praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Je kunt een trauma pas verwerken als het kern-probleem is opgelost

De kern van een trauma is de reden waarom je het trauma niet kon verwerken.

De kern van een trauma is datgene, dat toen het gebeurde absoluut niet te verwerken was. Elk trauma heeft zo'n specifieke kern. Soms meerdere kernen. En net zoals een wond niet kan helen als er een scherf in zit, zo kan het rationele deel van je brein de gebeurtenis niet verwerken zolang het kern-probleem niet is opgelost. Het gaat om die ene gedachte, op dat ene moment. Dáár blokkeerde het verwerken. Dus dát moet je eerst oplossen.

 

Dat brand traumatisch is, snappen we. Maar het kern-probleem van het trauma is voor iedereen anders.

Een paar voorbeelden:

 • Je vader MOET de parkiet gaan redden. Maar hij doet het niet. Onbegrijpelijk als je 5 bent. (Misschien ben je sinds de brand nog steeds boos op je vader?)
 • Je moeder was overstuur. Dus ze kon je niet geruststellen. Er was niemand voor jou.
 • Dat je niets kon doen. Die machteloosheid...
 • Omdat je de stekker eruit had moeten trekken. Je voelt je schuldig.
 • Dat moment dat je wakker schrok... die schrik zit nog steeds in je lijf.
 • Dat je steeds beelden ziet van hoe het óók had kunnen aflopen... je eigen fantasie is de kern van het trauma.

 

Meestal is dat kern-probleem naar het onderbewuste weggezakt. Je bent het vergeten.

Omdat het absoluut niet te verwerken was, kon je het ook niet opslaan in je herinnering. Net zoals je een verhaal dat niet te begrijpen valt, ook niet kunt navertellen. Je weet alleen nog dat er brand was, en dat dat verschrikkelijk was. Het trauma is een grote chaos van emoties en gedachten. Je kunt dagen blijven praten over wat er allemaal gebeurd is, en hoe dat voelde. Maar eigenlijk blijf je dan om de kern heen draaien. Om het trauma te verwerken, moet je die kern dus weer boven water krijgen.

Nog een paar voorbeelden van trauma-kernen:

 • Een dame was in haar jeugd gepest. Het kern-probleem was, dat haar moeder zei dat het allemaal niet zo erg was. Dat vatte ze op als: "Jij bent niet belangrijk".
 • Een man had zijn moeder verloren toen hij 4 was. Hij vond het onbegrijpelijk, dat ze hem dat niet verteld hadden. (Misschien herinnert hij het zich niet helemaal goed, maar juist daardoor is het trauma zo groot)
 • Iemand had zijn vader verloren aan zelfdoding. Het kern-probleem was dat vader hem niet had verteld hoe moeilijk hij het had, de laatste keer dat ze elkaar zagen. "Vertrouwde hij mij niet?"
 • Een vrouw had haar kind verloren aan een ziekte. Het verwerkingsproces liep vast, omdat ze nog zo boos was op de artsen. Ze voelde zich niet serieus genomen, toen zij zo bezorgd was over haar kind. Hoe kun je dan het verlies verwerken?
 • Een oudere man werd regelmatig mishandeld door zijn vader toen hij jong was. Het kern-probleem was, dat zijn moeder daar niets aan deed. Dát vond hij niet te verteren.

Hoe maak je het kern-probleem van het trauma weer bewust?

Door heel veel te praten over het trauma kom je misschien toevallig in de buurt van de kern. Maar dan moet je je wel eerst door die chaos van emoties en herinneringen worstelen. Dat is de reden dat je bij praat-therapie vooral heel diep in de emoties moet duiken: omdat de onbewuste kern daar ergens onder verstopt zit. Maar het kan makkelijker. Ik ben paranormaal-therapeut, en energetisch therapeut. Als ik mijn handen op je schouders leg, zie ik wat er gebeurd is. Ik duik direct naar de kern en kan je vertellen wat je op dat moment zag, voelde en dacht.

Jackelien, Ik snap het niet. Ik vertel je over mijn jeugd. Jij vat het even samen, je geeft me een visualisatie, en het is alsof het allemaal nooit gebeurd is. Hoe kan dat??

Als het kern-probleem weer bewust wordt, dan voel je herkenning. "Gut ja, die parkiet..."

Die herkenning is heel belangrijk. Dan weet je dat het raak is. De kern van het trauma is als een magneet, waar een hoop rommel (een chaos van herinneringen, gedachten en emoties) aan bleef plakken. Je ziet de magneet niet, je ziet alleen de rommel. Als de kern weer bewust is, valt al die rommel er vanzelf van af, omdat je dan ziet dat het allemaal bijzaak was. Alles valt op zijn plek. Je hebt het helder in je hoofd. Emotioneel wordt het al rustiger. Er glijdt iets van je af, je lichaam ontspant. Je ziet een duidelijke link, tussen de kern van het trauma, en je klachten. Die herkenning voelt als een zucht van verlichting.

Het kern-probleem van het trauma is vaak een onderwerp dat steeds terugkomt.

Vaak gaat het om verlating, bedrog, verraad, genegeerd worden, enz. Dat onderwerp is na het trauma een gevoeligheid waardoor alle alarmbellen afgaan als het je weer overkomt, ook in hele lichte mate. Maar het werkt ook andersom: de kern van het trauma is vaak iets, dat je al eerder meegemaakt hebt. Vrij normale dingetjes krijgen dan een enorme lading, omdat het je (onbewust) herinnert aan iets uit je jeugd.

Als je dat kern-probleem oplost, dan is het hele trauma ook echt opgelost.

Dat kan met visualisatie. Als je een afspraak maakt doen we dat op 3 niveaus. 1 Consult is genoeg. Je denken, je gevoel en je onderbewuste komen weer in balans. Dan wordt de traumatische gebeurtenis 'gewoon' een herinnering. je moet wel thuis de visualisaties 2 weken blijven herhalen.

 

Ook een beetje hulp nodig?

Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost. Eén consult is meestal genoeg.

Nieuwste artikelen:

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven