripting al zoveel verbetering ziet, dan neem ik aan dat een specifiek persoonlijk traumaconsult nog betere resultaten geeft. Maar is dat wel zo?

Ik had van tevoren niet verwacht dat de verbetering zo groot zou zijn. Deelnemers staan anders in het leven, zonder dat daar specifiek aandacht aan gegeven is. Nu vraag ik mij af of de gebruikte vorm van visualisatie (Symbolische Rescripting) misschien krachtiger is en beter werkt dan de gebruikelijke Imaginaire Rescripting. Symboliek passeert het rationele brein, het werkt rechtstreeks op het onderbewuste. Ik gebruik Symbolische Rescripting vooral als de herinneringen aan een trauma zo pijnlijk zijn dat de klant er helemaal niet aan wil denken. Maar ook bij gewone visulisatietherapie gooi ik er regelmatig symboliek in, om diepere effecten te krijgen. Nu ik er over nadenk, mijn visualisaties staan bol van de symboliek. Hoe verder ze af staan van de werkelijkheid, hoe krachtiger ze zijn. Is het daarom, dat klanten zeggen dat mijn werkwijze zo anders is?

Wat doe je dat mooi! Met zoveel humor en fantasie, en speelsheid. Ik heb al heel veel gedaan, maar zoiets ben ik nog nooit tegengekomen.

 

Eindconclusie

Kun je een trauma wegstoppen/oplossen/parkeren/onschadelijk maken met alleen maar visualisatie?

Ja, dat kan. Met Symbolische Rescripting. Maar het werkt niet voor iedereen.
En dan moet je wel echt goede visualisaties hebben natuurlijk. Visualisaties moeten helder, krachtig en doeltreffend zijn.

 

Wil je het hele verslag van het onderzoek lezen?

Dat staat hier.

Ook een beetje hulp nodig?

Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost. Eén consult is meestal genoeg.

Nieuwste artikelen:

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven