praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Communicatie en relaties

 

Respect

Hoe gaan we met onze kinderen om? Over opvoeden, luisteren, gehoorzamen en respect.

Hoe zou je het vinden als je partner tegen je zegt wat je moet doen, wanneer, en hoe? Je zou beledigd zijn. Dat is kleinerend! Zo gaan we niet met elkaar om. Jij hebt een eigen mening, een eigen manier van doen, en je hebt het recht iets uit te proberen op je eigen manier, ook als de ander allang weet dat dat geen handige manier is. Je partner kan jou niets bevelen of verbieden, en jij kunt je partner niets bevelen of verbieden. Zo gaan mensen niet met elkaar om.

Maar zo gaan volwassenen soms wel om met kinderen. Trek nú je schoenen aan, nú opruimen, schiet op en houd je mond. Hoe zou je het vinden als je baas dit tegen jou zou zeggen? Super-nanny maakt korte metten met ongewenst gedrag. Hup op de time-out-stoel, geen discussie. Je moet gewoon doen wat je gezegd wordt. Opvallend is, dat zij de ouders zelf op een hele voorzichtige manier duidelijk maakt dat zij hun gedrag zouden moeten veranderen. Ouders hoeven nooit op de time-out-stoel.

Veel ouders vinden dat hun kinderen gewoon moeten gehoorzamen. Omdat ik het zeg. Of omdat ik volwassen ben en jij niet. Of omdat we haast hebben (maar dat is wat jij wilt, en niet wat je kind wil, want die heeft geen haast.) Veel ouders vinden dat hun kinderen meer respect voor de ouders moeten hebben. Maar respect kun je niet opeisen. Je hebt geen recht op respect, simpelweg door je leeftijd, of door het feit dat je een vader of moeder bent. Respect moet je verdienen. Hoe? Nou, laat eens kijken. Voor wie heb jij respect? Voor iemand die tegen een kind schreeuwt dat het moet luisteren?

Heb je respect voor iemand die zich aan de regels houdt? Of juist voor iemand die zich inzet om regels eerlijker te maken? Heb je respect voor iemand die doet wat hem gezegd wordt, of juist voor iemand die iets heel nieuws durft te proberen? Heb je respect voor mensen die het er mee eens zijn, of juist voor degenen die een eigen mening hebben? Zou je dan niet juist respect moeten hebben voor je eigen-wijze kind?

Ik weet wel dat het niet altijd makkelijk is. Maar als je je kind behandelt als een volwaardig gezinslid met een eigen mening en eigen behoeften, dan zul je zien dat het gemakkelijker gaat. Jij bent ook leuker, vriendelijker en makkelijker als je met respect behandeld wordt, toch?

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

 

Drie van de 11 tips wil ik je al wel geven:

 • Luisteren is iets anders dan gehoorzamen. Je kind heeft wel gehoord wat je zei, en wat jij wilt dat hij doet. Maar heb jij ook geluisterd naar wat je kind zei? Of heb je alleen gehoord dat hij schreeuwt?
 • Het toppunt van respectloosheid is straf. Straf is denigrerend, kleinerend. Daar leer je je kind geen goed gedrag mee aan, met straf kweek je alleen meer boosheid en verzet. Word je helemaal gek van je kind? Ga dan zelf even op de time-out-stoel zitten en kom zelf eens tot rust. En geef daarna je kind echte aandacht.
 • Als je kind woorden gebruikt zoals "altijd" en  "nooit" dan wordt het tijd om eens echt naar hem te luisteren. Want daarmee geeft hij aan dat het bij hem echt diep zit (en niet dat hij overdrijft!)
 1. Wat een goede tekst! Heel herkenbaar. Ik ga zelf vaak de fout in. Neem te weinig tijd om echt te luisteren.  Ik ga het roer omgooien en neem deze tekst als leidraad! Ik heb hem doorgestuurd aan mijn man zodat hij het op zijn gemak kan lezen en hopelijk iets mee kan, zodat we mogelijk betere ouders kunnen zijn. En natuurlijk om een voorbeeld te geven aan onze kinderen.
 1. Bedankt voor jouw  inspirerende woorden ik kan er echt iets mee en ik ga het ook doen!
 1. ...Allereerst wil ik zeggen dat het woorden naar mijn hart waren en dat ik graag zou willen dat iedereen zo zou denken...
 1. Hoi Jackelien,
  Respect voor jou, hoe je over dingen durft te schrijven.
  Ga zo door!

   

   

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven