praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Deelpersoonlijkheden

Wisselende stemmingen, innerlijke onrust, woede, tegenstrijdigheid, zelfhaat, geremd, geblokkeerd?

Dat zou wel eens veroorzaakt kunnen worden door deelpersoonlijkheden. (En dat is iets anders dan het meervoudige-persoonlijkheids-syndroom)

Iedereen heeft meerdere deel-persoonlijkheden. 

En dat is heel normaal. Je kunt lief zijn, maar ook ondeugend. Je kunt zacht zijn maar ook sterk. Speels en serieus. Je kunt alles zijn. Want je hebt alle tegenstellingen in je. Als je bij je ouders op de bank zit, lijk je iemand anders dan op je werk. Of bij de sportclub. Je bestaat uit verschillende delen. Als je nadenkt over een beslissing die je moet nemen, hoor je verschillende meningen in je hoofd. Daar zitten ook verschillende emoties aan vast. Iedere deelpersoonlijkheid heeft een eigen behoefte, eigen interesses, een eigen leeftijd en een eigen manier van praten.

Sommige deelpersoonlijkheden heeft bijna iedereen.

Bekende deelpersoonlijkheden zijn de innerlijke criticus, de lolbroek, de rebel, de tiran, de heks. Het innerlijke kind is ook een deelpersoonlijkheid. Maar meestal zijn er meerdere innerlijke kinderen. Het angstige kind, het speelse kind, de boze puber, enz. Jij (je 'IK') bepaalt welke deelpersoonlijkheid je 'naar voren schuift'. Het zou niet zo gepast zijn als je 'speelse kind' aanwezig is op een begrafenis...

Soms wordt het wél een probleem.

 • Als je IK het overzicht en de controle een beetje kwijt is.
 • Dan voel je je verward of heb je wisselende stemmingen.
 • Als een deelpersoonlijkheid jou gaat overheersen.
  Dan ben je de controle over jezelf kwijt, dan voelt het alsof je 'niet jezelf' bent.
 • Als twee deelpersoonlijkheden een hekel hebben aan elkaar.
  Dan heb je een hekel aan jezelf.
 • Als een deelpersoonlijkheid wordt onderdrukt door een andere. Of door jou.
 • Als een deelpersoonlijkheid getraumatiseerd is.

Deelpersoonlijkheden ontstaan vaak na een trauma in de kindertijd.

Als je iets niet kunt oplossen, dan stop je het weg in het onderbewuste. Met alle bijbehorende emoties. Eigelijk gooi je de hele herinnering in de prullenbak. Je zet je er overheen, de tijd heelt alle wonden, nu ga je weer verder met je leven, je vergeet het gewoon. Maar echt verwerken is iets anders. Nú blijft de emotie ( boosheid / verdriet / machteloosheid / wraakgevoelens / zelfmedelijden) in je onderbewuste zitten. Daar gaat het broeien. De emotie kan dan plotseling omhoogkomen, als er iets gebeurt, dat je eraan herinnert. Niet alleen de boosheid komt omhoog, maar een boos stukje persoonlijkheid! Je hebt jezelf gesplitst in een sterke persoonlijkheid, die gewoon doorgaat met het leven, en een gekwetst stukje persoonlijkheid, dat nu het gevoel heeft dat het niet boos of verdrietig mag zijn.

Deelpersoonlijkheden onstaan ook door opvoeding.

Je mag niet egoïstisch zijn, niet brutaal en niet lui. Je mag geen wijsneus zijn, geen bemoeial, geen betweter, je mag niet jengelen, slaan, klagen, opscheppen, afpakken... Dat wordt allemaal negatief genoemd. En dus probeer je dat 'negatieve' in jezelf diep weg te stoppen. Je onderdrukt het. Een deel van je persoonlijkheid wordt door jou zelf afgewezen. Je doet dan net alsof dát deel niet bestaat. Het mag er niet zijn. 

Alles in jezelf wat er niet mag zijn, wordt verbannen naar het onderbewuste.

Alsof je het in de prullebak gooit. Maar het is een deel van jou zelf, en dat deel wil er óók zijn. Het wil dat jij luistert naar wat het te zeggen heeft! En het heeft je wel degelijk iets belangrijks te zeggen! Jij bent niet compleet zonder dit weggestopte deel. Je bent maar half jezelf, als je wél sterk mag zijn, en niet zacht. Als je altijd maar moet werken, en nooit mag luieren. Als je alles maar moet accepteren, en nooit voor jezelf mag opkomen. 

De saboteur: Het monster in de kelder. 

Die stem waar je niet naar wilt luisteren, wordt een hele boze, dwingende stem. Die gaat zich tégen jou richten, omdat je niet wilt luisteren. Het is niet meer onder jouw controle. Zo wordt een gewone deelpersoonlijkheid een saboteur. Dat weggestopte deel kan je blokkeren, verlammen, dwingen. Hij werkt je tegen in alles wat je van plan bent. Als een monster in de kelder. En dat is logisch. Als je een hond in de kelder opsluit, dan wordt hij ook vals.

Er is niets negatiefs in jou. Je kunt het negatief noemen, maar dat is het niet!

In alles wat jij hebt afgewezen, zit een positieve intentie. Jouw 'zwakte' is gewoon 'gevoeligheid'. Jouw 'geklaag' is een roep om gerechtigheid. Jouw 'luiheid' is een gezonde behoefte aan rust. Met jouw boosheid geef je je grenzen aan. Jouw 'brutaliteit' is gewoon een behoefte om je mening te geven. Om gehoord te worden, om er te mogen zijn. Met wat spontane ongeremdheid misschien. Jouw saboteur is gewoon een innerlijk kind dat je vergeten bent.

Als er storende deelpersoonlijkheden zijn, dan gaan we dat oplossen.

 • Trauma's gaan we oplossen. Niet alleen voor jou, maar ook voor de getroffen deelpersoonlijkheid.
 • Bij innerlijke strijd gaan we de relatie tussen de deelpersonen verbeteren.
 • Bij overheersing van een deelpersoonlijkheid gaan we die deelpersoonlijkheid helpen, een stapje terug te doen.
 • Bij wisselende stemmingen ga ik je helpen, weer de controle te krijgen over alle verschillende deelpersoonlijkheden.
 • Als er een saboteur is: Samen vinden wij de deelpersoonlijkheid die de problemen veroorzaakt. Ik help je, in die deelpersoonlijkheid de positieve intenties te zien. En door hem/haar de plek te geven die hem/haar toekomt, zullen je klachten verdwijnen.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven