praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Je lijf en je gezondheid

 

Een hartverwarmende thuiskomst in de herfst

Het ervaren van de jaargetijden gaat veel dieper dan je misschien denkt. Ons stukje aarde gaat elk jaar door een transformatiecyclus, elk jaargetijde is een stap vooruit, en als de cirkel rond is ben je niet weer op dezelfde plek, maar een ervaring rijker. Elk seizoen heeft zijn eigen energie, en die energie regelt de processen in de natuur, het gedrag van dieren, en het heeft ook een invloed op het onderbewuste van ons, mensen.

Zoals een boom in de lente bladeren en bloemen maakt, in de zomer vruchten voortbrengt, in de herfst zijn vruchten (zaden) en bladeren laat vallen, en in de winter diep in zichzelf lijkt te wachten op de lente, zo hebben mensen in de lente wilde plannen en verwachtingen, in de zomer is er feest en vrolijkheid, in de herfst worden we bewuster van onszelf, en in de winter doen we het rustiger aan. 

Als het herfst wordt keert de levensenergie naar binnen.

Je zoekt de gezelligheid meer in je eigen huis, in je eigen gezin, in jezelf. Maar je keert ook psychisch meer naar binnen, naar je gevoel en je verleden. Je gedachten dwalen meer af naar vroeger. In de herfst wordt de balans opgemaakt: Wat heb je, wat wil je houden, wat wil je loslaten, wat wil je zaaien voor het nieuwe jaar? Wat is waardevol voor jou? Dat mag je nu koesteren in je diepe binnenste, terwijl buiten de stormen alles wegblazen wat jij hebt losgelaten. Zodat wat de volgende zomer jou zal brengen meer is afgestemd op wat jij wilt. Dus nú moet je die keuze maken. Laat alles waar je geen energie meer in wilt steken maar los.

De herfst is een tijd van inkeer, van 'thuiskomen bij jezelf'.

Daar kan het heerlijk warm en geborgen voelen, maar ook leeg, eenzaam en koud. Wat koester jij in je binnenste? De warme gloed van liefdevolle geborgenheid? Of voel jij alleen het gemis van liefde, aandacht, steun, troost, waardering? Heb jij daar een donker gat omdat je ouders jouw behoefte aan liefde en waardering niet konden vervullen? De pijn van dat gemis kun je niet zomaar loslaten, want dat zit heel diep. Dat heb je afgesloten, daar wil je niet meer mee geconfronteerd worden. Dat zul je op een andere manier moeten oplossen.

Een voorbeeld.

Anne had klachten in de borstkas. Dat verwijst meestal naar problemen met "je eigen ruimte innemen, er mogen zijn". Ik voelde dat er heftige emoties uit de kindertijd 'vastzaten' in de longen, en daar irritatie veroorzaakten. En ik voelde dat dat te maken had met haar moeder. Anne vertelde dat haar moeder nooit tijd voor haar had, ze was altijd anderen aan het verzorgen en verwaarloosde haar eigen gezin. Daardoor had Anne het gevoel niet belangrijk te zijn. Anne zelf had ook kinderen en vond dat zij altijd voor haar kinderen moest klaarstaan (ze wilde niet dezelfde fout maken als haar moeder), waardoor zij nauwelijks tijd voor zichzelf nam, nooit eens iets leuks voor zichzelf deed, geen ruimte had voor zichzelf. Maar het beeld dat Anne had van haar moeder, was gekleurd door haar beleving als kind. De emoties en herinneringen van verschillende kinderen uit hetzelfde gezin kunnen heel verschillend zijn. Die ene dag dat je zo boos was herinner je je nu nog, maar met het etiketje "zo was het altijd" erop. Het verdriet voel je nog, maar de leuke, fijne, gezellige dagen ben je vergeten. Het denken blijft in oude overtuigingen hangen.

  1. In een visualisatie leidde ik Anne naar een ander deel van het bewustzijn, voorbij het denken. Daar zag zij ook andere kanten van haar moeder. De rol van haar moeder werd duidelijker, zij kreeg meer begrip en kon daardoor ook de boosheid en het verdriet een plek geven. De warmte, liefde en troost die zij als kind zo gemist had voelde zij nu stromen. Dat voelt echt als een warme thuiskomst. Zij schreef later: "Door het consult heb ik wel inzicht gekregen over de rol van mijn moeder. Ik kan haar wel meer loslaten. Ik voel ook dat ikzelf belangrijker ben geworden, zonder anderen te verwaarlozen."

Met een goede, gerichte visualisatie kun je trauma's oplossen.

Tijdens zo'n consult wordt het verleden niet opgerakeld, er wordt niet uitgebreid gepraat, je hoeft niets te her-beleven. Je visualiseert alleen. Je stelt je voor dat...  Daarmee hef je emotionele blokkades op, de energie gaat weer stromen en alle pijn en verdriet kan zomaar wegstromen. Dan voel je (weer) de liefde en geborgenheid die je zo nodig had, dan voel je je weer warm en liefdevol van binnen. Dit kun je helaas niet zelf thuis doen, de kans is dan groot dat je juist in emoties en herinneringen blijft hangen. Onder mijn begeleiding ga je er snel doorheen, meestal is één consult voldoende om er zelf mee verder te kunnen.

 

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven