praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Communicatie en relaties

 

Waarom zeg je niet gewoon wat je bedoelt.

Sommige mensen houden je aandacht gevangen door te spelen met woorden. Loeiirritant!

Sommige mensen kunnen niet normaal praten. Die zeggen iets, waardoor jij gaat vragen “Hoezo?”. En dan pas komt dat wat ze willen zeggen. Je kent vast wel zo iemand. Loeiirritant.

Het is een energie-spelletje. Ik geef halve informatie, ik prikkel je, ik breng je even van je stuk want jij snapt niet direct wat ik bedoel. 

Dat doe ik met opzet. Want dan ga jij mij vragen “Hoezo?”. Dan heb ik jouw aandacht.

Dan stroomt jouw energie naar mij. Wat ik dán ga zeggen komt veel beter aan. Je luistert echt. Want jij wilt weten hoe het zit. En dan komt de ontknoping.  De opmerking die ik wilde maken. De opmerking waarvan ik zelf blijkbaar vindt dat hij niet interessant is. Want ik moest eerst je aandacht vangen door je te prikkelen met halve informatie.

Voorbeeld. Twee dames op een vrijgezellen-dansavond. “Mannen hebben het maar makkelijk he?” Hoezo? “Nou die hoeven niet steeds hun handtas in de gaten te houden” Hoezo dat nou weer? “Als wij vrouwen willen dansen, dan moeten we die handtas meenemen of ergens achterlaten. Dat is toch helemaal niet handig? Mannen stoppen de sleutels en de portemonnee in de broekzak en ze kunnen doen wat ze willen.” Oh, maar je kunt zelf toch ook de sleutels en de portemonnee in de broekzak steken.

Waarom zegt ze niet gewoon: “Annie, houd jij mijn tassie effe vast want die gozer wil met me dansen”? Durft ze het niet te vragen? Wil ze niet lastig zijn?

Dat hele gedoe hierboven is veel lastiger. Want het kost de ander energie. Er wordt aan je getrokken.

Van zulke mensen wordt je doodmoe. Het begon met “Mannen hebben het maar makkelijk”. Dan gaan je hersenen er alle kanten mee op, behalve naar die handtas.

Doe jij dat ook?

Even de aandacht trekken voor je iets gaat zeggen is niet verkeerd. Maar maak er niet zo’n psychologische puzzel van. Daarmee druk je de ander in een hoekje waar die ander niet wil zijn. Wil je de aandacht trekken, noem de ander dan even bij de naam, of begin met “Weet je…” Of bedenk zelf iets origineels. 

Ken je iemand die dit véél te vaak doet?

Zo vaak dat je er echt moe van wordt? Niet op ingaan. Mannen hebben het maar gemakkelijk hé?  “Tuurlijk”. Of “nee”. Of “ja”. Of “Wat wil je nou eigenlijk zeggen?” Maar geen “Hoezo?”.

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

  1. Beste Jackelien,
    Wat schrijf je toch altijd heldere, compacte en veelzeggende berichten; ik kan er echt van genieten, omdat het zo herkenbaar is, maar zich soms net onder NAP bevindt.
    Hartelijke groet,
    L.C. van Eik, klinisch psycholoog/psychotherapeut
  1. Heeeeeeel herkenbaar, energie spel. Je trapt  er iedere keer weer in.
    Heel fijn van jou. Dat een inzicht wat ik juist zelf speurde bevestigD wordt, doordat jij het opgetekend hebt.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven