praktijk voor natuurlijk genezen

menu

De kern van het trauma: Die ene gedachte, op dat ene moment.

Die ene gedachte, op dat specifieke moment, DIE is de oorzaak van je trauma.

Een vervelende gebeurtenis kun je gewoon verwerken. Een trauma niet. Een trauma is een psychische beschadiging. Door de beschadiging werkt het verwerken niet meer zoals het hoort. Die beschadiging kun je zien als een scherf in de wond. Daardoor kan de wond niet goed genezen. Die beschadiging, die scherf, dat is de kern van het trauma. Het is iets, wat op dat moment absoluut niet te verwerken is. Elk trauma heeft een specifieke kern. Het gaat om die ene gedachte, op dat ene moment. Dáár blokkeerde het verwerken.

 

Dat brand traumatisch is, snappen we. Maar de kern van het trauma (de scherf) is voor iedereen anders.

Een paar voorbeelden:

 • Je vader MOET de parkiet gaan redden. Maar hij doet het niet. Onbegrijpelijk als je 5 bent. (Misschien ben je sinds de brand nog steeds boos op je vader?)
 • Je moeder was overstuur. Dus ze kon je niet geruststellen. Er was niemand voor jou.
 • Dat je niets kon doen. Die machteloosheid...
 • Omdat je de stekker eruit had moeten trekken. Je voelt je schuldig.
 • Dat moment dat je wakker schrok... die schrik zit nog steeds in je lijf.
 • Dat je steeds beelden ziet van hoe het óók had kunnen aflopen... je eigen fantasie is de kern van het trauma.

Meestal is die specifieke kern naar het onderbewuste weggezakt. Je bent het vergeten.

Omdat het absoluut niet te verwerken was, kon je het ook niet opslaan in je herinnering. Net zoals je een verhaal dat niet te begrijpen valt, ook niet kunt navertellen. Je weet alleen nog dat er brand was, en dat dat verschrikkelijk was. Het trauma is een grote chaos, van emoties en gedachten. Je kunt dagen blijven praten over wat er allemaal gebeurd is, en hoe dat voelde. Maar eigenlijk blijf je dan om de kern heen draaien. Om het trauma te verwerken, moet je die kern dus weer boven water krijgen.

Nog een paar voorbeelden van trauma-kernen:

 • Een vrouw was in haar jeugd gepest. De kern was, dat haar moeder zei dat het allemaal niet zo erg was. Dat vatte ze op als: "Jij bent niet belangrijk".
 • Een vrouw was misbruikt door een familielid. De kern was: Schuldgevoel. Ze vond dat ze zelf iets had moeten doen.
 • Een man had zijn moeder verloren toen hij 4 was. De kern was, dat ze hem dat niet verteld hadden. (Misschien herinnert hij het zich niet helemaal goed, maar juist daardoor is het trauma zo groot)
 • Een vrouw had haar vader verloren. De kern was, dat ze nooit afscheid had kunnen nemen.
 • Een man had zijn vader verloren aan zelfdoding. De kern was dat vader hem niet had verteld hoe moeilijk hij het had, de laatste keer dat ze elkaar zagen. "Vertrouwde hij mij niet?"
 • Een vrouw had haar kind verloren aan een ziekte. De kern was dat ze zich niet serieus genomen voelde door de artsen, toen zij zo bezorgd was.
 • Een man werd regelmatig mishandeld door zijn vader toen hij jong was. De kern was, dat zijn moeder daar niets aan deed. Dát vond hij niet te verteren.

Hoe krijg je die kern weer bewust?

Door heel veel te praten over het trauma kom je misschien toevallig in de buurt van de kern. Maar dan moet je je wel eerst door die chaos van emoties en herinneringen worstelen. Dat is de reden dat je bij praat-therapie vooral heel diep in de emoties moet duiken: omdat de onbewuste kern daar ergens onder verstopt zit. Maar het kan makkelijker. Ik ben paranormaal-therapeut, en energetisch therapeut. Als ik mijn handen op je schouders leg, zie ik wat er gebeurd is. Ik duik direct naar de kern en kan je vertellen wat je op dat moment zag, voelde en dacht.

Ik snap het niet. Ik vertel je over mijn jeugd. Jij vat het even samen, je geeft me een visualisatie, en het is alsof het allemaal nooit gebeurd is. Hoe kan dat??

Als de kern bewust wordt, dan voel je herkenning. "Gut ja, die parkiet..."

Die herkenning is heel belangrijk. Dan weet je dat het raak is. De kern van het trauma is als een magneet, waar een hoop rommel (een chaos van herinneringen, gedachten en emoties) aan bleef plakken. Je ziet de magneet niet, je ziet alleen de rommel. Als de kern weer bewust is, valt al die rommel er vanzelf van af, omdat je dan ziet dat het allemaal bijzaak was. Alles valt op zijn plek. Je hebt het helder in je hoofd. Emotioneel wordt het al rustiger. Er glijdt iets van je af, je lichaam ontspant. Je ziet een duidelijke link, tussen de kern van het trauma, en je klachten. Die herkenning voelt als een zucht van verlichting.

De kern van het trauma is vaak een onderwerp dat steeds terugkomt.

Vaak gaat het om verlating, bedrog, verraad, genegeerd worden, enz. Dat onderwerp is na het trauma een gevoeligheid waardoor alle alarmbellen afgaan als het je weer overkomt, ook in hele lichte mate. Maar ook andersom: de kern van het trauma is vaak iets, dat in een eerder leven ook een trauma was. Voorbeeld: Niemand meer kunnen vertrouwen, omdat een vriendin je zomaar heeft laten vallen. De kern was: het voelde als een mes in de rug. Grote kans dat je in een eerdere incarnatie ook eens gestorven bent door een mes in de rug.

De kern van het trauma is een probleem, dat nog opgelost moet worden.

Als je dat probleem oplost, dan is het hele trauma ook echt opgelost. Dat doen we met visualisatie. En dat doen we op 3 niveaus. Je denken, je gevoel en je onderbewuste komen weer in balans. Dan wordt de traumatische gebeurtenis 'gewoon' een herinnering.

 

 

 

Ook een beetje hulp nodig?

Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost. Eén consult is meestal genoeg.

Nieuwste artikelen:

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven