praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit

Als je hoogsensitief bent, dan kan het lastig zijn om beslissingen te nemen.

En wel om twee redenen. Ten eerste: het is eng. En ten tweede: Omdat je teveel bent afgestemd op anderen, is het lastig te voelen wat voor jou zelf belangrijk is.

Beslissingen nemen is eng. Elke beslissing die je neemt heeft gevolgen. En als JIJ die beslissing neemt, dan kun je je verantwoordelijk voelen voor de gevolgen. Je probeert van tevoren precies te voorzien wat er zal gebeuren als je die beslissing neemt. Wat zal er gebeuren als je “Ja” zegt? En wat gebeurt er als je “Nee” zegt? Alle mogelijke scenario’s komen langs. Maar soms loopt het na een beslissing toch anders dan je in gedachten had. Dat weet je uit ervaring. Dus nu denk je wel drie keer zo lang na voordat je een knoop durft door te hakken.

 

 

Sommige dingen zijn gewoon niet van tevoren te overzien.

Bijvoorbeeld als je besluit naar een ander land te verhuizen. Je kúnt niet weten wat er dan allemaal op je af gaat komen. Als je móét verhuizen kun je het aan de omstandigheden wijten als er iets niet gaat zoals gepland. Maar als je zelf wilde verhuizen dan is het dus je eigen schuld als er iets mis gaat. Want het was jouw beslissing.

 

Mensen die hoogsensitief zijn hebben hier meer last van dan anderen.

Jouw emoties zijn sterker. Er gaan té veel scenario’s door je hoofd. Wat voor een ander spannend is is voor jou eng. Bovendien kun je al overprikkeld raken door je eigen gepieker. Vaak wordt het dan makkelijker als je het een “keuze” noemt in plaats van “beslissing”. Dat haalt de lading er een beetje af.

 

Soms loopt het anders dan je had voorzien. Maar het kan ook béter uitpakken.

Het kan meevallen. Er kunnen nieuwe mogelijkheden op je pad komen. Kijk eens terug in je leven. Denk je nu niet bij veel van die beslissingen: Dat had ik veel eerder moeten doen? Kortom: nadenken mag. Piekeren en tobben hoeft niet. Jaag die beren van de weg en kijk wat er werkelijk voor je ligt.

 

Je wilt alleen een beslissing nemen als het goed voelt.

Maar als het goed voelt voor jou, kon het wel eens minder goed voelen voor de ander. Ook als je alleen maar verwácht dat die ander er verdrietig om zal zijn, voelt het voor jou niet goed. En dus kun je niet doorzetten. Je laat het liever zoals het is. Je past je wel aan. Dat doe je dan vooral in relaties.

 

Jij gaat liever verder met jouw onvrede dan met het verdriet van je toekomstige ex.

Maar ook met kleinere beslissingen is het lastig. Als je een avondje weg wilt maar je weet dat je partner liever niet alleen thuis is… Als je iets wilt kopen maar je partner wil voor iets anders sparen… Als je graag lekker eet maar je partner wil geen knoflook of vis ruiken… Dan laten hoogsensitieve mensen hun eigen keuze vaak schieten, en passen ze zich aan aan de wensen van hun partner.

Daarom is “nee” zeggen ook vaak lastig voor hsp-ers. Je wilt die ander niet teleurstellen.

 

 

Hoe kun je makkelijker een beslissing nemen?

  • Zorg dat je alleen bent, in je eigen omgeving, als je de beslissing neemt. Je staat op dat moment niet onder invloed van de energie van anderen. Dan heb je in ieder geval helder wát je wilt beslissen. Twijfel je dan weer als je het wilt gaan zeggen? Jij had de beslissing al genomen. Die twijfel komt door het aanvoelen van de ander. Laat maar los. Die ander kan voor zichzelf zorgen.
  • Als je de ander gaat zeggen wat je hebt besloten, dan is het belangrijk dat je je afsluit voor de emoties en energie van die ander. Dat betekent dat je zorgt dat het niet jouw energieveld binnen komt. De emoties van die ander mogen er best zijn. Maar niet in jouw energieveld.
  • Hoe sluit je je energieveld af voor de emoties van anderen? Het internet staat vol tips die niet werken. Een bal van licht om je heen visualiseren, bijvoorbeeld. Sommigen worden daar juist ontvankelijker van. Hoe dan wel? Het is belangrijk dat je je eigen energieveld klein houdt. Een beschermende laag er omheen visualiseren werkt natuurlijk alleen als je hele energieveld daar binnen valt.
  • Er is een reden waarom jij de emoties van anderen zo laat binnen komen. Vaak heeft dat te maken met veiligheid in je jeugd. Daardoor heb je een behoefte om te weten hoe anderen zich voelen. Je hebt die gevoeligheid ontwikkeld om je te beschermen, maar het geeft je juist onrust. Als die reden is opgelost, hoef jij niet meer als een spons alles op te zuigen. Dan wordt het nemen van beslissingen ook een heel stuk makkelijker.

 

En wat de angst voor de gevolgen van je beslissing betreft:

Ik heb eens een mooie vergelijking gelezen. Stel je moet in het donker 200 kilometer rijden met je auto. De koplampen schijnen alleen op de eerste 50 meter van de weg. Alles daar achter is donker. Daar zijn bochten en kruisingen, verkeerslichten en waarschuwingsborden, maar die kun je nu nog niet zien. Jij ziet maar 50 meter van de weg. En dat is prima. Je hoeft altijd alleen maar te reageren op wat je die eerste 50 meter tegenkomt. De rest komt later wel. Ook al zie je altijd maar 50 meter, toch kom je wel veilig op je bestemming aan. Alles komt goed!

 

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven