praktijk voor natuurlijk genezen

menu

HSP: Wat is het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief?

Hooggevoelig of hoogsensitief? Ik zie een duidelijk verschil. En dat ga ik hier uitleggen.

De woorden ‘hoogsensitief’ en ‘hooggevoelig’ worden meestal door elkaar gebruikt. Het zijn allebei vertalingen van het Engelse ‘highsensitive’. Dat woord is afgeleid van ‘senses’. Dat betekent zowel gevoel, verstand als zintuigen. Een erg ruim begrip dus.

Ik zie verschillende vormen van 'highsensitive'. Welke woorden moet ik dan kiezen? Moet ik zelf nieuwe woorden bedenken? Dat wil ik niet. Zo arrogant ben ik niet. Dus ik gebruik de woorden ‘hoogsensitief’ en ‘hooggevoelig’. Voor mij betekenen ze iets heel verschillends. Maar dat onderscheid geldt alleen voor deze website.  

  1. Als er 1 iemand is die je kan leren effectief met hooggevoeligheid om te gaan, dan ben jij het wel! Bedankt voor alles!

 

Hoogsensitiviteit is gevoeligheid vanuit je bewustzijn en je zintuigen. Hooggevoeligheid is gevoeligheid vanuit de aura.

Je bent hoogsensitief als je bewustzijn en je zintuigen gevoeliger zijn dan die van anderen. Je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt meer dan anderen. Je ziet en hoort meer details. Je kunt je daar op afstemmen. Je bent fijngevoeliger, smaakgevoeliger dan anderen. Je kunt dus ook meer genieten van wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Je richt je aandacht op dat wat jij wilt ervaren. Dus als je iets niet wilt ervaren dan richt je je aandacht gewoon op iets anders.

Je bent hooggevoelig als je aura gevoeliger is dan die van anderen. Je aura is je energieveld. Het is de energie die je zelf uitstraalt. Het is je eigen ruimte. De grens van je energieveld is de grens tussen jou en de buitenwereld. Als dat energieveld gevoeliger is voel je de buitenwereld binnen komen. Je voelt  de energie van anderen. En de emoties van anderen. Je hebt last van prikkels zoals onrust, lawaai, ruzie, kou. Het komt in jouw energieveld en dus verstoort het je rust.  

  1. Ik heb ruim een week geleden een eerste consult gehad met een behandeling voor hooggevoeligheid. Het gaat op dit moment wonderbaarlijk veel beter, ondanks dat de behandeling zeer heftig voor me was. Ik voel totaal geen gejaagdheid meer en kan de omgeving veel duidelijker op afstand houden en het voelt in het algemeen veel beter.

 

Hoogsensitiviteit hoeft geen probleem te zijn. Hooggevoeligheid is dat wel.

Hoogsensitieve mensen staan positief en bewust in het leven. Mensen die hoogsensitief zijn kiezen voor een prettige omgeving. Hun energie is van een hogere trilling. Als iets niet prettig voelt gaan ze dat uit de weg. Ze zijn zelfbewust en eigenwijs genoeg om zich prima te redden.

 

Hoogsensitiviteit is een talent, hooggevoeligheid is een verhoogde kwetsbaarheid.

Als je hooggevoelig bent voel je je kwetsbaar. In allerlei omstandigheden. Op je werk, op feestjes, in het verkeer, in de supermarkt, overal komen de prikkels in jouw energieveld binnen. Ze brengen je uit balans. En het blijft allemaal in je energieveld hangen. Je zit dan vol energieën die niet van jou zijn. Eigenlijk voel je je alleen helemaal jezelf als je alleen thuis bent. Of in de natuur. Mensen die hooggevoelig zijn zitten vaak in een constante staat van stress. Alles wordt al snel teveel. Je bent uit balans. Je vindt het moeilijk voor jezelf op te komen en nee te zeggen. Je vindt het lastig mee te draaien in de hektiek van de wereld. En als de stress te lang duurt ligt een burn-out op de loer. Een beetje kort door de bocht, maar ‘hoogsensitief’ kun je lezen als ‘fijngevoelig’, en ‘hooggevoelig’ kun je lezen als ‘overgevoelig’.

 

Als je hoogsensitief (fijngevoelig) bent kun je door teveel stress hooggevoelig (overgevoelig) worden.

Zie hooggevoelig door stress en de 7 oorzaken van hooggevoeligheid.
Andersom, als je hooggevoelig bent kun je daar iets aan doen, zodat je (weer) hoogsensitief wordt.

 

Beetje hulp bij nodig?

Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost. Eén consult is meestal genoeg.

 

Ik schrijf over hooggevoeligheid, positief denken, bewustzijn, relaties en opvoeden.

  • Elk nieuw artikel direct in je mailbox.
  • Elk onderwerp gezien vanuit vanuit het energieveld en het onderbewuste.
  • Met elke maand tips en visualisaties waarmee je zelf aan de slag kunt.
  • Een keer per maand.  Gewoon gratis. 

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven