praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Communicatie en relaties

 

Wat je ziet ben je zelf

Wat je ziet in een ander, is jouw interpretatie. Jouw beeld. Kun je de ander weer helemaal zien zoals hij is?

Alles wat we zien bestaat uit vlekken, lijnen en kleuren. Een pasgeboren baby ziet alleen maar bewegende vlekken, lijnen en kleuren, en moet nog leren daar vormen en betekenissen (dingen) in te zien. Uiteindelijk zie je de dingen zo duidelijk dat je de lijnen en vlekken niet meer ziet. Je ziet dan niet meer wat er werkelijk IS, alleen maar wat je DENKT dat er is. 
Kijk eens naar het schilderij hiernaast. Een plat beeld van lijnen, vlekken en kleuren krijgt ineens diepte en je herkent vormen, dingen, wezens die je eerder niet zag. Kijk eens wat jij erin ziet.

Wat je ziet komt uit je eigen onderbewuste.

Ik had als kind gele gordijnen met bloemen erop. Maar als de lamp uit ging zag ik er soms enge gezichten in.  In het donker zie je zwart-wit, er wordt een ander deel van het oog gebruikt en dus van de hersenen. Je kunt niet scherp zien en ziet eerder schimmen, monsters, enz. Je ziet meer je innerlijk dan de buitenwereld. Sommige kinderen zien geesten. De meeste kinderen zien alleen hun eigen angsten. Eénmaal een schim gezien verwacht je ze elke avond en verhip, daar zijn ze weer!

Zo zien we de hele wereld: Je ziet wat je in jezelf hebt.

Wil je een auto van een bepaald merk omdat die zo bijzonder is, dan zie je die auto ineens overal rijden. Wil je zwanger worden dan zie je ineens overal kinderwagens. Heb je een duur jurkje gekocht dan weet je zeker dat je man daar boos om is, ook al laat hij dat niet blijken… Als je boosheid verwacht (omdat je zelf boos zou worden als HIJ veel geld uit zou geven) zie je het ook. “Je zal wel…” zegt meer over jezelf dan over de ander.

Wat je ziet in het gedrag van een ander, is jouw interpretatie.

Je ziet iemand aan zijn neus wrijven en je interpreteert dat als: Die is zenuwachtig. Of hij denkt na. Of hij liegt. Dit zijn weer van die onbewuste processen. Je vertrouwt die vent niet, en je weet niet echt waarom. Omdat hij aan zijn neus wreef dus. Omdat jij in je onderbewuste denkt dat dat betekenis heeft. Daar komt nog bij dat je alleen in een ander kunt zien wat je ook in jezelf hebt. Stel dat je nog nooit een olifant hebt gezien, en je moet een tekening maken van een grijs dier met 4 poten, een dikke buik, enorme oren, 2 grote tanden en een hele lange neus waarmee hij eten kan pakken? Wat je dan krijgt is geen olifant. Zo weten wij niet hoe het is om iets meegemaakt te hebben, als we het niet zelf meegemaakt hebben. We kunnen ons wel een voorstelling maken, maar die klopt niet met de werkelijkheid.

Wat de ander zegt is alleen een reeks woorden, klanken, geluiden. Wil je echt horen wat de ander wil zeggen dan moet je je afstemmen op de ander.

Echt geïnteresseerd zijn in de ander. Vooral als je iemand al langer kent sla je dat afstemmen over en ga je interpreteren vanuit jouw ervaring. Dat gaat bijna vanzelf. Veel ouders denken dat ze hun volwassen kind kennen, maar hun oordeel is vaak gebaseerd op de ervaringen van 30 jaar geleden. Wie hun volwassen kind NU is weten ze niet. En andersom net zo, kinderen zien niet wie hun ouders zijn. Zien ze niet. Omdat ze ooit in hun onderbewuste hebben  opgeslagen: “Jij bent…  jij wilt altijd…  jij denkt altijd…  “. En zo reageren wij waarschijnlijk ook op de mensen die we dagelijks om je heen hebben.

Probeer eens terug te gaan naar de kleuren, lijnen en vlekken die je ziet. Kun je weer onbevangen zijn?

Je hele verzameling ervaring even naast je neer leggen en alleen zien wat er IS? Kun je de zon op je huid voelen, naar een liedje luisteren, naar je kind kijken, alsof het allemaal nieuw en vreemd voor je is? Kun je weer door de buitenkant heen kijken naar de mens die je collega of partner daarbinnen is?

Kun je naar jezelf kijken alsof je een nieuwe vriend of vriendin bent? Hoe zou dat zijn?

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

 

  1. Hoi  Jackelien.
    Dank voor de mooi inspiratiemail.
    Ik krijg er iedere keer weer een blij gevoel van!
  1. Hoi Jackelien....wat een mooie verhelderende mail... dank je wel.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven