praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Hooggevoeligheid (HSP).

Hooggevoelig betekent: Heel erg gevoelig.

HSP-ers zijn dus heel erg gevoelige personen. Ze voelen niet alleen lichamelijk en emotioneel, maar ook met hun aura. Hooggevoelig wordt vaak ervaren als 'overgevoelig'. Té gevoelig. Het is een gave en tegelijkertijd een probleem. Vaak zien HSPers het alleen maar als een probleem, moeten ze nog ontdekken dat het ook een gave is. Hoogsensitiviteit is een zachte kracht. Je moet er mee leren omgaan, het leren gebruiken. In je (zachte) kracht komen!

Niet alle HSP-ers zijn hetzelfde, maar

In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat HSPers gevoelig zijn voor sfeer, voor lawaai en drukte, en vaak ook voor voedingsmiddelen.

Veel HSPers zijn gevoelig voor emoties van anderen. Ze kunnen die emoties mee-voelen. Maar ze voelen zich ook heel erg naar als iemand boos op ze is. Hun eigen emoties kunnen heel sterk zijn. Als het ergens erg lawaaiig is of druk dan kunnen ze daar echt last van hebben, sommigen zelf uren later nog, als ze al lang uit die omgeving weg zijn. Het blijft namelijk in de aura hangen. Veel HSPers zijn erg gevoelig voor de effecten van koffie, suiker, vlees, en andere voedingsmiddelen. Kleding kan irriteren, bepaalde soorten stof of geuren... Eigenlijk komt het erop neer dat ze veel rust nodig hebben, stilte, vrede. Dan voelen ze zich goed. 

Veel HSPers weten precies wat een ander nodig heeft om zich goed te voelen.

Ze zijn de eersten die in de gaten hebben dat er iets niet lekker zit. Dat er iets moet veranderen in de ruimte, in de relatie, in de omgang. Ze zijn erg sociaal behulpzaam, geven complimenten of steun, geven aan wat er verbeterd kan worden, lijmen relaties, hebben begrip en geduld.

Voor zichzelf hebben ze ook erg behoefte aan een goed gevoel. Ze hebben een hekel aan ruzie en drukte, kunnen niet tegen stress, kunnen er niet tegen als ze gepushed worden. Dus in de zakenwereld kunnen ze zich moeilijk handhaven, in de fabriek worden ze ziek van het lawaai van de machines, op kantoor worden ze ziek van de airconditioning en de computerstraling. Of van de koffie. Veel HSPers kunnen hun baan niet volhouden of zijn regelmatig ziek.

Veel HSPers weten niet dat ze hooggevoelig zijn, weten alleen dat ze steeds problemen hebben.

Soms zit je zo vol met de energie en emotie van een ander, dat je jezelf even kwijt bent. Meestal heb je dat niet eens in de gaten. Soms wordt je door de sfeer zó gegrepen dat  je je basis even kwijt bent.  Soms denk je dat je te zwak bent om het leven aan te kunnen, om te kunnen werken. Het werk zelf lukt wel, maar alles eromheen is te veel.

Wat kan ik doen voor HSPers?

Ik leer je hoe je je kunt gronden, hoe je je kunt afsluiten tegen overprikkeling, hoe je de stress van je af kunt laten glijden, hoe je kunt omgaan met lastige situaties (feestjes, vergaderingen, schoonouders, collega's, enz). Ik kan je helpen in je kracht te komen, je basis te verstevigen, jezelf weer positief te zien en de wereld als een uitdaging. Ik help je, je bewust te worden van je eigen talenten en mogelijkheden. Ik help je je grenzen aan te geven, en je krachtig en veilig te voelen. Ik kan je helpen onderscheid te maken tussen je eigen gevoel en dat van de ander. Ik help je te leren luisteren naar je eigen wijsheid, weten en inzicht. Te leren vertrouwen op je gevoel(igheid). En stevig in de wereld te staan.

Zie ook resultaten in praktijk Leven in Licht

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven