praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Communicatie en relaties

 

Wat verwacht je nou eigenlijk?

Word je steeds weer teleurgesteld (in je relatie, in het leven, in jezelf? Misschien verwacht je teveel.

Het leven is eng als er allerlei onverwachte dingen gebeuren. Daarom voelt het prettig als je denkt dat je weet wat er zal gebeuren. Als je wat meer ervaringen hebt met het leven, met sociaal gedrag, met bepaalde mensen, dan weet je wat je kunt verwachten. En dat geeft een veilig gevoel. Alsof je er controle over hebt. Maar wat je verwacht zal niet altijd gebeuren. En dat kan een hoop frustratie opleveren. Heb je positieve verwachtingen dan kun je teleurgesteld worden, maar negatieve verwachtingen komen vaak uit. Rara hoe kan dat.

Voorbeelden van negatieve verwachtingen: Mijn vriend zal het wel niks vinden...

...Mijn buurvrouw zal wel weer gaan klagen, ik zal wel weer geen parkeerplaats kunnen vinden, als ik maar geen hoofdpijn krijg (maar dat verwacht ik eigenlijk wel), ik heb ook altijd pech, het stoplicht staat altijd op rood als ik eraan kom. Met dit soort verwachtingen zie je de wereld door een gekleurde bril, je ziet de bevestiging van wat je al verwacht had.

Verwachtingen hebben kan een gewoonte worden. Het wordt jouw beeld van hoe de wereld in elkaar steekt.

Je past je gedrag erop aan. Als je net een ander kapsel hebt verwacht je misschien complimenten. Als je klaagt over je artrose verwacht je medeleven. Als je jarig bent verwacht je misschien ontbijt op bed en een romantisch diner. En je hebt ook al duideijk gemaakt welk cadeau je wilt. Als de ander dan niet doet wat je verwacht kun je echt van slag zijn. Misschien vind je zelfs dat die ander het helemaal verkeerd doet. Dat de ander arrogant is, onfatsoenlijk, egoïstisch, want “het hoort nu eenmaal zo!”

Vaak ben je best bereid te voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Dan maak je braaf de verwachte complimenten, geef je braaf alle verwachte aandacht, hulp en steun. Maar verwachtingen kunnen ook aanvoelen als emotionele dwang. Bijvoorbeeld tussen familieleden of onder collega's kunnen verwachtingen heel belastend zijn. Vind jij het fijn als iemand van jou verwacht dat je wel zult komen opdraven, dat je het verplichte compliment zult maken, dat jij het karweitje wel even opknapt? Ik denk dat je dat allemaal liever uit vrije wilt doet dan “omdat dat van je verwacht wordt”.

Met je verwachtingen dwing je de ander een keuze te maken: eraan voldoen of niet. Dat geeft spanning.

Ken je dit? Je wilt graag dat je partner helpt in de huishouding, en dus ga je zuchten en steunen zodat hij zal zien hoe moeilijk je het hebt en dan zal hij je wel helpen…  Dat werkt niet. Want je partner voelt zich onder druk gezet, of hij snapt jouw hint niet, of hij vindt gewoon dat jij de afwas best mag laten staan, maar voelt zich niet geroepen om het van je over te nemen. Als je iets van een ander wilt kun je het beter gewoon vragen. Da’s veel duidelijker.

Stel dat je nooit meer iets zou verwachten. Dan kun je ook niet teleurgesteld worden.

Dan zie je alles wat er gebeurt zoals het is en niet door de gekleurde bril van je verwachtingen. Als je niets meer verwacht kan alles leuk zijn, kun je spontaan zijn, kunnen er onverwachte meevallers zijn. En als er iets minder leuks gebeurt wordt het er echt niet erger op als je het niet al verwacht had. Eerder andersom: Had je al verwacht dat alle stoplichten op rood zouden staan, dan komt er ook nog eens een emotionele lading bij.

Als je niets verwacht van anderen laat je de ander vrij en zal de relatie/vriendschap er alleen maar beter door worden.

Krijg je te horen dat ze nu geen zin heeft of geen tijd, dan is dat toch niet erg? Dan kun je een andere oplossing zoeken. Als je niets verwacht is alles mogelijk. Je laat de ander vrij om te doen wat hem/haar zelf goed lijkt. Ook als dat iets anders is dan wat jij in gedachten had.

Kun jij jezelf (en dus ook de ander) bevrijden van je verwachtingen?

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

  1. Nou, je timing is perfect :-) was fijn om je tekst even te lezen over verwachtingen, je stuurt het voor mij persoonlijk precies op het juiste moment :-)

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven