praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Je lijf en je gezondheid

 

Lang leve PMS!

Ben je tijdens die pms dagen niet jezelf, of juist veel méér jezelf?

Lang leve PMS! Die paar heerlijke dagen dat je gewoon zegt wat je ervan vindt, die dagen dat je moppert en klaagt over alles wat je niet bevalt, die dagen dat je je strijdlust inzet, voor jezelf op komt en je grenzen aangeeft! Tenminste, als je dat mag van jezelf.Vrouwen passen zich over het algemeen veel te veel aan.

Houden veel te veel rekening met anderen. Zetten zichzelf vaak op de tweede plaats. Dat zal wel in de genen zitten. Of in de opvoeding. Dat is vast handig als je kinderen moet opvoeden. Maar daar word je niet blij van. Veel vrouwen hebben diep van binnen een onvrede die ze zelf niet begrijpen. En die ze ook niet wíllen voelen. En dat komt er opeens allemaal uit, vlak voor de menstruatie.

Elke natuurlijke cyclus komt op hetzelfde neer: Een afwisseling van opbouwen en loslaten.

Of het nu gaat om de jaargetijden, het dagritme, de levensfasen of de ademhaling: De eerste helft is altijd opbouw, groei, expansie, en de laatste helft is loslaten en weer tot de kern komen.

De vrouwelijke hormonen zorgen voor opbouw van de baarmoederwand. Het hele lichaam wordt klaargemaakt voor een zwangerschap. Tot aan de eisprong. Komt er dan geen bevruchting, dan komt de fase van loslaten: de rommel wordt opgeruimd.

Lichamelijk en emotioneel wordt alles losgelaten wat niet meer nodig is.

Lichamelijk is dat de baarmoederwand en het eitje dat niet bevrucht is. Maar we hebben het nu over de emotionele kant: Weggestopte emoties zoals ergernis en frustratie komen naar de oppervlakte en kunnen dan losgelaten worden. De rest van de maand wil je eigenlijk niet weten wat je dwars zit. Je past je aan en je gaat gewoon dóór. Maar die dagen voor de menstruatie ben je je behoorlijk bewust van wat jou irriteert. En dus ook van hoe je het anders wilt. Dus mopper je.

Probeer het eens andersom te zien. Tijdens die PMS-dagen kun je juist méér jezelf zijn.

PMS is niet die irritante tijd dat je niet lekker in je vel zit. Je zit altijd al niet lekker in je vel. Tijdens die PMS-dagen kun je juist méér jezelf zijn. Zonder je aan te passen of emoties weg te stoppen. PMS is juist de uitlaatklep voor je frustratie, waardoor je er de rest van de maand weer tegen kunt. Laten we het Persoonlijke Maandelijkse Strijdlust noemen! Doe er iets mee! Je bent je méér bewust van wat je wilt, dus maak daar gebruik van. Zorg dat dingen veranderen. Maak afspraken. Zet ze aan het werk.

Bijt maar van je af! Laat zien wie je bent.

Zeg wat je denkt, en vertel ze wat je wilt. Dat mag. Elke dag van de maand.

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

  1. Dag Jackelien,
    Zo kijk ik er ook precies tegenaan! Dat vind mijn man heel jammer. Want ik zeg gewoon dat de boodschap misschien wat chagrijnig verpakt is, maar de inhoud wel degelijk mijn blijvende mening is. Al draag ik dat de rest van de maand misschien wat minder voortvarend uit.
  1. Na lang nadenken over hormoonspiegels, heb ik mij afgevraagd of voor mannen de wereld er misschien wel altijd zo uit ziet als voor vrouwen tijdens die PMS-dagen?

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven