praktijk voor natuurlijk genezen

menu

Inspiratiemails: Bewustzijn en zelfbewustzijn

 

Alsof het de allereerste keer is...

Hoe kun je weer echt genieten? Zet de knop in je hoofd om en alles is weer mooi, leuk en lekker.

De eerste keer is alles mooier, indrukwekkender, intenser, omdat je er anders naar kijkt. Als je iets voor het eerst ziet kijk je met een open, onbevangen blik. Je zet al je zintuigen open, je laat het naar binnen komen. Je kunt je nog verwonderen. Iets simpels als een boom wordt dan een immens levend ding dat groeit en beweegt, dat ritselt in de wind en schittert in de zon, dat kracht of elegantie uitstraalt...

Maar zo zien wij een boom niet vaak meer... Als je iets eenmaal kent plak je er al gauw je eigen etiketje op.

Dan hoef je er niet meer over na te denken. Dan zie je niet de boom die daar staat te pronken, maar je eigen beeld van een boom.

Ik houd van fietsen en ik heb verschillende routes. Toen ik laatst fietste wilde ik eens een onbekende zijweg in slaan, het avontuur tegemoet... ik kende de omgeving en zou vanzelf weer op bekend terrein terecht komen. Ik genoot van de 'nieuwe' omgeving en was teleurgesteld toen ik dacht 'nu alweer' op bekend terrein te zijn. Maar ik had me vergist en beleefde de nieuwe omgeving steeds intenser, ik was steeds méér aanwezig in de omgeving juist omdat ik me afvroeg wáár ik nou eigenlijk was. Totdat ik ontdekte dat ik al een heel stuk op een bekende weg reed! Ik had het niet herkend omdat ik al die keren dat ik daar gereden had nooit echt goed gekeken had! Al die keren zag ik alleen de herkenningspunten, en die had ik nu juist níét gezien!

Hetzelfde geldt voor relaties: Je moeder, je partner, je kind en je vriendin zie je niet echt zoals ze zijn, maar zoals jij dénkt dat ze zijn.

Dat is heel jammer, vooral als je bv van je zoon denkt "hij doet altijd vervelend" of van je moeder "zij is verschrikkelijk eigenwijs". Je geeft hem of haar dan niet de kans om te laten zien waar ze mee bezig zijn, wat ze willen, wat ze denken, wie ze zijn. Hoeveel relaties zijn er waarin zij altijd zegt "Hij vertelt ook nooit wat" en hij: "Zij luistert toch nooit"?

Als je echt wilt genieten, zet dan de gedachte "Dat ken ik al" van je af en ervaar alles alsof het de eerste keer is!

Zet álle zintuigen open en ruik, voel, proef zie en luister met alle aandacht naar de zonsopgang, een bloem, de zee of de regen... Alles is prachtig als het nieuw is! Eet een ijsje en proef de smaak, voel de kou, de zachtheid, het smelten in je mond. Ben je dol op patat, stel je dan de volgende keer voor dat je voor het eerst in je leven patat proeft. Ga je elk jaar naar dezelfde plek op vakantie? Stel je deze keer voor dat je er voor het eerst bent en bekijk elke boom berg en boot alsof het helemaal nieuw voor je is.

Bekijk dan ook je partner alsof het je nieuwe vlam is... en geniet van alle mooie dingen!

 

Dit artikel komt uit een Inspiratiemail.

Wat kun je hier nou zelf aan doen? Wil je ook de bijbehorende TIPS ontvangen, geef je dan op en ontvang de Inspiratiemail elke maand gratis in je mailbox, inclusief alle tips en oefeningen.

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven