energetische therapie en visualisatie

menu

Onderzoek: Hoe effectief is visualisatie bij trauma therapie?

Ik wilde onderzoeken of je met visualisatie een trauma kunt oplossen, zonder er over te praten

Kun je met visualisatie een trauma oplossen ('terug stoppen in het onderbewuste'), zonder er over te praten, zonder exposure, zonder de herinneringen te herbeleven, zonder de emoties weer te moeten voelen?
De meeste therapieën voor traumabehandeling maken gebruik van een vorm van visualisatie. Meestal Imaginaire Exposure, soms Imaginaire Rescripting. Met Imaginaire Rescripting worden specifieke onverwerkte items opgelost. Bij alle vormen van Visualisatie geldt: Het rationele brein, de neocortex, wordt gepasseerd. Met visualisatie wordt rechtstreeks het onderbewuste, het emotionele brein en het oerbrein (reptielenbrein) aangesproken. Symboliek werkt goed op dat niveau. Voor dit onderzoek gebruikte ik visualisatie in de vorm van Symbolische Rescripting. Met Symbolische Rescripting  wordt niet naar details, herinneringen of emoties gekeken. Het trauma wordt in zijn geheel behandeld.

Hoe bepaal je de effecten van visualisatie op trauma?

De gevolgen van trauma zijn angsten, onrust, boosheid, stress, en vaak ook een slecht zelfbeeld. Aan de hand van een vragenlijst worden cijfers voor deze klachten vergeleken voor en nadat de deelnemers 3 weken gevisualiseerd hebben. Verder zijn er open vragen zodat de deelnemers in eigen woorden kunnen vertellen wat de gevolgen van het visualiseren zijn en in hoeverre hun trauma klachten veranderd zijn.

De opzet van het onderzoek

In een telefonische sessie van een kwartier kregen de deelnemers 3 visualisaties. Er werd NIET over het trauma gepraat.
De deelnemers zouden deze visualisaties minstens 3 keer per week, 3 weken lang, thuis herhalen. Daarvoor kregen ze een geluidsopname van de telefonische sessie.

De deelnemers

Om het onderzoek helder te houden wilde ik werken met deelnemers die 1 trauma hebben, en weten welke klachten ze daardoor hebben. Verder is het belangrijk dat de deelnemers geen andere ernstige klachten hebben, die dezelfde gevolgen zouden kunnen veroorzaken (zoals ernstige depressie of persoonlijkheidsstoornissen.

Ik startte met 5 deelnemers, waarvan er 1 uitviel, en herhaalde het onderzoek 3 maanden later met 9 andere deelnemers, waarvan er ook 1 uitviel. In totaal hebben 12 deelnemers 3 weken lang de visualisaties gedaan. De resultaten van beide groepen heb ik samen gevoegd. Later bleek 1 van de deelnemers 3 trauma's te hebben "die elkaar naar boven halen". 'Meerdere trauma's' was een uitsluitingscriterium voor dit onderzoek, maar ik heb de gegevens van deze deelnemer toch meegerekend omdat de informatie waardevol is.

De deelnemers konden aangeven in welke groep hun trauma viel.

Van de 12 deelnemers die het onderzoek tot het eind hebben meegedaan:
Verlies 2x
Onveilige opvoeding 6x (7 inclusief uitvallers)
misbruik/mishandeling 3x (4 inclusief uitvallers)
Ongeval 0x
Geweld/criminaliteit 1x

 

Onderzoek visualisatie bij traumaverwerking: De methode

Hoe ga ik onderzoeken of je trauma kunt behandelen met alleen maar visualisatie?

Bij elke vorm van therapie heeft de therapeutische relatie een grote invloed. Daarom wilde ik voor dit onderzoek de therapeutische relatie beperken. In een telefonische sessie van een kwartier kreeg de deelnemer 2 of 3 visualisaties. Er werd NIET over het trauma gepraat. De deelnemers zouden deze visualisaties minstens 3 keer per week, 3 weken lang, thuis herhalen. Daarvoor kregen ze een geluidsopname van de telefonische sessie.
Om uit te sluiten dat effect wordt veroorzaakt door therapeutisch contact heb ik 2 deelnemers niet zelf aan de telefoon de visualisaties laten doen, ik heb hen alleen een geluidsopname gestuurd van de visualisaties.

Ik wil meten of de gebruikelijke traumaklachten verbeteren, onafhankelijk van de mate van stress en tevredenheid

De deelnemers vulden voor en na de drie weken visualisatie een vragenlijst in. Er wordt gevraagd naar stress, tevredenheid en 'last van'. Het gaat vooral om de klachten die vaak gezien worden bij trauma en PTSS: stress, boosheid, angsten, onrust en slecht zelfbeeld. Die beleving is ook afhankelijk van de mate van stress/tevredenheid die er op dat moment is door werk, gezin, enz. Als na 3 weken de stress 20% méér is, dan verwacht je dat dan de tevredenheid 20% minder is, en de 'last van' stress, boosheid, angsten enz. ook 20% erger is.

De antwoorden na 3 weken visualisatie worden vergeleken met de beginwaarden, en ik kijk ook naar de resultaten nadat de deelnemers een aantal maanden niet meer gevisualiseerd hebben.

De vragenlijst: over stress, tevredenheid en 'last'

Dit is de vragenlijst:

Hoeveel stress of zorgen heb je door werk?
Hoeveel stress of zorgen heb je door familie?
Hoeveel stress of zorgen heb je door gezin?
Hoeveel stress of zorgen heb je over je relatie of gemis daaraan?
Hoeveel stress of zorgen heb je over financiën?
Hoeveel stress of zorgen heb je over je gezondheid?

Hoe tevreden ben je over jezelf?
Hoe tevreden ben je over je leven?
Hoe tevreden ben je over je lichaam?
Hoe tevreden ben je over je gezondheid?
Hoe was je humeur de afgelopen week? (ook hier graag een cijfer tussen 1 en 10.)

Hoeveel last heb je afgelopen week gehad van stress?
Hoeveel last heb je afgelopen week gehad van innerlijke boosheid?
Hoeveel last heb je afgelopen week gehad van angsten?
Hoeveel last heb je afgelopen week gehad van onrust?
Hoeveel last heb je afgelopen week gehad van slecht zelfbeeld?

Welke visualisaties gebruik ik in dit onderzoek

In dit onderzoek gebruikte ik Symbolische Rescripting.

Voor dit onderzoek gebruik ik Imaginaire Rescripting. Maar de trauma's van de deelnemers zijn voor iedereen verschillend, dus de benodigde Rescripting zou ook voor iedereen specifiek en persoonlijk moeten zijn. Daarvoor zou ik van iedere deelnemer details van het trauma moeten kennen. Dat lijkt op therapie en dat was nou net niet de bedoeling van dit onderzoek. Daarom gebruikte ik geen gewone Rescripting om de verloop van het trauma te veranderen, maar symbolische rescripting: visualisaties die alleen een symbolische werking hebben op het onderbewuste. Met Symbolische Rescripting  wordt niet naar details, herinneringen of emoties gekeken. Door de symboliek wordt rechtstreeks het emotionele brein en het oerbrein (reptielenbrein) aangesproken, waardoor de effecten van de visualisaties veel dieper gaan en daar spanningen oplossen. Het rationele brein, de neocortex, wordt gepasseerd.

We deden drie visualisaties.
De eerste visualisatie was om terugkerende beelden te neutraliseren. Niet alle deelnemers hadden terugkerende beelden, daarom hebben sommige deelnemers deze visualisatie overgeslagen.
De tweede visualisatie was om het trauma los te laten.
De derde was om het bewustzijn van het trauma en de gevolgen te bevrijden.

Deze visualisaties zijn door mij persoonlijk ontwikkeld, na jaren praktijkervaring. Wat de inhoud is van deze visualisaties kan ik hier niet delen, want ik gebruik ze in mijn praktijk. Als mijn klanten deze visualisaties al gelezen zouden hebben, dan heeft hun rationele bewustzijn er al een mening over. Dan werken deze visualisaties voor hen niet meer, omdat het rationele brein niet meer gepasseerd kan worden.

De reactie van de deelnemers direct na de telefonische visualisaties

Ik voel me een beetje leeg ofzo. Ik voel nu meer rust.

Heeft goed gedaan. Zacht in het lichaam, ontspannen, heel veel rust, ik voel rust in mijn lijf.

Opgelucht en blij, een heel stuk lichter, alsof ik de hele wereld aankan, een heel verschil.

Een heel vrij en bevrijd gevoel. Ik voelde ook sensaties door mijn lichaam gaan van 'Splash!  Weg ermee!'

Opgelucht, relaxt, voelt goed.

Het voelt goed, blij, vrijheid, lucht, ruimte, beelden zijn nu blanco.

Geweldig! Heel licht. Licht en leeg. Een heel stuk lichter.

Voelde me echt meer lichter .. van spanning.

Licht, fris, opgeruimd, meer energiek, luchtig

Ik voel me vrij, ik word er helemaal emotioneel van!

Geweldig! Heel licht. Licht en leeg. Een heel stuk lichter.

De deelnemers die het met alleen een opname deden:

Rustig en “zwaar”

Ik had wel herkenning dat zaken wegstoppen (en verdwenen zijn) wat verlichtend voelde maar ik heb nog niet een grote denkverandering ervaren na de sessie. Ik had een korte tijd het gevoel dat ik me niet zo druk moet maken over dat beeld maar dat ebt ook weer weg.

De uitvallers:

Om de een of andere reden voelt jouw stem, echt sorry hiervoor, niet zo fijn voor mij.

Een stuk opgeruimder

 

Onderzoek visualisatie bij traumaverwerking: Hoe effectief is visualisatie bij traumabehandeling

Hoe effectief is visualisatie bij traumabehandeling in cijfers uitgedrukt

De resultaten na 3 weken visualisatie: Je ziet hierin van links naar rechts: De beginwaarden, (de cijfers van alle 12 deelnemers samen vóór de start van het onderzoek); Het gemiddelde aantal punten per persoon; de cijfers na 3 weken visualisatie van 12 deelnemers samen; het gemiddelde per persoon; verbetering/verslechtering, en het percentage verbetering/verslechtering.

    begin  gemiddeld eind  gemiddeld     beter/slechter
  stress 247 20,6 186 16,6     19%  minder stress
  tevredenheid 376 31,3 436 26,3     16%  meer tevredenheid
  last 278 23,2 183 15,2     36%  minder last


Uit deze cijfers blijkt dat de deelnemers na 3 weken visualisatie gemiddeld 19% minder stress ervaren, en 16% meer tevredenheid. Dat kan natuurlijk ook aan andere omstandigheden liggen. Maar dat zij 36% minder last hebben van stress, innerlijke boosheid, angsten, onrust, en slecht zelfbeeld, staat niet in verhouding tot de cijfers voor stress en tevredenheid.

De percentages per onderdeel:
26% minder last van stress
30% minder last van innerlijke boosheid
38% minder last van angsten
46% minder last van onrust
40% minder last van slecht zelfbeeld

 

Hoe effectief is visualisatie bij traumabehandeling volgens de deelnemers?

Voelden de deelnemers verandering wat betreft hun trauma, na 1 week en na 3 weken visualiseren, en 2 of 5 maanden later?

Na een week kregen  de deelnemers de vraag: “Merk je verschil?”

Van de 12 deelnemers waren de reacties:

1x negatief (het was erger geworden)
1x neutraal (zowel positief als negatief effect)
8x positief (positief effect)
2x erg positief (erg positief effect)

Na drie weken kregen  de deelnemers de vraag: “Voelt het trauma nu anders?
Voel je verbetering/ verslechtering/geen verschil wat betreft je trauma-gerelateerde klachten? (Hier is ruimte voor een uitgebreid antwoord)”

Van de 12 deelnemers waren de reacties:
1x negatief (negatief effect)
1x neutraal (geen effect)
3x positief (positief effect)
7x erg positief (erg positief effect)

De reacties van de deelnemers kun je hieronder zelf lezen en beoordelen.

Opvallend was dat 5 deelnemers na 3 weken visualisatie een hogere score hadden voor 'last', gemiddeld 5 punten (33%) per persoon, maar 4 van hen gaven aan zich beter tot veel beter te voelen. De score van de deelnemers die minder last hadden volgens de cijfers, scoorden gemiddeld 17 punten (57%) verbetering. Iedereen met een beginscore onder 15 punten scoorde meer last, en iedereen met een beginscore boven 19 scoorde verbetering. Met uitzondering van de deelnemer die meerdere trauma's had.
Dat betekent dat mensen die weinig tot geen last hebben van klachten door hun trauma, iets meer onrust of boosheid kunnen voelen. Dat wordt dan direct een hoog percentage. Mensen met veel last van onrust, angsten, boosheid enz scoorden allemaal verbetering. En dat is automatisch een laag percentage. Als last van onrust van 2 naar 3 punten gaat, dan is dat een verergering van 50%. Als het van 9 naar 8 punten gaat, dan is dat een verbetering van 11%.

Na 2 of 5 maanden* vroeg ik alle deelnemers: "Hoe voelt het nu, nu je de visualisaties niet meer doet? Was het blijvend?"
*4 Deelnemers uit de eerste groep en 8 deelnemers uit de groep die drie maanden later met de visualisaties waren gestart.

1 Deelnemer voelde zich 5 maanden na het visualiseren slecht, maar gaf zelf aan niet te weten of dit trauma-gerelateerd was.
2 Deelnemers voelden "wel verbetering".
9 deelnemers voelden duidelijk verbetering.
 

 

De resultaten van visualisatie bij traumaverwerking volgens de deelnemers:

Alle reacties van de deelnemers

De eerste reactie is na 1 week (Merk je verschil?)
De tweede reactie is na 3 weken (Voelt het trauma nu anders?)
En de derde reactie is na 2 of 5 maanden (Hoe voelt het nu, nu je de visualisaties niet meer doet? Was het blijvend?)

 

Deelnemer 1

Na 1 week visualiseren

Ja ik merkte dat ik juist veel meer last had van mijn herinnering aan het trauma, ik dacht er de hele tijd aan en ik voelde me helemaal niet goed, tegen paniek aan. Het uitgummen vond ik op zich wel fijn en de andere 2 visualisaties lukten ook wel, alleen de rest van de dag was het veel meer in mijn bewustzijn dan anders. Daarom heb ik even een pauze ingelast.

Na 3 weken visualiseren

Ja het is verder weg. Ik kan het gevoel erbij niet goed meer oproepen.

Weggestopt? Nee niet weggestopt, meer alsof het er niet meer is

5 Maanden later

Het gaat heel goed! Ik heb er nauwelijks meer last van. De herinnering schiet af en toe nog wel eens door me heen, maar ik voel er eigenlijk niks meer bij. Dus het werkt goed.

 

Deelnemer 2

Na 1 week visualiseren

Ik merk dat ik soms wegval, op het einde.
Net of ik weg ben, in een droom zit … snap je wat ik bedoel?
Kan het moeilijk uitleggen.
Het geeft zoveel rust, dat ‘is' wat ik merk op dat moment.

Na 3 weken visualiseren

Ik merk meer rust. Rust wat ik niet goed kan omschrijven.. een staat van ‘zijn’ wat super voelt. Ik heb het idee dat ik met een andere blik richting mijn ouders kijk. Een soort berusting. De visualisatie op zich was iets waar ik vaak bij weg ‘viel’…. soms bijna zelfs in slaap. Dat was vooral bij de laatste week, net of het ‘goed’ was en ik wat minder bij de les mocht zijn. Al met al een prachtige ervaring! :)

Weggestopt? Dat vind ik lastig, daar heb ik persoonlijk misschien wat langer de tijd voor nodig dit te ontdekken, hoe ik nu reageer richting mijn ouders.

5 Maanden later

Ik ervaar de laatste 3 /4 week zoveel rust richting mijn ouders. Erg fijn.

Deelnemer 3

Na 1 week visualiseren

Ik merk zeker verschil, komt ook boosheid, verontwaardiging en verdriet naar boven. Visualisaties geven verlichting, het werkt een beetje door elkaar heen. Neem ook meer rust voor mezelf. Ik voel me ook krachtiger.

Na 3 weken visualiseren

Ja, al werkt het wel afwisselend, boosheid en verdriet, dan doe ik de visualisaties weer. Verbetering heeft de overhand. 3e wk was moeilijker vol te houden.

Weggestopt? Nee

5 Maanden later

Op dit moment gaat het minder goed. Ik moet voor mijn gevoel ook duidelijker grenzen aangeven, naar de buitenwereld toe. Ik vind het lastig te duiden voor mezelf, is het iets wat onbewust aan het trauma vastzit, of iets wat met een karakter eigenschap te maken heeft.

Deelnemer 4

Na 1 week visualiseren

Ik merk dat ik de rilling krijg wanneer ik naar het beeld moet kijken.
Deze is er niet meer.
Ik voel mij krachtiger.  Net of ik een jas heb afgelegd

Na 3 weken visualiseren

Het voelt nu anders, verbeterd de eerste week voelde ik een verschuiving in mn eigen kracht. Ik sta hier nu veel sterker in. In de 1e week kon ik het beeld al niet meer oproepen of voor me zien. Heb daarna nog 2x gepoogd. Lukte niet. Ben toen gestopt en heb er afstand van genomen. Het voelde ook dat ik moest stoppen. Nu kan ik m wel weer voor me zien maar doet het mij niets meer

Weggestopt? Het is er niet meer

5 Maanden later

Ik ben de beelden en het gevoel helemaal kwijt.

Deelnemer 5

Na 1 week visualiseren

 Ik ben wat relaxter en mijn overgevoeligheid voor granen e.d. wordt minder en de huid is rustiger.

Na 3 weken visualiseren

Het voelt anders. De trauma gerelateerde klachten zijn minder. Ik zit beter in mijn vel en heb meer energie. Ik ben nog wel heel alert en houd nog  graag de controle over van alles en nog wat in mijn omgeving. Verder kan ik eigenlijk bijna alles weer eten en drinken zonder klachten te krijgen.

Weggestopt? Ja op zich wel maar iedere keer wanneer ik de visualisatie doe wordt ik er toch weer aan herinnerd.

2 Maanden later

Nu ik de visualisaties niet meer doe voelt het beter. Ik zit op zich goed in mijn vel. Ik  heb helaas alleen wel weer af en toe last van over gevoeligheid voor eten en drinken.

Deelnemer 6

Na 1 week visualiseren

Ik merk verschil in die zin dat ik niet bang ben om mijn mening te geven. Hoe het is voor meerdere mensen weet ik niet. Als ik aan de traumabeelden denk doet het me minder. Alsof het losser is en niet meer in mijn systeem zit. Behalve het 3 e beeld, maar daar heb ik de visualisatie nog niet op gedaan. Die is vandaag aan de beurt. (Ik had drie traumabeelden die bij elkaar hoorden)

Na 3 weken visualiseren

Het voelt anders, alsof het niet meer om mij gaat, het is neutraler. Er kwamen nog andere beelden omhoog en die heb ik op dezelfde wijze aangepakt. Ik heb het meest aan de eerste visualisatie gehad . De visualisaties kan ik heel snel doen. Snel klaar. Had ik dat maar eerder in mijn leven kunnen doen. Er is best veel door bepaald. (angsten, onzekerheid, bang). De trauma gerelateerde klachten : onzekerheid, faalangst om iets van mezelf te laten zien in grote groep of voor publiek: ik weet niet hoe dat nu is. In mijn huidige leven heb ik er niet veel mee te maken.

Weggestopt? Nee, het is eerder neutraal geworden, net als gebeurtenissen die geen impact hadden.

2 Maanden later

Nu ik de visualisaties niet meer doe gaat het nog altijd goed met mij. Ik ervaar een soort doorbraak als het gaat om het geven van mijn mening. Op de een of andere manier voel ik geen schroom meer mijn mond zonodig open te doen. Vooral als ik voel dat ik niet helemaal rechtvaardig wordt bejegend. Dat geeft wel wat ophef in mijn familie- en vriendenkring. Zo kennen ze me niet. Ik hoop dat ik niet teveel doorschiet en er een evenwichtig midden komt en ik er beter mee om leer te gaan.

Deelnemer 7

Na 1 week visualiseren

Ondanks dat mijn moeder een hartaanval heeft gehad in Italie en ik best wat spanningen hiervan heb.. moet ik je zeggen dat ik zeker de visualisaties doe! En ja voel me meer bij mezelf .. en blijf dit doen

Na 3 weken visualiseren

Verbetering. De stress en spanning in mij in de laatste vragen zijn meer door de situatie van mijn moeder .. je beseft terdege dat je als mens ineens zo kwetsbaar kan zijn .. bizar dat dit gebeurt en ik met dit onderzoek me aangemeld had.. t heeft me zeker handvaten gegeven.. en dank jou hiervoor

Weggestopt? Ja

2 Maanden later

Ik voel me nog steeds goed.. en doe soms alsnog visualisaties .. wat echt wel helpt ..

Deelnemer 8

Na 1 week visualiseren

Deze week kreeg ik plotseling de geest en heb ik ons huis daadwerkelijk flink opgeruimd. Daarnaast lijkt het alsof de drempel die ik vaak ervaar als ik een activiteit (werk/sociaal) begin, minder is. Ik zie er minder tegenop, er lijkt minder weerstand te zijn. Het gaat makkelijker.

Na 2 weken visualiseren

Even een tussenbericht over je onderzoekje. Want het is echt wonderlijk wat er gebeurt! Jarenlang heb ik geworsteld met ... Weerstand. En nu, terwijl ik regelmatig de visualisaties doe: ik voel me anders. Daadkrachtiger. Ik neem initiatief, regel van alles. Neem het woord. Nu word ik zichtbaar. Het lijkt alsof ik de drempel die ik altijd voelde, niet meer over hoef. Hij ligt achter me. Ik hoop dat het zo blijft en dat het geen tijdelijke opleving is… Ondertussen ga ik fijn door met visualiseren.

Na 3 weken visualiseren

Ik voel me veel beter! In mijn tussenbericht had ik al aangegeven dat ik me goed voel en dat er nogal wat aan het schuiven is. Ik was best een beetje bang dat het tijdelijk zou zijn, deze positieve verandering. Ik had wel eens vaker een goede dag, maar nu blijven ze maar doorgaan. Ik heb veel minder (tot geen) moeite met ... en ook sociale contacten gaan makkelijker. De drempel die er altijd was, lijkt weg te zijn!

Weggestopt? Nee. Wel opgelost

2 Maanden later

Er is zeker iets doorbroken. Het gaat nog altijd beter op mijn werk. En als het even minder gaat kom ik daar veel makkelijker en sneller doorheen. Het lijkt er zeker op dat het blijvend is.

Deelnemer 9

Na 1 week visualiseren

Het gaat goed. Ik voel me rustiger.

Na 3 weken visualiseren

Ik kijk rustig naar het trauma. Ik vergeef wat er is gebeurd. Ik voel me veel beter.

Weggestopt? Ik heb het trauma juist niet weggestopt. Ik kijk er rustig naar zonder vervelende gedachten.

2 Maanden later

Ik voel me sterker en merk dat ik het verleden kan vergeven.

Deelnemer 10

Na 1 week visualiseren

Ik doe nog steeds (bijna dagelijks) mijn visualisatie oefeningen. En ben enorm positief verrast door het resultaat! Heb het gevoel van een soort van 'kabbelend rimpeleffect' omdat het in één keer voelt alsof op meerdere fronten dingen/situaties op een hele positieve manier lijken om te slaan. Vandaag vroeg zelfs iemand aan me of er een reden was dat ik zo vrolijk was. Dank je wel Jackelien! Ik weet niet hoe het komt maar het voelt alsof ik een heel stuk lichter ben geworden..

Na 3 weken visualiseren

Ik voel zéker ontzettend veel verbeteringen. Wél merk ik, met name als ik moe ben of begin te worden, dat daar voor mijzelf ook een ‘trigger’ ligt. Door dan bewuster mijn rust te pakken en weer de band af te luisteren heb ik de volgende dag alles weer onder controle!

Weggestopt? Ik wil het niet ‘weggestopt’ noemen omdat het niet voelt als wegstoppen. Het voelt meer als geparkeerd.

2 Maanden later

Ik ben enorm verbaasd over het resultaat! Daar waar ik in het verleden al vele therapieën had besteed aan het trauma leek het al vanaf de eerste keer dat ik met jou telefonisch contact had gehad dat het trauma naar de achtergrond verdween. Tot op heden is het resultaat blijvend gebleven. Ik ben niet of nauwelijks meer met het trauma bezig. Ben inmiddels bezig met het 'web' te ontrafelen wat ik, als veiligheid, om mezelf heen had gesponnen en ben al een tijdje weer mijzelf aan het ontdekken

Deelnemer 11

Na 1 week visualiseren

Ik merk dat het me wat rust geeft en dat ik het beter kan plaatsen dat het allemaal niet zo op de voorgrond hoeft te zijn.  Weg is het niet maar ben er wel minder mee bezig zelf merk ik. De beelden  kwamen niet elke week terug en dat is deze week ook niet geweest dus daar kan ik geen oordeel over geven. Ik ga het deze week nog een paar keer herhalen.

Na 3 weken visualiseren

Niet veel anders. Wel meer besef dat het allemaal relatief is.

Weggestopt? Nee

2 Maanden later

Ik merk wel verschil, omdat mijn gedachten simpelweg niet zoveel teruggaan naar dit trauma. Ik denk er minder (nauwelijks) aan en merk dat het me niet zo raakt als het wel ter sprake komt. Misschien heb ik een mate van acceptatie benaderd en heb ik het trauma ook wat meer een plek kunnen geven.

Deelnemer 12

Na 1 week visualiseren

Ik merk wel degelijk verschil. De eerste nacht na jouw oefeningen heb ik zonder onderbreking doorgeslapen. De rest van de week beter geslapen dan daarvoor. Heb meer zin 's morgens vroeg om dingen te gaan doen. Iets meer energie. Iets minder huilbuien. Iets meer vrede over mijn leven. Heb de oefening ook gedaan met een ander trauma extra.

Na 3 weken visualiseren

Eigenlijk heb ik er meer last van en zitten mijn tranen erg hoog. Heb ook een keer overgegeven zomaar uit het niets. Het trauma is wat meer naar boven gekomen.

Weggestopt? Nee.

2 Maanden later

Het gaat  beter dan net na de visualisatie’s. Ik slaap wat beter. Iets meer rust.

Vonden de deelnemers traumatherapie door middel van visualisatie prettig?

Na 3 weken visualisatie te hebben gedaan vroeg ik de deelnemers of ze deze vorm van therapie prettig vonden. 2 Deelnemers vonden het visualiseren niet prettig, de andere 10 deelnemers vonden het wel prettig.
De opmerkingen die hierbij gegeven werden:

Prettig? Eerst niet omdat m’n klachten erger werden, later werd het makkelijker

JA! Niet te langdradig, kort maar krachtig! Geen excuses van… ik heb geen tijd. Dat kan niet ;)

Ja. Het geeft me het gevoel dat ik zelf veel invloed heb.

De andere deelnemers antwoorden alleen met "Ja" of "nee".

 

2 Deelnemers meldden dat door de visualisaties emoties of herinneringen naar boven kwamen.

Bij 1 deelnemer alleen de eerste week, maar na 3 weken was dat helemaal weg. "Ik kan het gevoel erbij niet goed meer oproepen."
De andere deelnemer had meerdere trauma's die elkaar naar boven haalden, en had de visualisaties niet op alle drie traumas toegepast. 2 Maanden later voelde het weer beter.

Als 2 van de 12 deelnemers melden dat er door deze traumabehandeling emoties naar boven komen, dan is dat 17%. Bij andere therapievormen is het juist de bedoeling dat je emoties en herinneringen weer helemaal naar boven haalt, dus 100%.

 

Sommige deelnemers meldden ook veranderingen in het dagelijkse leven:

Ik ervaar een soort doorbraak als het gaat om het geven van mijn mening. Op de een of andere manier voel ik geen schroom meer mijn mond zonodig open te doen. Vooral als ik voel dat ik niet helemaal rechtvaardig wordt bejegend. Dat geeft wel wat ophef in mijn familie- en vriendenkring. Zo kennen ze me niet.

...Collega’s kennen me niet weer. Ik neem initiatief en ook contact met anderen gaat nog steeds veel beter en vooral makkelijker dan voorheen.

En nu, terwijl ik regelmatig de visualisaties doe: ik voel me anders. Daadkrachtiger. Ik neem initiatief, regel van alles. Neem het woord in vergaderingen. Een grappig voorval: na een vergadering werd ik aangesproken door een jonge collega: ‘ben je nieuw?’ Ik werk er al 20 jaar! Maar nu word ik zichtbaar. Het lijkt alsof ik de drempel die ik altijd voelde, niet meer over hoef.

Ben inmiddels bezig met het 'web' te ontrafelen wat ik, als veiligheid, om mezelf heen had gesponnen en ben al een tijdje weer mijzelf aan het ontdekken

Heb het gevoel van een soort van 'kabbelend rimpeleffect' omdat het in één keer voelt alsof op meerdere fronten dingen/situaties op een hele positieve manier lijken om te slaan. Vandaag vroeg zelfs iemand aan me of er een reden was dat ik zo vrolijk was.

 

Is het trauma nu 'weggestopt'?

Ook deze vraag kregen de deelnemers direct na 3 weken visualisatie. Het is met opzet een vreemde vraag. Ik wilde niet vragen of het trauma is 'verwerkt' of 'opgelost'. Alle reactie op deze vraag op een rijtje:

  • Nee niet weggestopt, meer alsof het er niet meer is
  • Dat vind ik lastig, daar heb ik persoonlijk misschien wat langer de tijd voor nodig dit te ontdekken, hoe ik nu reageer richting mijn ouders.
  • Nee
  • Het is er niet meer
  • Ja op zich wel maar iedere keer wanneer ik de visualisatie doe wordt ik er toch weer aan herinnerd.
  • Nee, het is eerder neutraal geworden, net als gebeurtenissen die geen impact hadden.
  • Ja
  • Nee. Wel opgelost
  • Ik heb het trauma juist niet weggestopt. Ik kijk er rustig naar zonder vervelende gedachten.
  • Ik wil het niet ‘weggestopt’ noemen omdat het niet voelt als wegstoppen. Het voelt meer als geparkeerd.
  • Nee
  • Nee

Ik interpreteer dit als

3x "Nee"
2x "Weet ik nog niet"
3x De emoties zijn neutraal geworden
4x Ja/Het is er niet meer

 

Onderzoek visualisatie bij traumaverwerking: Hoe kun je visualisatie zo toepassen dat het het meest effectief is?

Hoe vaak moeten de visualisaties herhaald worden voor een goed resultaat bij trauma?

De opdracht was: Minstens 3x per week, 3 weken lang, de visualisaties herhalen door de opname af te luisteren. Alle 12 deelnemers die de 3 weken hadden afgemaakt, hadden de eerste week minstens 3x de visualisaties herhaald.

Er waren drie deelnemers die in 3 weken niet 9x gevisualiseerd hadden. 1 Van hen voelde zich na 3 weken slechter en scoorde ook 19% meer 'last'. Een ander voelde geen verschil  maar scoorde wel 27% verbetering. De derde voelde zich beter maar scoorde 73% slechter, maar dat had ook te maken met de hartaanval in de familie.

Natuurlijk hebben de twee uitvallers de visualisaties ook niet 3x per week gedaan. Kortom alle deelnemers die geen positief effect voelden door de visualisaties, hadden de visualisaties niet minstens 3x per week gedaan. Hebben zij minder gevisualiseerd, omdat ze geen resultaat zagen? Of was er geen resultaat, omdat ze minder vaak visualiseerden? Daar kan ik helaas geen antwoord op geven.

3 Deelnemers hadden de eerste week elke dag gevisualiseerd. Twee van hen hadden een verbetering (minder last) van 34 naar 8 punten (77%) en de ander van 48 naar 19 punten (60% verbetering ). De derde had de derde week niet meer gevisualiseerd, en voelde zich veel beter. Haar score gaf wel een verslechtering aan van 1 punt (van 3 naar 4 punten =25%).

Als je met visualisatie een trauma wilt oplossen/wegstoppen kun je dus het beste de eerste week elke dag visualiseren, en daarna nog 2 weken om de dag.

De opname bleek van invloed te zijn voor een goed resultaat

6 Mensen hadden geen gebruik gemaakt van een (eigen) opname. 2 Mensen van de controlegroep die ik niet persoonlijk aan de telefoon had gehad, 2 uitvallers en 2 andere deelnemers.

De controlegroep: De twee deelnemers die ik niet zelf aan de telefoon heb gehad vonden het visualseren met de opname mee niet prettig. 1 Van hen scoorde na 3 weken weinig (27%) verbetering, de ander heeft het visualiseren verder zonder opname gedaan, en scoorde erg goed (60% verbetering).

De 2 uitvallers hadden om verschillende redenen problemen met de opname, zij konden het niet voor elkaar krijgen om de eerste week 3x te visualiseren, en haakten af. Ook 2 andere deelnemers deden de visualisaties zonder opname. Ook zij bleken niet 3x3 keer te hebben gevisualiseerd, en zij hadden slechtere resultaten. (19% en 73% meer last van stress, boosheid enz.)

Blijkbaar is het voor een goed resultaat het beste om visualisaties te doen door de opname regelmatig af te luisteren. Natuurlijk kost dat tijd en motivatie, maar blijkbaar levert dat ook betere effecten op de gevolgen van je trauma.

 

Onderzoek visualisatie bij traumaverwerking: Zijn de resultaten blijvend, of moet je blijven visualiseren?

Zijn de resultaten blijvend?

Na 2 of 5 maanden bleken de resultaten ongeveer gelijk gebleven te zijn. Voor sommigen iets minder, voor anderen iets beter dan direct na de drie weken visualisatie.
Na een jaar zullen de deelnemers nog eens de vragenlijst invullen. Zodra dat is afgerond zal dat hier verwerkt worden.

Onderzoek visualisatie bij traumaverwerking: Voor wie is visualisatie geschikt?

Waarom zijn er mensen uitgevallen, en waarom hebben sommigen weinig of geen resultaat?

Voor dit hoofdstuk kijk ik naar 5 deelnemers:
2 Uitvallers,
1 Deelnemer die weinig verbetering voelde na 3 weken visualiseren, en ook na 2 maanden.
1 Deelnemer die zich wel beter voelde maar meer 'last' scoorde, en na 5 maanden zich weer slechter voelde,
1 Deelnemer die meerdere trauma's had en zich slechter voelde na 3 weken visualiseren.

4 Van deze 5 had niet minstens 3x3 keer gevisualiseerd.
4 Hadden geen (eigen) opname gebruikt
Bij 2 van de 5 kwamen er emoties/herinneringen omhoog
2 Van de 5 bleken (ook) rationeel/cognitief met het trauma bezig te zijn:

Ik merk dat ik aan ‘ het opruimen’ ben en probeer om gedrag voortkomend uit trauma meer en meer te doorzien, en los te laten.

Waarom werkt visualisatie niet voor iedereen?

Ik vind het jammer dat ik van tevoren er niet aan gedacht heb om te vragen naar de mate van motivatie, rationaliteit, zelfdiscipline, en interne/externe locus. Want ik meen uit de antwoorden te kunnen concluderen dat deze dingen de redenen zijn dat mensen zijn gestopt, of minder goede resultaten hebben.

Om een visualisatie zijn werk te laten doen moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden:

  • De ratio moet gepasseerd worden. Bij mensen die erg rationeel zijn ingesteld kan dat een probleem zijn. Als het denken zich ermee gaat bemoeien kan de visualaisatie zijn werk niet goed doen.
  • Interne locus: je moet een beetje vertrouwen hebben dat je zelf invloed hebt. Voor mensen met een uitgesproken externe locus is het lastig zelf de verantwoordelijkheid te nemen.
  • Je moet gemotiveerd zijn om zelf te willen veranderen
  • Er moet genoeg zelfdiscipline zijn om de oefeningen te doen, maar ook om gedachten bij te sturen van klacht naar oplossing (van trauma naar visualisatie)
  • En je moet de mogelijkheid hebben om er genoeg tijd en energie in te steken.

Conclusie: Visualisatie is een zeer efficiënte en prettige techniek voor trauma behandeling

Kun je een trauma wegstoppen/oplossen/parkeren/onschadelijk maken met alleen maar visualisatie?

Ja, dat kan. Maar het werkt niet voor iedereen.
Om trauma goed te behandelen is belangrijk:

  • Goede visualisaties natuurlijk. Visualisaties moeten helder, krachtig en doeltreffend zijn.
  • Eerst de klant helpen uit het hoofd te komen en in het lijf/gevoel te zakken, bv met grondingsoefeningen.
  • Goede uitleg over de mogelijkheden en beperkingen van visualisatie.
  • De motivatie van de klant stimuleren
  • Interne locus stimuleren
  • Niet alleen het trauma zelf, maar ook de sociale en emotionele gevolgen behandelen.
  • Een geluidsopname maken van het hele consult, en de klant duidelijke instructies geven over herhalen van de visualisaties.

 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven