praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Bewustzijn en zelfbewustzijn

 

Ben je goed genoeg als je gewoon jezelf bent?

Waarom hebben we de neiging om ons aan te passen aan wat er van ons verwacht wordt?

Auteursrecht: alphaspirit / 123RF Stockfoto

Kun je gewoon jezelf zijn? Zonder je aan te passen aan wat de ander van je verlangt? Of doe je net een beetje gezelliger dan je je voelt? Doe je je best een goede partner te zijn? Een goede collega? Een goede werknemer? Moet je altijd zo je best doen? Of ben je goed genoeg als je gewoon jezelf bent? Waarom pas je je aan? 

Je wilt je van je beste kant laten zien.

Je hebt geleerd dat bepaalde eigenschappen gewaardeerd worden. Dus als je gewaardeerd wilt worden ga je je zo gedragen. Je gaat de rol spelen die bij de functie hoort. Een goede dochter helpt in de huishouding en is nooit boos. Een goede werknemer maakt geen fouten, werkt over zonder te zeuren en is nooit ziek. Als je een beetje gevoelig bent kun je wel aanvoelen wat er van je verwacht wordt. 

Sommige mensen weten niet meer wie ze echt zijn.

Zij zijn als kind al begonnen gewenst gedrag te vertonen. In de hoop een beetje liefde of aandacht te krijgen. Jij bent niet belangrijk. Dus probeer je meer te worden zoals je ouders je willen hebben. Alsof je uit je zelf stapt en een nieuwe persoonlijkheid aanpast. Die past niet echt. Maar je kunt ook niet meer terug. Want je oude ik werd niet gewaardeerd.

Je past je dus aan om gewaardeerd te worden.

Als je aan de verwachting voldoet krijg je de liefde en/of waardering die je verdient. Denk je. Maar werkt dat ook echt? Je gedraagt je als de perfecte dochter (zoon/werknemer/ouder/vriendin...). Als een acteur die een rol speelt. Je bent niet meer gewoon jezelf. En het perfecte plaatje dat je neerzet is ook niet echt. Als je nu liefde of waardering krijgt is die waardering voor het gewenste gedrag. Niet voor jou. Dus daar heb je niets aan.

Laat het maar los. Speel geen rollen. Je hoeft niet aan een verwachting te voldoen.

Je mag gewoon jezelf zijn. Sterker nog. Jij bent de enige die dat kan.Ik voldoe ook niet aan de verwachting. Waarschuwing: Ik ben niet aardig!Tips

Wat kun je er zelf aan doen?

 • Als iemand echt van je houdt, dan houden ze van jou zoals je echt bent. Dan hoef je je niet aan te passen. Dan willen ze de aangepaste versie niet eens.
 • Als je je teveel aanpast wat word je dan? Een doorsnee-mens? Onzichtbaar in de grijze massa? De leukste mensen zijn toch juist de mensen die ánders zijn?
 • Of anderen jou mogen of niet, is iets van hen. Niet van jou. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen je mag. Het is jouw verantwoordelijkheid om te zijn wie je wilt zijn.
 • Ben jij niet goed genoeg voor je ouders? Draai het eens om. Zijn zij wel goede ouders voor jou? 
 • Moet je je aanpassen voor je baan of relatie? Is die relatie of baan wel goed voor jou? 
 • Als je je aanpast om een relatie te krijgen, of een baan, dan moet je die aanpassing ook jarenlang volhouden om de relatie/baan te houden. Wil je dat? Als iets zoveel moeite kost, is het die moeite dan wel waard?
 • Als de mensen in je omgeving jou niet waarderen, misschien moet je dan een andere omgeving zoeken.
 • Als je hooggevoelig bent is het nog lastiger om niet aan de verwachtingen te voldoen. Omdat je direct afwijzing voelt. Beter eerst je hooggevoeligheid aanpakken. Dan is 'jezelf zijn' niet meer zo'n gevecht.
 • Lastig? Misschien is het dan een goed idee om eens een afspraak te maken.

 

 Wat kan ik voor je doen?

 

 • Bovenstaande visualisaties kunnen we samen doen waardoor ze intenser werken.
 • Voel je je afgekeurd? Ik kan je helpen een beter zelfbeeld te krijgen.
 • Ik kan je laten voelen wie je bent zonder al die aanpassingen.
 • Is het eng om jezelf te zijn? Ik kan je helpen de angst te overwinnen.
 • Ik heb nog betere tips. Maar de beste tips kan ik hier niet weggeven, want dan kan ik ze niet meer voor cliënten in de praktijk gebruiken.
 • Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost.
 • Je krijgt 'huiswerk' mee in de vorm van visualisaties. Daarmee kun je zelf verder. Het is wel belangrijk dat je dit huiswerk regelmatig doet.

 

 

 

 

Meer lezen?

Aandacht is energie. Alles wat aandacht krijgt, groeit.
Beter zelfbeeld
Heimwee naar het licht

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven