praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Herfstdepressie: Thuiskomen bij jezelf

De herfst is een tijd van inkeer, warmte en geborgenheid

Het ervaren van de jaargetijden gaat veel dieper, dan je misschien denkt. Elk seizoen heeft zijn eigen energie. Die energie regelt de processen in de natuur, en het gedrag van dieren. Het heeft ook een invloed op het onderbewuste van ons, mensen. De herfst is een tijd van inkeer. Heerlijk thuiskomen bij jezelf.
Of voel je dan juist een gemis aan warmte en geborgenheid?

 

 

De seizoenen hebben ook invloed op ons, mensen.

Een boom maakt in de lente bladeren en bloemen. In de zomer vruchten. In de herfst laat hij zijn vruchten (zaden) en bladeren vallen. En in de winter wacht hij, diep in zichzelf, op de nieuwe lente. Wij mensen maken in de lente wilde plannen, in de zomer is er feest en vrolijkheid, in de herfst worden we bewuster van onszelf, en in de winter doen we het rustiger aan. 

In de herfst keert de levensenergie naar binnen. Je aandacht ook.

Je zoekt de gezelligheid meer in je eigen huis. In je eigen gezin, in jezelf. Maar je keert ook psychisch meer naar binnen. Naar je gevoel en je verleden. Je gedachten dwalen meer af naar vroeger. In de herfst wordt de balans opgemaakt: Wat heb je? Wat wil je houden? Wat wil je loslaten? Wat wil je zaaien voor het nieuwe jaar? Wat is waardevol voor jou? Dat mag je nu koesteren, in je diepe binnenste. Terwijl buiten de stormen alles wegblazen, wat jij hebt losgelaten.

Diep van binnen kan het heerlijk warm en geborgen voelen. Maar ook leeg, eenzaam en koud.

Hoe je je voelt, diep van binnen, heeft vaak te maken met je jeugd. Voel jij een gemis van liefde, aandacht, steun, troost, waardering? Heb jij daar een donker gat? Als je ouders jouw behoefte aan liefde en waardering niet konden vervullen, dan voel je die pijn nu nog. Dat kun je niet zomaar loslaten. Dat zit heel diep. Omdat de pijn zo diep zit, heb je dat afgesloten. Daar wil je niet meer mee geconfronteerd worden. In de lente en de zomer gaat dat wel goed.

Maar als het herfst is keert de energie naar binnen. En dan zit jij weer met die oude emoties.

Je wilt het niet voelen. Je blokkeert je eigen energie. Je borstkas gaat vastzitten. Je ademhaling wordt oppervlakkig. Je nek en schouders gaan vastzitten en het denken loopt stroef. En dan heb je weer een herfstdepressie.

Bij een herfstdepressie moet je dus de emoties uit de kindertijd oplossen.

Een voorbeeld.
Anne had klachten in de borstkas. Dat verwijst meestal naar problemen met "je eigen ruimte innemen, er mogen zijn". Ik voelde dat er heftige emoties uit de kindertijd 'vastzaten' in de longen. En ik voelde dat dat te maken had met haar moeder. Anne vertelde dat haar moeder nooit tijd voor haar had. Daardoor had Anne het gevoel niet belangrijk te zijn. Anne zelf had ook kinderen. Zij vond dat zij altijd voor haar kinderen moest klaarstaan. Ze wilde niet dezelfde fout maken als haar moeder. Daardoor nam zij nauwelijks tijd voor zichzelf. Ze had geen ruimte voor zichzelf. 

Maar het beeld dat Anne had van haar moeder, was gekleurd door haar beleving als kind.  Het denken blijft in oude overtuigingen hangen. In een visualisatie leidde ik Anne naar een ander deel van het bewustzijn, voorbij het denken. Daar zag zij ook andere kanten van haar moeder. Anne kon daardoor de boosheid en het verdriet een plek geven. De warmte, liefde en troost die zij als kind zo gemist had voelde zij nu stromen.

Dat voelt echt als een warme thuiskomst. Zij schreef later:

"Door het consult heb ik wel inzicht gekregen in de rol van mijn moeder. Ik kan haar wel meer loslaten. Ik voel ook dat ikzelf belangrijker ben geworden, zonder anderen te verwaarlozen."

Met een goede, gerichte visualisatie kun je trauma's oplossen.

Tijdens zo'n consult wordt het verleden niet opgerakeld. Er wordt niet uitgebreid gepraat. Je hoeft niets te her-beleven. Je visualiseert alleen. Je stelt je voor dat...  Daarmee hef je emotionele blokkades op. De energie gaat weer stromen, en alle pijn en verdriet kan zomaar wegstromen. Dan voel je (weer) de liefde en geborgenheid, die je zo nodig had. Dan voel je je weer warm en liefdevol van binnen. Dit kun je helaas niet zelf thuis doen. De kans is dan groot dat je juist in emoties en herinneringen blijft hangen. Onder begeleiding ga je er snel doorheen. Meestal is één consult voldoende om er zelf mee verder te kunnen.

 

10 Tips bij herfstdepressie

Visualisaties die je zelf kunt doen tegen herfstdepressie:

 • Behoefte aan zon? Visualiseer dat je aan het strand bent, op je eigen tropische eiland. Maak een wandeling langs de branding, met je blote voeten door het natte zand. En daarna languit in een hangmatje tussen de palmbomen. Voel de warmte van de zon, op je gezicht, op je lichaam. Laat de zon naar binnen schijnen tot je helemaal bent gevuld met licht en warmte!
 • Bij neerslachtige gevoelens blokkeert vaak de de energie in de bostkas. En daardoor ook de ademhaling. Dat kun je oplossen met de cobra. Deze yoga-houding maakt je borstkas ruim en open, je ademt weer vrij en ruim, en daardoor voel je je beter.
 • Cobra: Ga liggen op je buik, zet de handen onder de schouders, til je hoofd op en kom langzaam omhoog op je handen, buig achterover. Adem naar de borst en buik, adem ze vol, adem ze ruimer, en vul ze met zuurstof en Licht. Na enkele ademhalingen zak je langzaam weer naar beneden en rust even uit voordat je het herhaalt.
 • Dat kan ook per ademhaling: Adem in en kom omhoog, adem uit en zak weer naar de grond.
 • Als je voelt dat er van alles 'vastzit' in de borstkas, stuur daar dan je adem naar toe en adem alles los.
 • Laat je eigen Zonnetje in je hart of borstkas schijnen. Stel je voor dat je hem ziet stralen. Voel de warmte en zie hoe het Licht alle schaduwen oplost. Voel je warm en Licht van binnen!
 • Visualiseer Licht in jezelf en om je heen... in je huis, in je slaapkamer, in je relatie, in je hoofd... Dat een speciale lichtlamp helpt tegen winterdip is bekend, maar het visualiseren van Licht werkt nog sterker!
 • Sommige groenten, kruiden en fruitsoorten lijken zonnewarmte op te slaan. Daardoor werken hartverwarmend en troostend. Bijvoorbeeld pompoen, wortel, bonen en ui. Een soep of stoofpot van deze groenten werkt hartverwarmend. Ook veel kruiden (tijm, rosmarijn, oregano) zijn verwarmend. Sinaasappelen zitten vol zonne-energie, kamille verzacht, kaneel, kerrie en kruidnagel verwarmen.  
 • Hier staan recepten voor een hartverwarmende pompoensoep of een hartverwarmende hete kruiden/vruchtendrank.
 • Ook herfstthee en bokbier (ééntje) geven een goed, warm gevoel.

 

Wat kan ik voor je doen?

 • Ik kan je helpen je goed te voelen over jezelf.
 • Ik kan je helpen je jeugd anders te zien. Daardoor voelt het ook beter.
 • Ik kan helpen het gemis (liefde, warmte, troost) op te lossen.
 • Ik help je trauma's op te lossen en je zelfbeeld te verbeteren
 • Ik kan helpen de oorzaak van depressie op te lossen, en vastzittende energie weer te laten stromen.
 • Had je echt verschrikkelijke ouders? Ik kan je helpen de gevolgen daarvan op te lossen.
 • Ik geef je de juiste visualisaties, speciaal voor jouw situatie.
 • Ik haal stress en spanning uit je lijf.  

Wil je leren hoe je zélf je klachten aanpakt met visualisatie?

 

Ik ben Jackelien Cerrone.

Energetisch therapeut en paranormaal therapeut.

Ik communiceer niet met je ratio maar met je onderbewuste.
Via het energieveld en het onderbewuste zoeken we de oorzaak van je klachten. Met helder waarnemen zie ik wat er gebeurd is.
Met energetische therapie brengen we je energieveld in balans.
En met visualisatie lossen we problemen op in het onderbewuste.
Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking en hooggevoeligheid.

Meer over mij lees je hier.

 

Inspiratie en Tips: Je Lijf & je Gezondheid

Inspiratie en Tips: Je Lijf & je Gezondheid

 

 

 

 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven