praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Je verleden en je onderbewuste

 

Dat noooooit weer! Onderbewuste overtuigingen.

Veel klachten worden veroorzaakt door een conclusie uit je kindertijd. “Dáár kwam het door dus dát doen we nooit weer!”

Stel: een grazende koe hoort een slang sissen. “Lekker gras,” denkt de koe, “nog even grazen, ik ren straks wel weg”. En de slang bijt. De koe vindt dat niet leuk en prent zichzelf in: “Hoor je gesis, ren dan direct hard weg”. Deze inprenting wordt een reflex. Sissen=wegrennen. Omdat dit met veiligheid te maken heeft vergeet de koe dit nooit weer. Ze kan de slang vergeten en de beet (daar wil ze niet steeds weer aan denken), maar “Sissen = wegrennen” vergeet ze nooit meer. Daar hoeft ze niet eens over na te denken. Uiteindelijk weet ze helemaal niet meer waarom ze wegrent als ze gesis hoort, maar wel dat dat van levensbelang is.


Een inprenting is een opdracht die je jezelf geeft. “Niet vergeten melk te kopen” is ook een inprenting.

Maar pas als het met veiligheid te maken heeft wordt het een reflex. Dan reageer je direct zoals je je het hebt ingeprent. En dan kan het gaan om veiligheid van het lichaam maar ook van de persoonlijkheid. Het is een heel mooi systeem: Gebeurt er iets vervelends, dan voel je je rot. Je voelt angst en pijn. Je wilt ervoor zorgen dat dit nooit weer gebeurt. En direct trek je de conclusie: Dáár kwam het door dus dát doen we nooit weer! En dat wordt een reflex.

De volgende keer reageer je direct, zonder nadenken, zoals je je het jezelf hebt ingeprent.

De oorzaak is pijnlijk en wordt het liefst direct vergeten, maar de opdracht die je jezelf geeft is nu een veiligheidsreflex en blijft je hele leven actief. Vaak zonder dat jij het weet. Stel je bent 8 en moet voor de klas een spreekbeurt geven. Je stottert even en het zweet breekt je uit. Je voelt je angstig en denkt: "Noooooit weer een spreekbeurt!" Grote kans dat je je hele leven angstig blijft als je in een groep iets moet vertellen, omdat het je een gevoel van 'gevaar!' geeft. Zo'n inprenting is altijd zo kort mogelijk en daardoor vaak ongenuanceerd. En soms trek je een verkeerde conclusie. Als je moeder je zegt niet bij vreemde mannen in de auto te stappen, en ze laat je weten dat dat erg gevaarlijk is, dan kun je je als jong kind inprenten: “Nooit met mannen meegaan!” of “nooit in een auto stappen!” of “nooit een vreemde vertrouwen!”. Vooral inprentingen uit je jeugd kunnen lastig zijn. Als jong kind trek je regelmatig verkeerde conclusies.

Bij elke tegenslag kun je je iets hebben ingeprent dat nu nog als ‘veiligheidssysteem’ werkt in je onderbewuste.

“Dáár kwam het door dus dát doen we nooit weer!” En die inprenting maakt je angstig, je verlamt of blokkeert. Soms zit zo’n oude inprenting zo diep dat het lichamelijke klachten veroorzaakt, bijvoorbeeld benauwdheid (adem inhouden dan vinden ze me niet en ben ik veilig), onvruchtbaarheid (ik mag niet zwanger worden) of depressie.

Wat doe je eraan?

Met je gezonde verstand kun je dit niet veranderen, omdat het een veiligheids-reflex is geworden. Pas als de oorspronkelijke inprenting en de oorspronkelijke situatie weer bewust zijn geworden kun je een nieuwe, betere conclusie trekken. Dan is de inprenting ontkracht. En als je dan ook nog de oorspronkelijke situatie anders opslaat in je geheugen dan stroomt de energie weer.

Een jonge vrouw probeert al jaren zwanger te worden. Ze vertelt dat haar ouders niet genoeg aandacht en liefde voor haar hadden. En ik hoor haar als driejarig kind boos denken “…dan moet je geen kinderen nemen!”. Terwijl ze bedoelde: “Als je niet genoeg aandacht en liefde voor je kind hebt, dan…” maar wat ze zich heeft ingeprent was alleen: “Je moet geen kinderen nemen”. Met een visualisatie wordt dit rechtgezet.

Daarna mailde ze mij: “…We hebben vanmiddag duidelijk iets veranderd in mijn uitstraling en aura!”.

Lees het hele verhaal hier.

 

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

 

 

  1. Beste Jackelien,
    Anderhalf jaar geleden was ik bij je, omdat ik maar niet zwanger kon worden. De doktoren vertelden me dat ik bijna in de vervroegde overgang zou zitten en dat zwanger worden nagenoeg onmogelijk was. Dat bleek ook uit tests. Ik had al een ICSI behandeling achter de rug en ze gaven ons maar een paar procent kans op een succesvolle behandeling. In die tijd ben ik bij je geweest en heb je me geholpen met visualisaties. De tweede en laatste ICSI poging resulteerde in 1 bevruchting en deze bevruchting is uitgegroeid tot een heel mooi, lief en tevreden meisje. Een wonder! Ik wil je hierbij heel erg bedanken voor de hulp die je me gegeven hebt!
  1. Ik heb door mijn burn-out periode dit mogen ervaren. Gedurende de gesprekken met mijn psychotherapeut werd ik mij bewust van mijn gedragingen in bepaalde situaties. Situaties uit het verleden. Ik was mijn eigen blokkade en met tijd en wijle kom ik soms nog weleens een oude valkuil tegen. Die herken ik nu. Ik weet nu dat ik het waard ben en ik weet ook dat iedereen het waard is. Gedachtes, herinneringen kunnen blokkades vormen en dat is zonde. Ik ervaar jouw inspiratiemail als erg verhelderend en bevestigend en inspirerend, waar ik op moet letten bij mijzelf en bij anderen. Dank daarvoor.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven