praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Sinterklaas, wilt u het alstublieft niet te spannend maken? De kinderen hebben er last van.

De Sinterklaas-tijd brengt meer ellende dan de bedoeling is.

Ik heb het in mijn praktijk altijd lekker druk in deze tijd van het jaar. Dankzij Sinterklaas. Sinterklaas is leuk voor volwassenen maar een ramp voor kinderen. De eigen verjaardag is al zo spannend dat ze die nacht wakker liggen, maar de Sinterklaas-stress duurt veel langer en is veel heftiger.

Kinderen zijn druk, rusteloos, moe, en luisteren niet. Zindelijke kinderen plassen weer in bed. Op school leren ze weinig meer omdat niemand de aandacht erbij kan houden. En veel kinderen slapen slecht omdat ze bang zijn. Komt zwarte piet in ons huis? Sommige kinderen durven niet meer alleen naar het toilet omdat zwarte Piet er misschien rondloopt. Sommige kinderen zijn bang omdat ze wel eens een beetje stout zijn geweest. Wat zou Sinterklaas daarvan zeggen?

Op elke televisiezender is een dagelijks Sinterklaas-journaal, op de ene zender is de boot kwijt, op de andere zender zijn de cadeautjes gestolen en op weer een andere zender is Sinterklaas zelf verdwenen. En leg je kind maar eens uit waarom kinderen die toch altijd al het meeste, mooiste en nieuwste speelgoed hebben veel mooiere cadeaus krijgen van Sinterklaas. En waarom kreeg de buurjongen vannacht een wii-spel in zijn schoen en ik een mandarijn?

Natuurlijk is Sinterklaas leuk. Dus op scholen maken we Sinterklaas-mijters en als het even kan gaan we zelf pepernoten bakken. En natuurlijk vertellen kinderen elkaar elke dag wat ze in hun schoen gekregen hebben. Maar ik hoor ook van scholen waar elke dag het Sinterklaas-journaal wordt gekeken (Waarom?). En soms komt de Rommelpiet langs, en maakt een enorme chaos in de klas. Alles staat op de verkeerde plek! Sommige kinderen kunnen daar niet goed tegen. Stel dat die Rommelpiet ook thuis komt?

Elk kind krijgt een zak pepernoten mee naar huis waar de hele klas van had kunnen delen, en die zak is bijna leeg als ze thuis komen. Je kunt als school natuurlijk niet zeggen: “Wij vinden dat Sinterklaas maar bij de kinderen thuis moet komen, maar niet op school want wij willen lezen en rekenen”. En dat kun je natuurlijk wel vergeten als iedereen een pond snoep op heeft en op de stoel staat te joelen.

Kinderen zijn niet dom. Kinderen hebben op een gegeven moment best in de gaten dat de Sinterklaas op televisie een andere Sinterklaas is dan die op school. Op dat moment zouden we ze de waarheid moeten vertellen, en niet met allerlei leugens over hulpsinterklazen  je kind voor de gek (blijven) houden. Ken je zelf dat gevoel dat iemand je wat voorliegt, dat jij dat in de gaten hebt, en dat ze met méér leugens jou blijven bedriegen? Hoe voel je je dan?

Wat kun je als ouders doen?

  • Laat de tv zoveel mogelijk uit. Wil je je kind toch iets laten volgen, let dan op dat het steeds op dezelfde zender is. Kijk mee, dan kun je zien waar je kind van schrikt, bang van wordt, vragen over heeft. Leg dingen uit en stel gerust waar nodig. Eventueel kun je je kind vertellen dat alles op tv niet echt is, dat de echte Sinterklaas hier nooit aan zou meedoen.
  • Zet de schoen bij de buitendeur en vraag Sinterklaas en vooral de Pieten om niet in huis te komen. Alleen deur open, iets in de schoen doen, en weg gaan. Vooral Rommelpiet in Spanje laten.
  • Vraag de school om matig te zijn met Sinterklaas.
  • Waarom krijgen andere kinderen mooiere cadeaus? Iemand had een mooie oplossing: “ik vertel mijn kinderen dat Sint niet genoeg geld heeft om alle kinderen cadeautjes te geven. Dus gaan papa en mama heel hard werken om Sint geld te geven voor cadeautjes.” Op die manier waren haar kinderen ook haar nog een beetje dankbaar.
  • Houd eens in de gaten hoeveel pepernoten en chocolade je kind krijgt. Van jou, bij vriendjes, van oma, op school, in de winkels… Chocolade bevat stimulerende stoffen, veel kinderen worden er druk van.
  • Gebruik geen dreigementen (mee naar Spanje, geen cadeautjes krijgen, enz). Sinterklaas zou dat nooit doen.
  • Zet niet de hele dag in het teken van Sint en Piet, maar doe vooral ook de gewone dingen, dat geeft rust.

Ik wens je een leuke Sinterklaastijd!

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven