praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Spiritualiteit en de spirituele wereld

Pasen: Jezelf vernieuwen

Pasen vieren kan op een heel eigen manier. Net als de natuur kun je alles loslaten en een nieuw mens worden.

Pasen is het feest van vernieuwing. Alles leek dood maar plotseling komt de natuur weer tot leven. Als een feniks die uit de as herrijst. Pasen was al een feest voordat het christendom opkwam. Het was het feest van de opleving van de natuur, en dus de nieuwe geboorte van alles wat groeit en bloeit. Het is ook het feest van de overwinning van het licht op de duisternis, want de dagen zijn weer langer dan de nachten. Pasen is dus eigenlijk een soort Nieuwjaar van de natuur. Laten we eerlijk zijn, het jaar is een cirkel zonder begin of eind. Dat het jaar op 1 januari begint is maar een afspraak. Dat heeft Julius Caesar bedacht. Daarvóór begon het jaar in maart.

Bijzondere dagen worden meestal gevierd met tradities en symboliek.

Die zijn er om je te herinneren aan de diepere betekenis van deze dag. Eieren, kuikentjes en lammetjes symboliseren aan het nieuwe leven, vrolijke kleuren herinneren aan de opleving van de natuur in al haar kleuren. De haas staat bekend om zijn vruchtbaarheid.

Het leuke aan Pasen is dat je alle mogelijke tradities tegelijk kunt volgen.

Eerst naar de kerk (christelijke traditie) dan Paasontbijt bij je ouders (familietraditie), daarna eieren zoeken (voor-christelijke tradtie) en ’s avonds naar het paasvuur (regionale traditie). En op tweede paasdag naar een tuincentrum (commerciële traditie) en een fietstocht (gezinstraditie).

En daar wil ik nog iets aan toevoegen. Een persoonlijke traditie. Terug naar de diepere betekenis.

Als Pasen het feest is van de opleving van de natuur, van nieuw leven, en dus van een nieuw begin, dan kun je deze dag aangrijpen voor een persoonlijk ritueel waarin je jezelf of je leven ‘vernieuwt’. Alsof je je oude huid afpelt, en als nieuw mens tevoorschijn komt. Zoals een Feniks uit zijn eigen as verrijst. Zoals een vlinder uit de cocon tevoorschijn komt als nieuw, mooier, beter wezen. Niet alleen de natuur vernieuwt zich, ook wij krijgen een nieuwe kans in een nieuw jaar. Want dat is toch de diepere betekenis van dit feest?

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

 

 

Meer lezen?

 

 

Inspiratiemails: Spiritualiteit & de Spirituele Wereld


 

 

In Twente en omstreken verbranden we met Pasen snoeiafval. Alles wat weg mag kun je in gedachten op het paasvuur gooien. Oude gewoonten, oud verdriet, oude overtuigingen of inprentingen. Kijk naar het vuur en voel hoe je oude schepen achter je verbrandt. 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven