praktijk voor natuurlijk genezen

menu

HSP: De 7 oorzaken van hooggevoeligheid

(In dit stuk maak ik onderscheid tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Dit verschil geldt alleen voor deze pagina's want anderen maken dit onderscheid niet.)

Ben je hooggevoelig, dan was er een moment in je leven waarop jij besloot dat je altijd alert moet zijn.

Je moet altijd je omgeving, de mensen en je lichaam in de gaten blijven houden. Want je wilt weten of het wel veilig is. Die beslissing, lang geleden, is de oorzaak van jouw hooggevoeligheid. Er zijn 7 verschillende mogelijke oorzaken maar het heeft altijd te maken met stress en onveiligheid.

 

 

Prenatale oorzaken van hooggevoeligheid.

Toen je nog in de baarmoeder zat, zat je niet alleen in je moeders lichaam, maar ook in haar energieveld. Je was emotioneel en energetisch sterk met haar verbonden. Als zij hooggevoelig was en last had van drukte, vermoeidheid, onrust, emoties van anderen, enz, dan had jij dat ook. Als je moeder alle prikkels liet binnenkomen en zich niet kon ontspannen, dan was dat voor jou geen goede start. Want het voelt niet veilig.

 • Je kunt in de baarmoeder ook je moeders angsten en trauma’s overgenomen hebben, of familiekarma. Ook als je zelf als onbeschreven blaadje komt incarneren word je geboren met energieën in je aura die niet van jou zijn en behoorlijk kunnen storen.
 • Al in de baarmoeder hoor je geluiden. Als je moeder tv kijkt, bv een spannende actiefilm met geschreeuw, piepende banden, sirenes, schoten, ontploffingen, enz, dan hoor jij dat ook. Je voelt de emoties van je moeder, en als zij stress heeft voel jij dat ook. Dat alles kan onveilig voelen. Dus leer je al in de baarmoeder je voelsprieten (aura-gevoeligheid) te gebruiken op zoek naar rust en veiligheid.

 

Opvoeding als oorzaak van hooggevoeligheid

De opvoeding is de voorbereiding op de wereld. Als het in het gezin niet veilig voelt zal het later in de wereld ook altijd onveilig voelen.

Een kind zal super-alert zijn als het in het gezin niet veilig voelt. Ieder kind heeft aandacht en liefde nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Krijg je die niet, of niet voldoende, dan voelt dat erg onveilig. Je bent immers totaal afhankelijk van de verzorging en bescherming van je ouders. Als je spanning, stress of angst hebt op jonge leeftijd, zul je de hele omgeving blijven aftasten om te voelen of het wel veilig is. Als je ouders onduidelijk of wispelturig zijn bij de opvoeding weet jij als kind niet wat je kunt verwachten, en zul je je ouders continu in de gaten blijven houden. Zo train je jezelf om hooggevoelig te zijn.

 • Met een vader of moeder met onredelijke woedeuitbarstingen, alcohol-verslaving of andere problemen leert een kind al snel super gevoelig te worden.
 • Te weinig liefde en aandacht maakt een kind hooggevoelig. Hoe minder waardering je als kind krijgt, hoe gevoeliger je wordt voor de waardering of afwijzing van een ander.
 • Voel jij je onbegrepen, of voel je je een buitenbeentje in het gezin? Er-niet-bij-horen voelt enorm onveilig, omdat je als kind afhankelijk bent van de bescherming van je ouders.
 1.  Ik dacht een uur? Maar het klopt wat er op je website staat, dit was echt supersnel! We waren binnen 20 min klaar daarna wist ik precies wat ik moest doen. Helemaal top dank je wel nogmaals. En Ik heb er echt wat aan. Als ik dit toepas dan voel ik gewoon rust, dan heb ik focus op mezelf, dan vergeet ik de buitenwereld en alle prikkels. 

(Deze cliënt was zo snel geholpen omdat er geen trauma's aanwezig waren. Normaal gesproken moeten er wel trauma's opgelost worden en dan maken we het uur wel vol.)

 

 

Sociale oorzaken van hooggevoeligheid

Meevoelen met anderen, of juist niet kunnen meevoelen met anderen kunnen kunnen een gevoel van onveiligheid geven.

Als je al een klein beetje gevoelig bent dan kunnen emoties van ouders, volwassenen, en andere kinderen je raken. Als pappa boos is, als oma pijn heeft, als kinderen je plagen, als je oom flauwe grapjes maakt die je niet begrijpt, als ze je uitlachen, afsnauwen of straffen, dan raakt je dat behoorlijk. Dus word je steeds gevoeliger zodat je het beter zult kunnen zien aankomen volgende keer. Je gaat met je energieveld (je voelsprieten) aftasten hoe anderen in hun vel zitten om hun gedrag te kunnen voorspellen.

 • Boosheid, angst en verdriet van anderen voelen onveilig. Jij kunt je pas ontspannen als iedereen rustig en tevreden is. Voelt iemand onrustig aan, of boos, dan blijft dat je aandacht trekken omdat het voor jou onveilig voelt.
 • Als je als kind opgroeit met een moeder die vaak hoofdpijn heeft, dan ga je eerst aftasten of ze nú hoofdpijn heeft, voordat je iets wilt vragen. Je wilt lief voor haar zijn. Je gaat pleasen, of je wordt onzichtbaar. Je maakt je moeder belangrijker dan jezelf. En zo word je steeds gevoeliger.
 • Als je zelf een sterk eerlijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel hebt, dan begrijp je niet waarom mensen pesten, liegen, bedriegen enz. Juist omdat je het niet begrijpt voelt het onveilig, en zul je je voelsprieten gaan ontwikkelen uit zelfbescherming.

 

Trauma als oorzaak van hooggevoeligheid.

Een trauma is een lichamelijke of psychische beschadiging. Alles wat traumatisch is, geeft stress en onveiligheid.

Een trauma kan van alles zijn; je been breken, brand, gepest zijn of een ouder verloren hebben. Maar vooral ook als je bent gekleineerd, bekritiseerd, misbruikt of mishandeld.

 • Alles wat het zelfbeeld van een kind beschadigt  is een reden om hooggevoelig te worden. Omdat je het steeds weer verwacht.
 • Angst is stress! Niets voelt meer veilig. Je bent de hele dag alert op wat er mogelijk fout kan gaan. Constante stress dus. Je moet nu alles in de gaten blijven houden want overal loert gevaar. Zo train je jezelf om steeds meer te voelen.

Het is nu een kleine 3 weken geleden dat ik bij jou op consult was. Ik ben sinds dan heel veel bezig met de oefeningen voor mijn aura en ik voel me zoveel beter, het is een wereld van verschil. Ik voel mij niet meer zo moe en leeggezogen als ik in gezelschap ben.

Ik vind jou een fantastische dame, lief en aangenaam en heel sterk in wat je doet. De oefeningen samen waren duidelijk en krachtig.

Dank je wel!

 

Voeding waar je hooggevoelig van wordt.

Hooggevoeligheid kan beginnen in de darmen of in het maagchakra. Veel hooggevoelige kinderen hebben het maagchakra te wijd open staan. Daardoor hebben zij snel last van buikpijn, maar ook van emotionele overprikkeling.

Voeding doet iets met je. Sommige dingen liggen zwaar op de maag, van sommige dingen krijg je energie, van sommige dingen word je duf. Iedereen kent wel het gevoel na een veel te zware kerstmaaltijd. Voor de meeste mensen is dat geen probleem. Maar als het je eenmaal opvalt dat je van alles voelt in je lijf, dan kan dat als stress voelen en dus onveilig, en dan word je er steeds gevoeliger voor. Wat niet goed voelt wil je vermijden. Maar als je al die voedingsmiddelen laat staan waar je last van hebt, dan word je óók steeds gevoeliger. Als je gezonder of zuiverder eet dan went je lichaam daaraan, je energie wordt zuiverder, en je gaat steeds heftiger reageren op zware of onzuivere voeding. Als je lichaamsenergie zuiverder wordt word je ook gevoeliger voor emoties, lawaai, drukte en andere prikkels!

 • Heb je last van gejaagdheid, zweten of slapeloosheid door koffie? Die effecten zullen steeds sterker worden, omdat jij er gevoeliger voor wordt.
 • Drink je geen koffie meer omdat je er zo onrustig van wordt? Je lichaam wordt gevoeliger en je kunt dan ook last krijgen van cola, chokolade, suiker, thee, enz. En als je die ook laat staan kun je gevoelig worden voor andere voedingsstoffen.
 • Geen suiker, geen alcohol, geen tabak, geen vlees, geen bewerkte producten, geen toevoegingen enz? Daar word je heel erg gevoelig van.

 

Straling kan een oorzaak van hooggevoeligheid zijn.

Aardstraling, wateraders onder je huis, de magnetron, de meterkast, de tv, de computer en je mobiel, bluetooth, wifi, G3, G4, GSM-masten, en ik vergeet er vast een paar. Ze geven verschillende soorten straling, en daar kun je gevoelig voor zijn. Het kan allerlei lichamelijke en psychische klachten geven, maar het begint meestal met een gevoel van onrust. Stress dus. Je slaapt slechter, wat ook weer stress geeft. De rust die je nodig hebt vind je nergens meer omdat er onrust in je lijf zit. Door die stress word je steeds gevoeliger voor alles wat niet prettig voelt.

 • Ik krijg steeds meer mensen in mijn praktijk die de laatste maanden onrust in het lijf hebben die niet meer weg gaat. Ze voelen zich de hele dag gejaagd en uitgeput tegelijk. Stress dus. En daardoor worden ze steeds gevoeliger.
 • Mensen die last hebben van straling waren meestal al gevoelig door gezonde voeding, stress, trauma’s enz.

 

Incarnatie als oorzaak van hooggevoeligheid.

Wij mensen ontwikkelen ons als mensheid, maar ook individueel. Hoe verder je bent in je ontwikkeling als ziel, hoe zuiverder je energie is. Daardoor is je bewustzijn gevoeliger (sensitiever) en daardoor zijn je zintuigen gevoeliger (sensitiever). Dat noem ik dus hoogsensitiviteit. Dat hoeft geen probleem te zijn! Als je bewust en zelfbewust je leven leidt hier op aarde dan is er niets aan de hand. Maar veel zielen die hier terugkomen met idealistische bedoelingen (licht en liefde brengen, zwakkeren steunen, milieu of dieren redden) hadden het aardse leven een beetje onderschat. Zo lang je in de sferen bent zie je het allemaal optimistisch, maar als je eenmaal aan het lichaam gebonden bent valt het tegen. Veel mensen zeggen dat ze helemaal niet geboren hadden willen worden. Dat klopt niet, je hebt er altijd zelf voor gekozen. Maar het kan behoorlijk tegenvallen. Dit had je niet verwacht. Zo herinner je het je niet. Voor sommigen betekent dat: Spijt, teleurstelling, en dus stress vanaf het allereerste begin.

 • Als je aan het leven begint met onwil en weerstand dan schiet je in de stress bij elk klein tegenslagje.
 • Als je al met tegenzin begint, en dan ook nog te maken krijgt met stress in de baarmoeder, in de kindertijd, door trauma’s of opvoeding, dan komt dat twee keer zo hard aan. Ook straling en voeding hebben dan een veel sterkere invloed op je.

 

 

Als je weet wat precies JOUW oorzaak was, dan kun je daar iets mee doen.

Als je weet welke beslissing je toen genomen hebt, en in welke situatie dat was, dan kun je dat ook oplossen. Dat wil zeggen, je kunt een andere benadering kiezen, je beslissing ongedaan maken en daardoor vanaf nu anders met moeilijke situaties omgaan. Lees hier hoe je dat doet.
Als je het zelf niet weet dan kan ik daarbij helpen. Via jouw energieveld zie ik wat er gebeurd is, hoe oud je toen was, wat je daarbij voelde en welke conclusie je trok.

 

 

 

Ik schrijf over hooggevoeligheid, positief denken, bewustzijn, relaties en opvoeden.

 • Elk nieuw artikel direct in je mailbox.
 • Elk onderwerp gezien vanuit vanuit het energieveld en het onderbewuste.
 • Met elke maand tips en visualisaties waarmee je zelf aan de slag kunt.
 • Een keer per maand.  Gewoon gratis. 

 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven