praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Je verleden en je onderbewuste

 

Zelfvertrouwen? Niets houdt je tegen!


Wat houdt jou tegen om te zijn wie je wilt zijn, om te doen wat je wilt doen? Het draait allemaal om zelfvertrouwen. En zelfwaardering. In deze Inspiratiemail lees je hoe je beide kunt laten groeien. Je hebt alles in je! Ook zelfvertrouwen en zelfwaardering. Maar misschien heb je er een blokkade voorgezet...

 

Je kunt door opvoeding, gevoeligheid of door ervaring hebben geleerd, dat beslissingen eng zijn.

Misschien heb je geleerd dat je altijd je ouders om toestemming moet vragen. Of dat je alleen lief bent als je precies doet wat er van je verwacht wordt. Of dat je je altijd moet aanpassen aan anderen. Misschien mocht je niet eigenwijs zijn. Misschien heb je geleerd dat anderen meer waard zijn dan jij. En dat je beter je mond kan houden. Als je zoiets als kind al geleerd hebt, dan is dat in je onderbewuste verankerd. Dan wordt het erg lastig om zelf keuzes te maken.

 

Misschien zeiden ze het niet, maar heb je het wel zo aangevoeld.

Misschien was het een keer slecht afgelopen toen je zelf moest kiezen. Dan probeer je dat niet nog een keer. Verantwoordelijkheid kan ook eng zijn. Zolang pappa alle beslissingen nam was jouw leventje heerlijk zorgeloos. Toen je zelf keuzes moest maken kwam de verantwoordelijkheid. En soms spijt. Sommigen blijven zich nog jaren afvragen hoe het gelopen zou zijn als ze een andere keuze gemaakt zouden hebben. Jammer van je tijd, toch?

 

Beslissingen kun je beter door een ander laten nemen. Dat heb je jezelf ingeprent.

Inprenten betekent dat je jezelf ‘programmeert’ om voortaan in zulke situaties zó te handelen. Dan kun je het verder vergeten, als het aan de orde is komt de inprenting vanzelf weer boven. Het wordt een reflex, het gaat onbewust. Mag je kiezen, dan raak je in paniek, want diep van binnen, onbewust, houdt iets je tegen. “Ik kan het niet, ik weet het niet, ik durf niet”. Of "Ach ik hoef niet zo nodig". Omdat je je hebt ingeprent “als ik kies komt er ellende van”. En dus voel je je egoïstisch, schuldig, brutaal, en vul zelf maar in, iedere keer als je voor jezelf wilt kiezen. Vanuit je onderbewuste komt een angstig gevoel. Dat wil jou waarschuwen: "Wat je nu wilt gaat tegen je programmering in, dat heb je jezelf verboden".

 

Het vervelende van die programmeringen (die inprentingen) is, dat ze heel krachtig werken maar niet meer bewust zijn.

Je weet niet meer waaróm je jezelf blokkeert. Je weet misschien niet eens dát je jezelf blokkeert. En nu? Je kunt jezelf het tegenovergestelde inprenten, dat heet dan affirmeren. Maar de oude, negatieve inprenting blijft bestaan en is krachtiger omdat hij ouder is. Je kunt ook de inprenting ontmaskeren. Als je hem helemaal doorziet valt hij meestal uit elkaar. Omdat de logica erachter niet klopt. Omdat die logica de logica van het kind is dat je was toen je je dit inprentte. Toen pappa 40 jaar geleden vroeg of je een aardbeienijsje wilde, was het misschien niet de bedoeling dat je zou zeggen: “Nee pappa, ik wil graag een stuk chocolade-ijstaart met slagroom”. Maar nu je volwassen bent heb je meer keuzes dan alleen ja of nee. Probeer je de situatie te herinneren waarin je jezelf hebt ingeprent dat je niet zomaar mag doen of kiezen wat je wilt. Dan kun je het bewust maken en verliest de inprenting zijn kracht.

 

Kun je er niet achter komen welke inprenting er achter jouw blokkade zit?

Of in welke situatie hij ontstaan is? Maak dan een afspraak voor een consult. Ik breng je naar die situatie en er doorheen. Ik help je de inprenting te doorzien en te ontkrachten. Daardoor wordt de blokkade opgeheven en zul je vrij zijn, vol zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Je krijgt begrip voor jezelf, je begrijpt je emoties en je gedrag beter. In plaats van boos zijn op jezelf omdat je iets niet durft, zul je jezelf weer waarderen om alles wat je wel kunt en doet!

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven