praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Communicatie en relaties

 

Irritatie-quotiënt

Irriteer jij mij of irriteer ik mijzelf?

“Ik heb een erg hoge irritatie-quotient” zei mijn broer dertig jaar geleden. Ik keek toen net zo vragend als jij nu waarschijnlijk, waarop hij uitlegde: “Ik kan mij erg goed irriteren”. Schitterend. Meestal vindt ‘men’ dat het de ander, de mug, het stoplicht of snelheidscontrole is die irriteert. Maar net zoals NIEMAND jou boos kan maken of blij of verdrietig (dat doe je namelijk helemaal zelf), zo kan ook niemand jou irriteren. De irritatie ontstaat in jou, en jij laat dat gebeuren. Of niet.

Er zijn gradaties. Voorbeeld: De mug.

Zit er een mug in je slaapkamer te zoemen dan zul je eerst irritatie voelen, maar dan gebeurt er verder nog niets. De irritatie kan overgaan in ergeren, dan gaat het je denken beheersen. En tenslotte kan de ergernis overgaan in boosheid, en dan ga je ook handelen. Dat kan zijn dat je je boos omdraait en het kussen in je oor probeert te proppen, maar ook dat je het licht aandoet en met een krant de mug achterna jaagt, vastberaden aan dat gezoem een eind te maken. Waarna je partner haar irritatie over je gezucht direct voelt omslaan in ergernis over al die drukte midden in de nacht.

De tweede nacht ben je direct boos als je weer gezoem hoort.

Meestal word je gevoelig voor datgene waar je je aan ergert. Erger je je aan muggen dan hoor je ze al in de slaapkamer van de buren. Je irritatie-quotient wordt zogezegd steeds hoger op bepaalde onderwerpen. Alsof het een allergie wordt. Je verwacht het al van tevoren… En wat je verwacht dat zie je ook. Is je eenmaal opgevallen dat je schoonouders een irritant trekje hebben, dan zie je dat irritante trekje steeds vaker. Vindt je dat je partner je niet genoeg helpt? Als je je daar aan begint te ergeren dan krijg je daar dagelijks het bewijs van. Er valt elke dag wel wat te ergeren. Steeds meer zelfs.

In een relatie is vaak irritatie over kleine dingen. Terwijl de echte ergernis veel dieper zit. Maar die wil je niet voelen. 

Omdat er een behoefte is waar niet aan voldaan wordt. Dat wil je niet voelen want dat gaat heel diep. Hij irriteert zich aan haar continue geklets maar eigenlijk ergert hij zich omdat ze nooit wil vrijen. Dat geeft hem het gevoel dat hij niet belangrijk is voor haar. Zij vind zijn rondslingerende sokken zo irritant maar de echte ergernis gaat over het niet krijgen van genoeg aandacht. De irritatie schept afstand en voor je het weet leef je totaal langs elkaar heen. Omdat je niet praat over waar het echt over gaat. Als je dan gaat kijken wáár je je aan irriteert, dan kom je echt niet dichter bij een oplossing.

Het is veel zinvoller om eerst te erkennen dat het JOUW irritatie is, en dat jij een behoefte hebt waar niet aan wordt voldaan.

  1. Hallo Jackelien,
    Het is nu ongeveer 2 maanden geleden dat ik een consult bij je had. Het is wonderbaarlijk, er is echt veel veranderd en zeker ook verbeterd hier in huis. Met mij en ook met mijn man. Daar ben ik heel blij om!
    Af en toe doe ik de visualisatie of ik gebruik de supertip zoals je mij hebt geleerd en het helpt echt!
    Ik wil je dan ook nog een keer hartelijk bedanken voor je hulp!

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

  1. Jackelien, dankjewel voor deze prachtige mail. Ze zijn telkens weer van nut, alsof je ze speciaal voor mij maakt.
  1. Wat een interessante mail heb je me gestuurd, allemaal zo herkenbaar.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven