praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Het verleden en het onderbewuste

 

Vrede in huis

Altijd ruzie tussen broers en zussen? Wat kun je doen?

Opgroeien met een broer of zus is lastig. Moet je altijd lief zijn voor de ander of moet je voor jezelf opkomen? Moet je alles delen of moet je je eigendommen beschermen? Gelden voor jou andere regels omdat jij een meisje bent, of de oudste, of slimmer/liever/drukker dan je broer of zus? Dat is toch niet eerlijk?

Ruzies tussen broers en zussen komen erg veel voor. Het is ook normaal tot op zekere hoogte. Kinderen oefenen thuis hun sociale status. Wie is de baas? Wat durf ik? Hoe ver kan ik gaan? Hoe krijg ik wat ik nodig heb? Maar als ruzies helemaal uit de hand lopen dan is er meer aan de hand.

Broers en zussen kunnen erg hard tegen elkaar zijn. Soms is het echt haat en nijd. De emoties zitten diep en beiden zijn niet voor rede vatbaar. Vaak is het een vicieuze cirkel: Ik doe stom tegen hem omdat hij altijd gemeen doet tegen mij. Beiden vinden dat de ander eerst moet stoppen. Als ouders weet je dan ook niet meer wat je moet doen. Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel?

Als het kind het gevoel heeft (ook als je dat onterecht vindt) dat hij niet genoeg geliefd of gewaardeerd wordt, of minder dan een ander kind, dan voelt het instinctief dat het zijn plek moet verdedigen. Het is een soort overlevingsdrang. Instinct. Want hoe overleef ik zonder de bescherming van mijn ouders? Het is van levensbelang dat je ouders van je houden! Eerst probeer je nog liever en beter te zijn. Als dat niet helpt, dan moet je vechten voor je plek in het gezin. Vanuit het onderbewuste komt er een drang om de rivaal uit te schakelen. Bijvoorbeeld door je ouders te wijzen op alles wat dat broertje fout doet. Of door te meppen.

Dat zijn overlevingsstrategiën. Jaloersheid, agressie, klagen, “het is niet eerlijk”, aandacht vragen, treiteren, klikken, overdrijven, liegen, en een heleboel ander negatief gedrag kan een poging zijn om jouw liefde terug te winnen. Je kind weet geen betere manier. Maar het is ongewenst gedrag dus waarschijnlijk levert het juist meer boosheid en straf op. Zie maar, jullie begrijpen mij niet en jullie houden niet van mij. Maar tegen je ouders kun je niet op, en dus moet het broertje of zusje het weer ontgelden. Want het is zijn/haar schuld. Want als dat broertje of zusje er niet was dan hielden mijn ouders vast veel meer van mij.

Als er zoiets in de diepte zit dan begrijp je dat de ruzie pas stopt als dit is opgelost.

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven