praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Je lijf en je gezondheid

 

Grote schoonmaak

De lente is de ideale tijd om op te ruimen en schoon te maken: in je hoofd, in je agenda, in je lijf en in je huis.

Jaaaaaaaaaaaaaa het is lente!!!  De zon schijnt, het wordt wat warmer, kortom het is tijd om de ramen open te zetten en een frisse wind door je huis te laten waaien. En door je lichaam. En door je hoofd! Tijd voor de grote schoonmaak! Het is nu tijd om knopen door te hakken en meer ruimte te maken voor jezelf. Tijd om rommel op te ruimen. In je lichaam, in je emoties, in je onderbewuste, in je leven. Alles wat je niet langer wilt meezeulen gaat bij de vuilnis. En aangezien je huis symbool staat voor jezelf kan dat mooi samengaan!

Je lichaam is net een fabriek. Er wordt warmte, spierkracht en denkvermogen geproduceerd.

En daarvoor is voedsel nodig als grondstof. En net zoals in andere fabrieken komen er afvalstoffen vrij bij het productieproces. Er is water nodig om de afvalstoffen af te voeren, en dan worden giftige stoffen uit het lichaam verwijderd met de urine en ontlasting, of door ze uit te ademen. Als dat allemaal goed gaat is je lichaam van binnen mooi schoon. Maar als het allemaal niet zo lekker loopt hopen zich in het lichaam afvalstoffen op. Vooral in de winter, als je minder beweegt en minder frisse lucht inademt, loopt het uitscheidingsproces niet helemaal vlekkenloos. Er blijven onverteerde resten achter in de darmen (slakken noemen we dat), afvalstoffen komen door de huid naar buiten (pukkeltjes en puistjes) en er worden giftige stoffen opgeslagen in de vetcellen. Door al die giftige stoffen in je lichaam hebben de lever en de nieren het zwaar. Ook daar kunnen dan giftige stoffen worden opgeslagen.

Hoe houd je grote schoonmaak in je lichaam?

Dat kan op verschillende manieren, bv door sport, met zuiverende kruidenthee, voorjaarssoep, met een basen-dieetje van 5 dagen, of door sapvasten. Meer daarover lees je hier op de website.

En natuurlijk: Visualiseren! 

Visualiseren is een krachtige techniek waarmee je via je onderbewuste veranderingen kunt brengen in jezelf, je lichaam, je denken, je emoties, enz. Als je je voorstelt dat je onder een waterval staat, en dat het water alle spanning, vermoeidheid, pijn, enz van je afspoelt, dan geef je je onderbewuste opdracht om het los te laten. Stel het je levendig voor, en vóél het wegspoelen! Verderop in deze Inspiratiemail tips om je lichaam 'schoon' te visualiseren.

Ook je hoofd kan een lenteschoonmaakbeurt gebruiken.

Als je er niet bij stilstaat gaan je hersenen op routine werken. Dan wordt het een sleur in je hoofd. Dan sta je niet meer open voor frisse ideeën, voor nieuwe mogelijkheden. Veel mensen worden in de winter wat somber of knorrig. Soms ben je zo aan het piekeren dat je hoofd er vol van zit. Soms zijn er zorgen die je zo bezighouden dat het in je hoofd lijkt vast te zitten. Dan wordt het wel tijd om je hoofd leeg te laten waaien. Ook daarvoor: zie de tips verderop.

Ook je onderbewuste kan een grote schoonmaakbeurt gebruiken.

Wat er in je jeugd is gebeurd (of bij je laatste werkgever, of in je vorige relatie) kan je nog zo dwarszitten dat je nog dagelijks boosheid of verdriet voelt. Of je bent al jaren moe omdat er in je onderbewuste iets zit dat energie vreet. Dan is het nu tijd om het op te ruimen. Maar omdat het in je onderbewuste zit (niet bewust is) heb je daar wel een beetje hulp bij nodig. Ik geef je net dat zetje, en met een beetje huiswerk maak je het zelf af.

Misschien is het ook tijd om op te ruimen in je leven. Kies voor dingen (mensen, bezigheden) die je energie geven.

Wat niet meer bij je past kun je loslaten. Dingen die je al een tijdje dwars zitten kun je nu uitspreken en oplossen. Het is nu tijd om knopen door te hakken en meer ruimte te maken voor jezelf. Wat je energie geeft mag je méér doen, wat je energie kost kun je misschien wat minder doen? Zoek mensen die je stimuleren en inspireren. Mensen die je blokkeren kun je beter niet te vaak zien...

En ten slotte kun je jezelf "opruimen en schoonmaken" door symbolisch je huis op te ruimen en schoon te maken.

Je huis symboliseert ‘Jezelf’. Zoals op mijn website staat over symboliek in dromen:

       Een huis zegt iets over wie jij bent.

 • Woonkamer: Het sociale, wat je anderen laat zien van jezelf.
 • Kelder: Onderbewuste. Water in de kelder = onverwerkte emoties in je onderbewuste.
 • Keuken: Hoe je met voeding omgaat, ook psychische voeding, inspiratie.
 • Zolder: Je denken, je hoofd. Een zolder vol oude spullen betekent dat je hoofd vol zit met oude gedachten. 
 • Slaapkamer: Rust en intimiteit.
 • Badkamer: Zuiveren.
 • Toilet: Loslaten.
 • Tuin, planten: Energie, levenskracht.  Maar een overwoekerde tuin kan betekenen dat alles je teveel wordt.

Welk deel van jezelf is aan een schoonmaakbeurt toe? Teveel bezigheden waardoor je het overzicht kwijt raakt? Maak dan de tuin weer overzichtelijk. Zorg je slecht voor jezelf? Ruim de keukenkastjes op. Last van negatieve gedachten? Ruim dan de zolder op. Last van oude herinneringen of emoties die steeds weer terugkomen? Ruim dan de kelder op. Wat je niet meer nodig hebt gaat bij de vuilnis. Daarmee schep je orde in je hoofd en in je emoties.

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

Tips:

 • Net zo als je in je huis de ramen openzet kun je je voorstellen dat je in je hoofd ramen openzet. Laat alle stress, alle zorgen, alle gedachten er uit waaien.
 • Stel je voor dat je onder een waterval staat. Laat die waterval dwars door je lichaam heen spoelen. Spoel alle rotzooi eruit, alle pijntjes, alle kwaaltjes. Laat het door je lever stromen, door je nieren, door alle organen en spoel alle gifstoffen eruit. Laat het door je darmen stromen en spoel zo de 'slakken' uit je darmen.
 • Spoel water door je hersens en spoel alle negatieve gedachten eruit, alle zorgen, alle gepieker, ach spoel gewoon alle gedachten weg. Lekker opgeruimd!
 • Adem alle rotzooi uit je lijf! Adem je longen schoon! Adem je hoofdpijn weg.
 • Hier in Twente branden we met Pasen grote paasvuren. Al het snoeiafval wordt opgehaald en op een grote hoop gegooid, en als het gaat schemeren steken we dat in brand. Visualiseer hoe je je eigen paasvuur maakt: gooi alle oude overtuigingen, oude boosheid en verdriet, oude ruzies op een hoop in je tuin en steek het in brand. Blijf hiernaar kijken tot het helemaal is opgebrand. Of schrijf het op briefjes en gooi die in een kampvuur.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven