praktijk voor natuurlijk genezen

menu

De dubbele HSP-test: De hoogsensitiviteits-test + hooggevoeligheids-test

Ben je hooggevoelig, of ben je hoogsensitief? Of allebei?

Er is een belangrijk verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. De meeste HSP-tests maken dat onderscheid niet. Ben je nou hoogsensitief, of hooggevoelig? Of misschien wel allebei? Doe deze dubbele HSP test, dan weet je het!
Gratis, online, direct uitslag, geen emailadres nodig.

 

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een verhoogde fijngevoeligheid. Hoogsensitiviteit heeft vooral voordelen. Hoogsensitieve mensen zijn zich sterker bewust van alles wat ze zien, horen, ruiken, proeven, denken, ervaren. Ze kunnen dus ook intenser genieten. Ze hebben wel een grotere behoefte aan rust en stilte, omdat al die indrukken anders teveel worden. Maar ze weten waar hun grenzen liggen, en zullen niet snel over hun eigen grenzen gaan.

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is een continu verhoogde alertheid. Hooggevoeligheid heeft vooral nadelen. Hooggevoelige mensen voelen zich vaak onzeker, en niet op hun gemak. Ze raken snel overprikkeld, en trekken zich dan liefst terug. Pas als ze alleen zijn kunnen ze zich ontspannen.  Ze zoeken veiligheid, maar gaan vaak over hun eigen grenzen heen. Gronden en afsluiten is belangrijk om niet overprikkeld te raken. Hooggevoeligheid kun je afleren.
Lees hier meer over het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid.

Veel HSP-ers zijn hoogsensitief én hooggevoelig. Maar niet allemaal.

Je kunt hooggevoelig worden door stress en onveiligheid. Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor stress. Dus iemand die hoogsensitief is, heeft sneller en ernstiger last van hooggevoeligheid dan anderen. Komt er uit deze test dat je hoogsenstitief bent én hooggevoelig? Als er geen stress is, dan voel je je prima. Maar al bij een klein beetje stress voel je je ellendig.

 

Hoe hoogsensitief ben je, en hoe hooggevoelig? Deze dubbele HSP test geeft een indicatie.

  • Sommige vragen testen je hooggevoeligheid, andere vragen testen je hoogsensitiviteit, en sommige vragen testen beide.
  • Kies het antwoord dat het dichtst in de buurt komt. Het gaat niet om wat je echt doet in deze situaties, (want dat is aangeleerd gedrag), het gaat om hoe je je voelt, en wat je het liefste zou willen (als niemand er wat van zou kunnen denken).
  • Als je je echt in geen enkel antwoord kunt vinden, sla die vraag dan maar gewoon over.
  • Kun je niet kiezen tussen twee antwoorden? Dan maakt het voor de score voor hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit waarschijnlijk ook niet veel verschil.

 

 

 

De dubbele HSP test: Ben je hooggevoelig en/of hoogsensitief? Doe de test.


Zo hoogsensitief ben je


Scoore rood: Je bent niet hoogsensitief.
Score oranje: Je bent wel sensitief, maar niet hoogsensitief
Score groen: Je bent hoogsensitief. Hoe meer groen, hoe hoger je scoorde.

Zo hooggevoelig ben je


Scoore rood: Je bent niet hooggevoelig.
Score oranje: Je bent wel gevoelig, maar niet hooggevoelig
Score groen: Je bent hooggevoelig. Hoe meer groen, hoe hoger je scoorde.

 

 

Wat betekent de uitslag van de test?

Ben je WEL hoogsensitief, maar NIET hooggevoelig? Prima toch? Jij redt je wel. Je kunt genieten van het leven, neemt op tijd rust, je zorgt wel goed voor jezelf.
Ben je NIET hoogsensitief, maar WEL hooggevoelig? Dan is het best lastig om de gewone dingen te doen. Werk, gezin, en sociale contacten putten je uit. Werkdruk en deadlines zijn ongezond voor je. Als je hooggevoelig bent, dan is het een goed idee om daar iets aan te doen.

Komt uit deze test dat je hooggevoelig EN hoogsensitief bent? Dan is het zeker een goed idee om de hooggevoeligheid aan te pakken. Omdat je er veel meer last van hebt, dan iemand die niet hoogsensitief is.

Wat kun je zelf doen? Probeer de stress aan te pakken. Neem meer tijd voor jezelf, zeg vaker 'nee' en zorg dat je weer lekker in je vel komt te zitten. Maak een screenshot van de uitslag, en probeer het over een paar maanden nog eens. Hopelijk scoor je dan minder hooggevoeligheid, en wie weet, scoor je dan op hoogsensitiviteit hoger. Maar dát is geen probleem.

Wat kan ik voor je doen? Ik kan je helpen geen last meer te hebben van hooggevoeligheid. Hooggevoeligheid wordt veroorzaakt door een te grote aura. En dat kun je afleren. Waarom is je aura te groot? Dat kan 9 verschillende oorzaken hebben. En die kunnen ook worden opgelost. Als de oorzaak is opgelost, wordt de gewoonte om de aura groot te maken minder. En dan wordt de hooggevoeligheid ook minder.

 

 

Beetje hulp bij nodig?

Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost. En ik leer je, hoe je geen last meer hebt van je hooggevoeligheid. Eén consult is meestal genoeg.

 

©Jackelien Cerrone 2021
Deze test mag niet (geheel of gedeeltelijk) worden gekopieerd. Een link naar deze pagina mag wel.

Nieuwste artikelen:

Meer over hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit:

Deze website gebruikt cookies voor de registratie van statistieken: Verberg deze melding

naar boven