energetische therapie en visualisatie

menu

Hoe krijg je het vertrouwen terug in je relatie, als je partner is vreemdgegaan?

Dit stuk schrijf ik voor mensen die samen verder willen na vreemdgaan. Ben je je overspelige partner zat, dan hoef je dit niet te lezen. En ik wil zeker niet de indruk wekken dat je je partner moet vergeven. Dat hoeft niet. Vreemdgaan kan het einde zijn van je relatie. Dat is een keuze die je allebei voor jezelf moet maken. Maar als je allebei ervoor kiest om samen verder te gaan, hoe krijg je dan het vertrouwen terug?

Kán je je partner ooit weer helemaal vertrouwen?

Er zijn relaties die echt beter zijn ná vreemdgaan. Maar daar moet je wel wat voor doen. Bij de meeste koppels die samen verder willen komt het nooit meer echt goed. Het vertrouwen is weg. Beide partners doen hun best, maar het overspel blijft tussen hen in staan. En dat is jammer want het kan ook anders. Het vreemdgaan is traumatisch. En als je hulp zoekt om dat trauma op te lossen, dan staan die emoties je relatie niet meer in de weg.

Hoe krijg je het vertrouwen weer terug, als je partner is vreemdgegaan?

Om het vertrouwen terug te krijgen zijn er een paar dingen nodig:

  • Respect en waardering
  • Goede communicatie: Eerlijkheid en openheid
  • Alle emoties moeten in balans gebracht worden

Als je partner zegt: “Ik zei toch dat het me spijt, wil je daar nou steeds weer over praten? Dan voldoet die niet aan alle 3 punten.

Zonder respect en waardering komt het vertrouwen niet meer terug

Respect en waardering is in elke relatie belangrijk. Maar als je partner is vreemdgegaan dan is respect en waardering precies wat jij nodig hebt, om te voelen dat je partner echt moeite voor je doet. En juist door de moeite die de ander doet krijg jij er weer vertrouwen in dat je relatie weer goed zal worden. Je partner moet je laten zien en voelen dat jij belangrijk bent. Alleen zeggen “Het spijt mij” is niet genoeg. En “Ik wil er niet meer over praten” is respectloos. Dus als jij er over wilt praten dan wordt er ook over gepraat.

Communicatie moet open en eerlijk zijn.

Als je partner loog over vreemdgaan, kun je die partner dan nog vertrouwen? Dus wees open en eerlijk. Allebei. Over wat het met je doet, over je angsten, je behoeften, over je emoties en je gedachten. Maar dat wil ziet zeggen dat je moet praten over alle details van wat er gebeurd is. Als je eenmaal weet dat je partner is vreemdgegaan, dan zit je met allemaal vragen waar je misschien helemaal geen antwoord op wilt.

Je wilt weten wát er dan precies gebeurd is, wanneer, met wie… maar eigenlijk wil je dat helemaal niet weten. Want als je het dan vóór je ziet, dan kwetst dat nog meer en dan roept het nog meer vragen op… waar je ook geen antwoord op wilt. En waarschijnlijk voelt je partner ook wel aan dat sommige details beter niet verteld kunnen worden. Maar dat voelt voor jou alsof je partner niet open en eerlijk tegen je is. Communiceren over wat er precies gebeurd is, is dus lastig.

Waar moet je dan wel over praten om het vertrouwen terug te krijgen?

Je wilt niet alle details weten, je wilt alleen weten welke grenzen er zijn overgegaan.

  • Was het alleen zoenen?
  • Wat het eenmalig?
  • Was het alleen seks of ook liefde?

Maar je wilt eigenlijk vooral weten waarom. Omdat je zeker wilt weten dat het nooit weer gaat gebeuren. Maar elk antwoord dat je dan krijgt is weer kwetsend. Omdat jij je partner niet meer genoeg aandacht gaf, omdat je relatie een sleur was, omdat die ander leuker, sexyer, vriendelijker, positiever, spannender is dan jij. Daarom is het beter te vragen: “Hoe begon het, en ga je daar een volgende keer anders op reageren?”

Eerst moeten de emoties er uit, dan pas kun je weer vertrouwen krijgen in je relatie.

Als je partner zomaar wat begint met een ander, dan doet dat wat met je. Je bent woedend, bang, verdrietig, alles tegelijk. Vaak tast het je eigenwaarde aan. Je voelt je gekwetst, bedrogen, afgedankt. Ben jij dan zo waardeloos dat je partner je dit aandoet? Om verder te kunnen in je relatie moet je partner dat goedmaken. En dat kan alleen door het tegenovergestelde te doen: Je partner moet jou bewijzen dat jij waardevol bent. En dus draait het nu allemaal vooral om jou.

Jouw emoties moeten serieus genomen worden. Je wilt getroost worden, en je moet woedend mogen zijn, allebei wanneer jij dat zo voelt. Je wilt spijt, schuld en schaamte zien. Jij bent enorm gekwetst dus je wilt ook een enorme hoeveelheid spijt, schuld en schaamte zien. Steeds weer. Tot jouw emoties eindelijk tot rust komen. Dan pas kun je verder.

Maar voordat je weer vertrouwen kunt voelen moet vooral de boosheid er uit. Je partner was fout en dus ben jij woedend. Maar zolang jij zo boos bent wordt het ook niks met dat vertrouwen. Dat weet je.

Waarom blijf je in die boosheid hangen?

Je bent boos om verschillende redenen. Vreemdgaan mag niet. Liegen daarover maakt het nog erger. Als je gaat terugdenken zie je steeds meer dingetjes waar je woedend van wordt. Je hebt net afgesproken dat je samen verder wilt, maar je kunt niet zomaar doen alsof er niets gebeurd is. Dan zou je je eigen boosheid negeren en dat voelt niet goed. Eigenlijk wil je je partner eerst straffen voor wat die jou heeft aangedaan. Dan pas is het in balans, en dan kun je verder.

Dat gevoel dat je je partner wilt straffen komt uit de diepte, uit je onderbewuste. Eigenlijk is het gewoon een gezonde wraakneiging. En die gaan we direct onderdrukken natuurlijk, want wraak mag niet. Maar als ook deze emotie er mag zijn, op een goede manier, zonder daar de ander mee te beschadigen, dan word je weer rustig van binnen. Dus eerst moet alle boosheid er uit, dan pas kun jij verder met je relatie.

Hoe krijg je die boosheid er uit?

Met visualisatie. Want dat is de beste manier om emoties in balans te brengen, en om het hele trauma op te lossen. En met ‘het hele trauma’ bedoel ik álle punten in het verhaal die emotioneel waren.

  • De eerste tijd, toen je het nog niet wist
  • Die tijd dat je vermoedde dat er iets was
  • Die opmerking die later een leugen bleek te zijn
  • Het ontkennen
  • De manier waarop je er achter kwam
  • Je woede naar die ander die gewoon van je partner af had moeten blijven
  • Iets dat je zag of hoorde
  • De reactie van je partner
  • Dat moment dat je partner niet wilde praten of weg liep
  • Die keer dat je bang was dat ze elkaar weer zagen
  • Enz.

Al deze punten gaven stress en onrust, en eigenlijk zit die onrust nog steeds in je lijf. Met visualisatie kun je al deze momenten ontstoren, zodat de emotionele lading er af gaat. Dan voel je dat de spanning uit je lichaam weg stroomt. Dan verdwijnt de boosheid.

En dán kun je weer beginnen je partner te vertrouwen

Je begint dan samen een nieuwe relatie op te bouwen. Een betere relatie. Want nu ga samen dingen anders doen. Je maakt duidelijke afspraken. Je partner laat je voelen dat jij waardevol bent. En pas als je ziet dat je partner écht veranderd is, dan komt het vertrouwen weer terug.

 

Wat kun je doen om weer vertrouwen van je partner te krijgen, als jij zelf bent vreemdgegaan?

  • Heb geduld. Het vreemdgaan was traumatisch voor je partner, en daarom kan dit niet zomaar vergeten en vergeven worden. Geef je partner de tijd om alle emoties er uit te gooien. Die tijd had je zelf al sinds het vreemdgaan begon. Voor je partner begint het nu pas. Voor je partner klinkt het als “Hee, ik ben vreemdgegaan, en ik heb er spijt van, dus kom op zeg, doe eens een beetje je best om mij te vergeven.”
  • Laat weten dat je echt spijt hebt, en laat dat niet alleen woorden zijn. Laat het zien en laat het voelen. Steeds weer.
  • Laat zien dat je echt veranderd bent. Geef je partner waardering, erkenning, aandacht, liefde. Niet alleen totdat het weer goed is, maar altijd.
  • Wees open en eerlijk. Natuurlijk wil je je partner niet nog méér pijn doen. Maar als je nu niet open en eerlijk bent, dan laat je zien dat je niet te vertrouwen bent. Je kunt wel zeggen dat je de details wilt besparen, en dat het misschien zinvoller is om alleen over grenzen en afspraken te praten.
  • Waarom ben jij vreemd gegaan? Is er een behoefte aan aandacht of troost die nooit vervuld werd? Als je zelf hulp nodig hebt om je goed en tevreden te voelen, maak dan een afspraak.

 

6 Tips om het vertrouwen tussen jou en je partner te verbeteren na overspel

Tip 1: Maak duidelijke afspraken waar de grens ligt.

In relaties bepaal je zelf SAMEN waar de grenzen van trouw liggen. Sommige stellen rotzooien allebei wat af, “als je maar thuis komt eten”. Ook dat is prima. Maar “Het was maar een zoen” is voor de één geen probleem, maar voor de ander is het het einde van de relatie.

Tip 2: Maak geen misbruik van het schuldgevoel van je partner

Is je partner vreemd gegaan, en willen jullie samen verder? Je partner zit vol spijt en schuldgevoel, en zal nu extra  moeite voor je doen. Dus nu heb jij de touwtjes in handen, nu krijg je alles wat je wilt. Maak daar geen misbruik van. Boos blijven omdat je partner je dan op een voetstuk zet is geen goede basis voor vertrouwen.

Tip 3: Als je eerder ervaringen had met bedrog door een partner of een ouder, dan is dit een dubbeltrauma.

Had je al een verleden met bedrog of vertrouwensproblemen? Is dit de tweede die jou bedriegt? Ging een van je ouders ook al vreemd? Of kon je je ouders niet vertrouwen ivm alcohol of agressie? Dan is dit een dubbel trauma. De emoties uit je verleden stapelen zich bovenop de emoties van nu. Dan is het erg moeilijk om weer vertrouwen te krijgen in je partner. Zoek hulp om beide trauma's op te lossen.

Tip 4: Als je al moeite had met afwijzing, en nu door een partner bent bedrogen, zoek dan hulp

Ook bij problemen met 'afwijzing' komt je eigen machteloosheid en frustratie uit je jeugd weer naar boven. Zoek hulp want dit zit zo diep dat je het niet in je eentje kunt.

Tip 5: Ben je bedrogen in een eerdere relatie, dan heeft dat nog invloed op het vertrouwen in je nieuwe partner.

Als je ex vreemdging dan was dat een traumatische ervaring. Daar kun je nu nog steeds last van hebben. Ook als je ondertussen al lang een nieuwe partner hebt. Het is lastig een nieuwe partner te vertrouwen als iemand je zo bedrogen heeft. Om vertrouwen in je nieuwe te kunnen krijgen zul je het trauma van het vreemdgaan van je ex eerst moeten oplossen.

Tip 6: Heb je daar een beetje hulp bij nodig? Maak dan een afspraak voor een consult.

Één consult is meestal genoeg. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en trauma’s worden opgelost.

 

Hoe kan ik je helpen weer vertrouwen te krijgen in je relatie?

  • Ik kan je helpen alle traumatische punten van het vreemdgaan op te lossen.
  • Ook als een ex vreemdging is dat een traumatische ervaring. Ook dat trauma kunnen we nog oplossen.
  • Soms moet het eerst helemaal mis gaan, voordat het beter wordt. Is het vreemdgaan al een paar maanden geleden, en is je partner écht veranderd? Dan doen we een consult om het vertrouwen in je relatie terug te krijgen.
  • Is het kort geleden, of twijfel je nog of je wel met deze partner verder wilt? Dan doen we een consult relatietherapie in je eentje.

Wil je leren hoe je zélf je klachten aanpakt met visualisatie?

 

Ik ben Jackelien Cerrone.

Energetisch therapeut en paranormaal therapeut.

Ik communiceer niet met je ratio maar met je onderbewuste.
Via het energieveld en het onderbewuste zoeken we de oorzaak van je klachten. Met helder waarnemen zie ik wat er gebeurd is.
Met energetische therapie brengen we je energieveld in balans.
En met visualisatie lossen we problemen op in het onderbewuste.
Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking en hooggevoeligheid.

Meer over mij lees je hier.

 

Test: Ben je hooggevoelig, of hoogsensitief, of allebei?

Inspiratie en Tips: Communicatie & Relaties

Nieuwste artikelen:

Inspiratiemails: Ik wil jou inspireren.

Met inzichten vanuit het energieveld en het onderbewuste.

Mét tips en visualisaties waarmee je zelf aan de slag kunt. Die artikelen staan onder de knop Inspiratie. Nieuwe artikelen met tips verstuur ik als Inspiratiemails.  Direct in je mailbox, 1x per maand.  Gewoon gratis.

Schrijf je in voor de Inspiratiemail, en ik leg je uit hoe je in 60 seconden ontspant.

Je kunt ontspannen in 1 minuut. Je wilt iets dat direct verlichting geeft. Iets dat snel en makkelijk is, altijd en overal kan, en direct helpt. En dat heb ik voor je.

Bovendien krijg je bij aanmelding gratis:
*de beste Inspiratiemail-tips van de afgelopen 5 jaar
*de cursus Eenvoudig Mediteren!

 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven