praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Je verleden en je onderbewuste

 

Spijt!

Wat kun je doen als je nog steeds last hebt van spijt of schuldgevoel?

Door schade en schande worden we wijs. Zeggen ze. Sommigen lijken nooit wijs te worden, die blijven dezelfde fouten maken. Anderen blijven zichzelf straffen met spijt en schuldgevoel om keuzes die ze ooit gemaakt hebben. Als ik mijn school maar had afgemaakt, als ik mijn kind maar meer aandacht had gegeven, als ik eerder bij die man was weggegaan, als ik maar….  …dan was alles nu beter geweest. Ja vast wel.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je keuzes.

Dat betekent dat je niet iemand anders de schuld kunt geven van jouw boosheid, jouw gedrag of jouw uitspraken. Hoe jij ergens op reageert is een keuze. Meestal een onbewuste keuze. Een reactie. En die reactie heeft ook weer gevolgen. En die gevolgen heb je maar te accepteren.

Als je met een ander rotzooit en je partner schuift je de deur uit, dan heb je dat maar te accepteren.

Daar verandert spijt ook niks aan. Natuurlijk is het belangrijk dat je eerst herstelt wat beschadigd is. De relatie, het vertrouwen, het zelfbeeld van de ander of van jezelf. Maar dan gaat het om de keuzes die je NU maakt.

Vasthouden aan spijt heeft geen zin. Spijt blokkeert je en kost je heel veel energie.

Spijt wil je terugbrengen naar dat moment, om het verleden te veranderen. Dat kan niet. Maar je kunt je wel voornemen om het volgende keer anders wilt doen. Dus dan is het genoeg om te denken: “Okee dat doe ik volgende keer anders”. En dan kun je het loslaten. Van deze fout heb je nu geleerd. Blijven hangen in dat gevoel van spijt is zonde van je tijd en energie.

Kijk eens terug. Alle keuzes die je hebt gemaakt in je leven, heb je gemaakt omdat die keuze op dat moment de beste leek.

Daar kun je nu wel anders over denken maar toen had je andere prioriteiten en andere mogelijkheden. Toen had je nog niet zoveel kennis, inzicht, zelfvertrouwen, zelfbeheersing, enz. Toen leek rust in huis belangrijker dan jouw wensen. Of andersom. Of je zelfstandigheid leek belangrijker dan financiële zekerheid. Of andersom. Of jouw behoeften leken belangrijker dan die van een ander. Of andersom. Ook als je echt hele foute keuzes hebt gemaakt, was dat op dat moment wat je blijkbaar nodig had. En de gevolgen heb je gedragen.

Vergeef jezelf. Bevrijd jezelf van spijt en schuldgevoel en ga weer leven.

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

 

Nou vooruit, voor deze keer ook de TIPS erbij!

  • Als je zegt: “Het spijt me”, dan is de kans vrij groot dat dat niet de uitwerking heeft waar je op hoopte. Misschien is het voor jou al een hele omslag van “Ik heb altijd gelijk” naar “Het spijt me”, maar voor de ander is het iets heel anders. Het kan overkomen als “ik zeg toch dat het me spijt, houd dan nu op met zeuren”. Als ik jou nu een schop geef, en ik zeg dat het me spijt, is het dan oké? Nee, daar is meer voor nodig.
  • Als je zegt dat het je spijt, laat de ander dan ook voelen dat jouw aandacht is bij hem of haar, en niet bij jezelf. Laat weten dat je beseft hoeveel pijn je de ander bezorgd hebt. Die ander voelt het haarscherp aan als jij alleen maar vraagt om vergeven te worden, omdat jij je dan beter voelt.
  • Spijt is helemaal vervelend als je het niet kunt goedmaken of uitpraten omdat de ander is overleden. Het lijkt zo definitief. In dit geval speelt het in feite alleen nog in je eigen bewustzijn en daar kan het nog steeds worden opgelost.
  • Spijt, en de ander wil geen contact meer? Voor je gevoel kun je het dan nooit meer goed maken. De ander kan ervoor kiezen alle contact te verbreken, om in alle rust zijn/haar rotgevoel een plekje te geven en te helen. Daar moet je dan respect voor hebben. Maar het rotgevoel waar jij zelf mee zit, zit in jezelf. En dat kan ook daar, in jezelf, worden opgelost.
  • Spijt van kansen die je niet hebt genomen? Als je blijft kijken naar hoe het had kunnen zijn, dan leef je niet je eigen leven, dan zit je niet goed in je eigen lijf. Hoe kun je dan het beste maken van het leven dat je hebt? Je kunt alleen volledig leven als je bent wie je bent en als je staat waar je staat.
  • Draai het eens om. Leef vanaf nu je leven op zo’n manier dat je straks kunt zeggen: “Ik heb nergens spijt van!”.

Zit het probleem wat dieper en heb je er een beetje hulp bij nodig? Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost. Eén consult is meestal genoeg.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven