praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Je lijf en je gezondheid

 

Nog steeds klachten sinds een ongeluk

Na een ongeluk kun je nog jaren klachten houden, terwijl lichamelijk alles in orde lijkt. Dan zit de schrik nog in je lijf.

Auteursrecht: ginosphotos / 123RF Stockfoto

Je lichaam heeft een eigen geheugen. Dat merk je als je klachten hebt overgehouden aan een ongeluk. Het lichaam is al hersteld. Wonden zijn genezen en botten zijn weer vastgegroeid. Op foto’s lijkt alles prima. Heb je dan toch nog klachten, dan kan dat liggen aan het lichaamsgeheugen. Het lichaam 'onthoudt' het ongeluk, om de volgende keer beter voorbereid te zijn.

Op het moment van een ongeluk schrik je. Je verstijft. Juist daardoor komt de klap harder aan.

Wat er verder gebeurt (verrekte spieren, bloeduitstorting, botbreuk, hersenschudding, zwelling, enz.) maakt op het lichaam zelf zoveel indruk dat het als het ware wordt vastgehouden. Je lichaam blijft in die toestand hangen.

De klap van het ongeluk lijkt in je lichaam geprint te zijn.

Die ene spier blijft stijf. De pijn zit er nog. Bewegen blijft lastig. Als het om hoofd en nek gaat kun je klachten blijven houden zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid of concentratieproblemen. Als het om de nek gaat noemen ze het whiplash. Soms verschuift er iets in de nek door de klap. Vaak maar heel minimaal. Soms komt er daardoor een zenuw of bloedvat in de knel.

Whiplash is de schrik die nog vast zit in het lichaam.

De spieren verstijven om het hoofd te beschermen. En ze blijven stijf. Ze verkrampen. Voor het geval dat er nog eens zo'n ongeluk gebeurt. Maar juist door die verkramping blijven de klachten bestaan. Eigenlijk reageert je lichaam net zoals je zelf doet. Ben je ooit uitgegleden op ijs? Dan zul je nu nog angst voelen als je op ijs loopt.

De angst wil je waarschuwen: Gevaar! Die angst kun je afleren.

Door toch steeds weer op ijs te lopen wen je er aan. Dan zal de angst langzaam minder worden. Dan zul je ook minder gespannen zijn op het ijs. Het is alsof je jezelf eerst moet bewijzen dat het veilig is. Dan pas kun je ontspannen. Net zo: Na een ongeluk moet je jezelf bewijzen dat het verkeer veilig is. Door weer op de fiets te stappen of in de auto. Jouw eigen angst wordt dan minder. Je hele lichaam zal minder gespannen zijn dan vlak na het ongeluk.

De angst van het lichaam zélf is dan nog niet weg. Omdat het is ingeprent in het lichaamsgeheugen.

En dat lichaamsgeheugen is een stuk trager dan de rest. Hoe krijg je die lichamelijke klachten weer uit je lijf? Heb je klachten overgehouden aan een ongeluk? Dan zul je je lichaam moeten geruststellen. Vertel je lichaam (je nek, je schouder, je hoofd) dat het veilig is. Dat alles nú in orde is. Dat het mag ontspannen. 

Met visualisatie kun je het ongeluk ontladen.

Net zoals je een emotioneel trauma ontlaadt. Heb je daar een beetje hulp bij nodig, maak dan een afspraak.

Over hulp na een ernstig ongeluk:

  1. Hoi Jackelien, 
    Ik merkte vandaag echt verschil na je behandeling. Mijn zoon was weer vrolijk en niet zo geïrriteerd en opstandig. Hij was weer aan het lachen en gek doen. Ik ben ook zeker dat het beter is dan 5 weken geleden. Hij ziet er ook veel beter uit vind ik. Zijn ogen zien er veel beter uit. Hij komt van zo ver en doet het zoooo goed vind ik. Ik denk dat alles helpt wat je doet, dus ik hoor ook graag van jou of je nog meer voor hem kunt betekenen. Heel erg bedankt voor je hulp!

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven