praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemail: Onbegrepen klachten en hooggevoeligheid

Waarom hebben hooggevoeligen vaak vage klachten waar de dokter niets van begrijpt?

Het is normaal dat alle ‘waarden’ in het lichaam schommelen. Bloeddruk, suikerspiegel, Ph-waarde, cholesterol, melatonine, maagsap, gal, hormonen, alles is op een ander moment hoger of lager dan die ene keer dat de dokter het heeft gemeten. Nou zijn er ‘normale’ waarden, en alles wat daar ver boven of onder zit is niet goed. Bv de suikerspiegel schommelt normaal tussen de 4 en 8 mmol. Wordt de waarde 11 mmol dan heb je officieel suikerziekte. Tussen de 8 en de 11 is het dus wel erg hoog, maar nog geen suikerziekte. En zo zijn er voor alle stofjes in het lichaam ‘normale waarden’ bepaald, en ‘ziekte’ waarden. Met daartussen een groot grijs gebied.

Als je van bepaalde stofjes teveel of te weinig hebt, dan raak je uit balans. En dat kan klachten geven. Maar de één voelt zich nog kiplekker bij grote afwijkingen, terwijl een ander zich al beroerd voelt bij schommelingen binnen het ‘normale’ gebied. Ben jij zo iemand die nergens last van heeft, dan kan er in je lichaam iets behoorlijk uit balans zijn zonder dat je het in de gaten hebt. Tegen de tijd dat je beseft dat er iets niet in orde is, is het al in een ernstigere fase. Het voordeel is dat de artsen dan ook direct zien wat er aan de hand is omdat het al zichtbaar of meetbaar is.

Ben je hooggevoelig dan voel je eerder dat je uit balans bent. Veel hooggevoeligen voelen zich beroerd, gaan naar de dokter en krijgen keer op keer te horen: “Niets aan de hand”. Ben je dan een aansteller of een hypochonder? Of gewoon hooggevoelig en dus eerder uit balans? Eigenlijk komt het er op neer dat er geen naam is voor jouw klachten, want het mag pas ziekte genoemd worden als je bloedwaarden of je aantal stofjes nog erger van de norm afwijken.

Je kunt ook een tekort aan suikers in je bloed hebben. Als mensen met suikerziekte teveel insuline gebruiken of te weinig eten dan kan de suikerspiegel zakken onder de 3,5. Dat kan allerlei klachten geven, waaronder concentratieproblemen, trillen, verwardheid, sufheid (en als de suikerspiegel nog verder daalt kun je zelfs in coma raken). Opvallend is, dat veel hooggevoeligen die zeggen “allerlei vage klachten” te hebben, vergelijkbare verschijnselen hebben. Maar dan bij een ‘nog normaal’ lage suikerspiegel.

Ik heb nu weer de suikerspiegel als voorbeeld genomen maar ook voor andere stofjes en hormonen geldt: Elk teveel of tekort kan klachten geven.

Begrijp me niet verkeerd: De medische wereld is ontzettend goed in het onderzoeken van de oorzaak van klachten. Maar vage klachten zijn helemaal niet vaag. Buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid enz zijn heel duidelijke klachten. Maar als de artsen het niet kunnen verklaren omdat volgens hun scorelijstjes “er geen reden voor is”, dan zijn het dus onbegrepen klachten. Misschien dat deze klachten wel begrepen zouden worden als voor hooggevoeligen de scorelijsten werden aangepast. Als erkend zou worden dat “een beetje hoog” en “een beetje laag” ook echte klachten kunnen geven als je daar gevoelig voor bent.

Lees ook: Hooggevoeligheid is een auraprobleem

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

 1. Hoi Jackelien,
  Een tijdje terug had je een onderwerp over het feit dat de medische wereld achter liep met de waarden voor hooggevoelige mensen (Dat is bovenstaande). Ik krijg na bloed onderzoeken steeds te horen dat het binnen de algemene waarden ligt. En dat wanneer ik een ander merk medicijnen krijg en gelijk achteruit ga de ontkenning dat het aan de medicijnen kan liggen. Want het hoofdbestanddeel is gewoon hetzelfde. Heel frustrerend, want de artsen zeggen dat er niets aan de hand is, maar mijn lijf laat me iets anders weten. Iets wat voor de gemoedsrust niet echt gunstig is, want waar moet ik nu op afgaan? Ik denk echt dat het door de andere medicatie komt, maar hoor overal dat het daar niet aan kan liggen! Maar de laatste volle maan werd ik helemaal GEK zo onrustig en onzeker en huilerig was ik. Veeeel erger dan normaal. Mijn vraag; Heb je dat vaker gehoord van hooggevoelige mensen? (Dokter noemt het overgevoelig is dat hetzelfde? In mijn beleving is overgevoelig aanstellerig.)
  Groetjes Irena

Hallo Irena,


Ja ik hoor vaker dat hooggevoeligen enorm moeten wennen aan medicijnen, of helemaal niet tegen medicijnen kunnen, of in ieder geval veel minder nodig hebben dan de dokter zegt. En dan zegt de dokter "met die hoeveelheid kán het helemaal niet werken."
Ook volle maan is voor veel hooggevoeligen een tijd dat het lichaam meer aktief is (onrustig), ook 's nachts. Ik weet ook van een cafémedewerker dat er rond volle maan veel meer gedronken wordt. Alles wat invloed heeft, heeft op hooggevoeligen méér invloed.
Dus ook positieve invloed! En daar kun je gebruik van maken. Positief denken, mediteren, visualiseren, de zon, rust, de natuur hebben op jou meer positieve invloed dan op anderen. 

Jouw dokter noemt het overgevoeligheid. Maar dan bedoelt hij niet aanstellerig, maar overgevoelig als 'net niet echt allergisch'. Zoals je overgevoelig kunt zijn voor aardbeiën of pinda's. Wel last maar geen allergie-stofjes in je bloed.

Groetjes, Jackelien

 1. ...Mooie inspiratiemail trouwens deze week- we gaan de massage bij onze kinderen zeker uitproberen. Heel herkenbaar verhaal namelijk! (De massage stond bij de tips die alleen in de Inspiratiemail staan, en niet op de website)
 1. Dank voor je nieuwsbrief!
  Inspirerend elke keer weer!
  Mooi om zo bewustwording in de wereld te zetten.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven