praktijk voor natuurlijk genezen

menu

HSP: Wat is het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief?

Ik zie een duidelijk verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. En dat ga ik hier uitleggen.

De woorden ‘hoogsensitief’ en ‘hooggevoelig’ worden meestal door elkaar gebruikt. Het zijn allebei vertalingen van het Engelse ‘highsensitive’. Dat woord is afgeleid van ‘senses’, wat zowel gevoel, verstand als zintuigen betekent. Een heel erg ruim begrip dus.

Door ervaring in mijn praktijk zie ik verschillende vormen van hooggevoeligheid. Voor wat ik hier wil uitleggen is het nodig onderscheid te maken tussen verschillende begrippen. Welke woorden moet ik dan kiezen? Het woord hoogsensitief benadert het beste de ene vorm van hooggevoeligheid, en ‘hooggevoeligheid’ is de beste term voor de andere vorm. Dus ik gebruik de woorden ‘hoogsensitief’ en ‘hooggevoelig’. Voor mij betekenen ze iets heel verschillends. Maar dat onderscheid geldt alleen voor deze website.  

Hoogsensitiviteit is gevoeligheid vanuit je bewustzijn en je zintuigen. Hooggevoeligheid is gevoeligheid vanuit de aura.

Je bent hoogsensitief als je bewustzijn en je zintuigen gevoeliger zijn dan die van anderen. Je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt meer dan anderen. Dat wil zeggen, je ziet en hoort meer details, je kunt je daar op afstemmen, je bent fijngevoeliger, smaakgevoeliger dan anderen. Je kunt dus ook meer genieten van wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Je richt je aandacht op dat wat jij wilt ervaren. Dus als je iets niet wilt ervaren dan richt je je aandacht gewoon op iets anders.

Je bent hooggevoelig als je aura gevoeliger is dan die van anderen. Je aura is je energieveld, de energie die je zelf uitstraalt, en dus je eigen ruimte. De grens van je energieveld is de grens tussen jou en de buitenwereld. Als dat energieveld gevoeliger is voel je de buitenwereld binnen komen. Dat kan gaan over de energie van anderen, emoties van anderen, en prikkels zoals onrust, lawaai, ruzie, kou. Het komt over je grenzen heen en dus verstoort het je rust.  

  1. Ik heb ruim een week geleden een eerste consult gehad met een behandeling voor hooggevoeligheid. Het gaat op dit moment wonderbaarlijk veel beter, ondanks dat de behandeling zeer heftig voor me was. Ik voel totaal geen gejaagdheid meer en kan de omgeving veel duidelijker op afstand houden  en het voelt in het algemeen veel beter.

Hoogsensitiviteit hoeft geen probleem te zijn. Hooggevoeligheid is dat wel.

Hoogsensitiviteit gaat meestal samen met een positieve, bewuste levenshouding. Mensen die hoogsensitief zijn kiezen voor een prettige omgeving. Hun energie is van een hogere trilling en als iets niet prettig voelt gaan ze dat uit de weg. Ze zijn zelfbewust en eigenwijs genoeg om zich prima te redden. Hoogsensitiviteit is een talent, hooggevoeligheid is een verhoogde kwetsbaarheid. Als je hooggevoelig bent ben je gevoeliger (kwetsbaarder) in allerlei omstandigheden. Op je werk, op feestjes, in het verkeer, in de supermarkt, overal komen de prikkels in jouw energieveld binnen, en daardoor voel je je uit balans. Het blijft allemaal in je energieveld hangen. Je zit vol energieën die niet van jou zijn. Eigenlijk voel je je alleen helemaal jezelf als je alleen thuis bent, of in de natuur. Mensen die hooggevoelig zijn zitten vaak in een constante staat van stress. Alles wordt al snel teveel, je bent uit balans en vindt het moeilijk voor jezelf op te komen en nee te zeggen. Ze hebben het gevoel dat ze niet kunnen voldoen aan de eisen van de hektische maatschappij en als de stress te lang duurt ligt een burnout op de loer. Een beetje kort door de bocht, maar ‘hoogsensitief’ kun je lezen als ‘fijngevoelig’, en ‘hooggevoelig’ kun je lezen als ‘overgevoelig’.

Als je hoogsensitief (fijngevoelig) bent kun je door teveel stress hooggevoelig (overgevoelig) worden.

  1. Als er 1 iemand is die je kan leren effectief met hooggevoeligheid om te gaan, dan ben jij het wel! Bedankt voor alles!

Zie hooggevoelig door stress en de 7 oorzaken van hooggevoeligheid.
Andersom, als je hooggevoelig bent kun je daar iets aan doen, zodat je (weer) hoogsensitief wordt.

 

 

Ik schrijf over hooggevoeligheid, positief denken, bewustzijn, relaties en opvoeden.

  • Elk nieuw artikel direct in je mailbox.
  • Elk onderwerp gezien vanuit vanuit het energieveld en het onderbewuste.
  • Met elke maand tips en visualisaties waarmee je zelf aan de slag kunt.
  • Een keer per maand.  Gewoon gratis. 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven